Τηλεργασία δημοσίων υπαλλήλων-Απαντήσεις Βορίδη για ασφάλεια & εξοπλισμό

Τηλεργασία δημοσίων υπαλλήλων-Απαντήσεις Βορίδη για ασφάλεια & εξοπλισμό

Ως θετική απέναντι στο νομοσχέδιο για την τηλεργασία στο Δημόσιο, αποτίμησε την στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, λέγοντας ότι όλοι επί της αρχής συμφωνούμε ότι πρέπει να υπάρξει ένα θεσμικό πλαίσιο για την τηλεργασία, και ότι η χώρα μας έχει καθυστερήσει σε αυτό – παρά τις όποιες αποκλίνουσες απόψεις υπάρχουν στα επιμέρους ζητήματα.

Τα μείζονα θέματα, ανέφερε ο υπουργός, είναι ότι πρέπει να ρυθμιστεί το πλαίσιο της τηλεργασίας, να έχει προαιρετικό χαρακτήρα, να μην επηρεάζει αρνητικά τη μισθολογική και την υπηρεσιακή εξέλιξη των εργαζομένων και προφανώς στην όποια στάθμιση γίνεται, να λαμβάνονται πρωτίστως και κυρίως υπόψιν οι υπηρεσιακές ανάγκες. Και σε αυτά όλοι συμφωνούμε. Για το θέμα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, ο υπουργός είπε πως θα κάνει δεκτή την παρατήρηση του προέδρου της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, καθώς θεωρεί ότι είναι σημαντικό το να ακούγεται πριν τη ρύθμιση η Αρχή, και να λαμβάνονται υπόψιν τα ζητήματα που θέτει. «Σας ξαναλέω ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει ένα σύστημα τηλεργασίας σε κανονικότητα, χωρίς να έχει εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο θα ρυθμίσει τα ζητήματα της προστασίας των δεδομένων. Μέσα σε αυτό το Προεδρικό Διάταγμα, προφανώς θα περιληφθεί και η Έκθεση Αντίκτυπου και όλα τα υπόλοιπα, και βεβαίως οι παρατηρήσεις που πρόκειται να κάνει η Αρχή».

Ο υπουργός, πάντως, επέμεινε να υπάρχει διευθυντικό δικαίωμα ως προς την επιλογή, λέγοντας ότι «εάν ο διευθυντής στη δημόσια διοίκηση δεν μπορεί να αποφασίσει γι’ αυτό, τότε για ποιο πράγμα μπορεί να αποφασίσει; Τι αρμοδιότητες θέλουμε να δώσουμε στο διευθυντή; Να μην μπορεί να πάρει μια απόφαση, να λειτουργήσει, να κάνει τη δουλειά του, να έχει στοιχειώδεις επιλογές;». Επίσης, ότι δεν μπορεί προς το παρόν να έχουμε τηλεργασία για έναν εργαζόμενο 365 ημέρες τον χρόνο, καθώς δεν θέλουμε ο υπάλληλος να αποκόπτεται από τον χώρο της εργασίας του. Θέλουμε να είναι μία δυνατότητα αυτή, αλλά δεν θέλουμε και εργαζόμενους που δεν θα έχουν δει ποτέ το γραφείο τους, τουλάχιστον στην παρούσα φάση».

Σε ό,τι αφορά τις παρατηρήσεις για την παροχή εξοπλισμού, ο υπουργός ανέφερε πως «πράγματι είναι η βασική μας επιλογή, και σας λέω ότι θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να το εξασφαλίσουμε αυτό. Εκεί όμως, γεννιέται και ένα ερώτημα. Αυτό το θέλουμε με αποκλειστικό τρόπο; Εγώ, νομίζω, ότι εάν ρωτήσεις και τους εργαζόμενους και τους θέσεις το εξής δίλημμα: Εάν δεν σου παρέχω τον εξοπλισμό, να μην έχεις το δικαίωμα της τηλεργασίας, νομίζω πως και οι εργαζόμενοι θα απαντήσουν, ότι θα ήθελαν να έχουν το δικαίωμα, έστω κι αν αυτό οδηγεί στην χρήση του δικού τους εξοπλισμού». Σχετικά με τη χρήση του λογισμικού, ο υπουργός ανέφερε πως αυτά αφορούν την ασφάλεια των δεδομένων και θα ρυθμιστούν στο πλαίσιο της ασφάλειας των δεδομένων, άρα αυτό είναι ένα τεχνικό ζήτημα, το οποίο θα διασφαλιστεί.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΔΗΜΟΣΙΟ, ΒΟΡΙΔΗΣ, ΑΣΦΑΛΕΙΑ, ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑ


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

[yield_ad_afto_invideo]