συμβασιούχοι-αιχμές-τσίπρα-κατά-ελεγ-37044
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 01.06.2017 | 18:06

Συμβασιούχοι: Αιχμές Τσίπρα κατά Ελεγκτικού Συνεδρίου -Θα πάρουν όλοι τα δεδουλευμένα

Μετά τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών αιχμές, και μάλιστα εντονότερες, κατά του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τη διαρροή της απόφασης για τους συμβασιούχους, άφησε και ο πρωθυπουργός κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου στο ΥΠΕΣ. Συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της aftodioikisi.gr ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «η σπουδή των διαρροών, πριν δούμε την απόφαση, πριν καθαρογραφεί, σε διάφορα ΜΜΕ υποκρύπτει προφανή πολιτική σκοπιμότητα και πολλές φορές προκαταλαμβάνεται μία απόφαση της Δικαιοσύνης μέσα από τη διαρροές και τον τρόπο που αυτές χρωματίζουν την απόφαση». Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ήταν κατηγορηματικός σε ότι αφορά τα δεδουλευμένα των συμβασιούχων, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει περίπτωση ένας εργαζόμενος στο δημόσιο τομέα της χώρας μας, εγώ λέω και στον ιδιωτικό, έτσι πρέπει να γίνεται, αυτό σημαίνει ευνομούμενη πολιτεία, να δουλεύει και να μην παίρνει τα δεδουλευμένα». Τέλος, ο Α. Τσίπρας έθεσε και το χρονοδιάγραμμα της μόνιμης λύσης για τους, επισημαίνοντας ότι «η επιθυμία μας είναι να προχωρήσουμε αυτές τις διαδικασίες έως το τέλος του έτους».

Αναλυτικα οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις:

ΧΡΙΣΤΟΣ ΒΟΥΖΑΣ –ΑFTODIOIKISI.GR: Κύριε πρωθυπουργέ κάνατε εκτενή αναφορά στο θέμα των συμβασιούχων. Ένα θέμα που δεν αφορά μόνο δεκάδες χιλιάδες αννθρώπους που εργάζονται αυτή τη στιγμή στο Δημόσιο αλλά, κατά την αποψή μου, αφορά και το γενικότερο πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων στην χώρα. Γιατί το Δημόσιο, κατά την προσωπική μου άποψη, πρέπει να δίνει τον τόνο των εργασιακών σχέσεων στη χώρα. Θέλω να ρωτήσω το εξής: Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα μέσα στο οποίο θα λυθεί αυτό το θέμα; Και με ποιον τρόπο θα λυθεί, με την έννοια ότι υπάρχουν διαρροές από μία απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου αλλά και παλαιότερες αποφάσεις του 1ου Τμήματος του ΕΣ που κρίνουν αντισυνταγματική την παράταση των συμβάσεων. Πόσω μάλλον την μετατροπή αυτών των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, που, σύμφωνα με πολλές νομικές απόψεις, αντίκειται στο άρθρο 103 του Συντάγματος. Με ποιο τρόπο θα το ξεπεράσετε αυτό;

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Στην ερώτησή σας βαζετε δύο ζητήματα. Το ένα, επιτρέψτε μου να σχολιάσω αυτές τις διαρροές. Οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είτε συμφωνεί κανείς είτε δαφωνεί, πρέπει να συμμορφωνόμαστε με αυτές. Όμως θεωρώ ότι η σπουδή των διαρροών, πριν δούμε την απόφαση , πριν καθαρογραφεί σε διάφορα ΜΜΕ υποκρύπτει προφανή πολιτική σκοπιμότητα και πολλές φορές προκαταλαμβάνεται μία απόφαση της Δικαιοσύνης μέσα από τη διαρροές και τον τρόπο που αυτές χρωματίζουν την απόφαση.

Εδώ  είναι ένα άλλο θέμα η παράταση, είναι ένα άλλο θέμα τα δεδουλευμένα των ανθρώπων, δεν πιστεύω να υπάρχει κανείς σε αυτή τη χώρα που να πιστεύει ότι δεδουλευμένα και ιδίως δεδουλευμένα στο Δημόσιο δεν πρέπει να αποδίδονται στους εργαζόμενους. Άρα θέλω να ξεκαθαρίσω ότι όποια κι αν είναι η απόφαση, αλλά σας λέω περιμένετε να την δούμε, δεν υπάρχει περίπτωση ένας εργαζόμενος στο δημόσιο τομέα της χώρας μας, εγώ λέω και στον ιδιωτικό, έτσι πρέπει να γίνεται, αυτό σημαίνει ευνομούμενη πολιτεία, να δουλεύει και να μην παίρνει τα δεδουλευμένα. Αυτό δεν θα το επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση. Από εκεί και πέρα, εγώ δεν θέλω να υπεισέλθω στο νομικό σκέλος, θέλω να υπεισέλθω στο πολιτικό και κοινωνικό πρόβλημα. Είχαμε για πολλές δεκαετίες στην χώρα, το γνωρίζουμε όλοι αυτό, τη λειτουργία ενός πελατειακού κράτους στα πλάισια ενός άγονου δικομματισμού που μας κυβερνούσε για πάρα πολλά χρόνια. Το υπουργείο αυτό εδράζεται στην πλατεία Κλαυθμώνος. Γνωρίζετε την ιστορία της πλατείας Κλαυθμώνος. Από τότε που θεσπίστηκε η μονιμότητα στο Δημόσιο, σταμάτησαν τα κλάματα αλλά άρχισαν τα ρουσφέτια. Ενός κομματικού κράτους που το στελέχωσαν τα κόμματα που κυβέρνησαν για 40 και πλέον χρόνια τη χώρα. Και που έχουν το θράσος να μας κουνάνε το δάκτυλο γιατι επιλέγουμε στενούς μας συνεργάτες ανθρώπους της εμπιστοσύνης μας. Ενώ αυτοί έχουν στελεχώσει σταττιές μα δεκάδες χιλιάδες υπαλλήλους μέσα από διαδικασίες κομματικής επιλογής.

Αυτοί οι άνθρωποι πριν από 10 χρόνια, πριν από 20 χρόνια έχουνε μπει μέσα σε μία διαδικασία. Θα τους καταδικάσουμε τώρα αυτούς τους ανθρώπους. Θα μπούμε στη λογική του κ. Πάγκαλου «μαζί τα φάγαμε»; Δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Δεν μας ενδιαφέρει τι ψηφίζουν, σε ποιο Θεό πιστεύουν, δεν μας ενδιαφέρει αυτό. Πρέπει λοιπόν να κατσουμε και να πάμε σε ένα ορθολογισμό. Τι λέει αυτός ο εξορθολογισμός. Πρωτα απ’ όλα: Καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες ή βρίσκονται χωρίς αντικείμενο δουλειάς; Αυτό είναι το βασικό που μας ενδιαφέρει. Αν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, πρέπει να βρούμε τον τρόπο αυτό να το αξιολογήσουμε αντικειμενικά και από εκει και πέρα να βρούμε το νομικό πλαίσιο μέσα από συναινέσεις, να αποκατασταθούν.  Και εδώ είναι και μία διαδικασία συζήτησης που πρέπει να γίνει και με τους θεσμούς που μας επιτηρούν. Πρέπει να καταλάβουν ότι όταν μιλάμε για ανθρώπους που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, ουσιαστικά μιλάμε για το υπάρχον ενεργό δυναμικό του δημόσιου τομέα. Δεν μιλάμε για επιπλέον προσλήψεις. Άρα δεν πρέπει να μπούνε μέσα στη διαδικασία του λεγόμενου κανόνα attrition rule, του 1 προς 3, 1 προς 2 που θα μειώνεται όσο βγαίνουμε από την κρίση. Αυτή είναι η συζήτηση. Ανοιχτά, καθαρά και να πάρουν θέση και τα κόμματα που δημιουργήσαν το πρόβλημα. Και μας κουνάνε και το δάκτυλο. Και οι εφημεριδες που τα υποστηρίζουν. Και είναι και σοβαρές κάποιες από αυτές. Έγκριτες κατά τα άλλα. Όχι όλες. Κάποιες όμως είναι είναι. Αυτή  είναι η θέση μας, αυτή είναι η στοχευσή μας και μ’ αυτό το πλαίσιο θα προχωρήσουμε σε ένα πολύ σοβαρό, επαναλαμβάνω, πρόβλημα που θα αποκτήσει και κοινωνικές διαστάσεις. Δεν είναι μόνο πολιτικό πρόβλημα.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΒΟΥΖΑΣ –ΑFTODIOIKISI.GR: Θα μας πείτε το χρονοδιάγραμμα

AΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Η επιθυμία μας είναι να προχωρήσουμε αυτές τις διαδικασίες έως το τέλος του έτους.