Βενιζέλος: Αιχμές για Παπανδρέου, προειδοποίηση για αποχώρηση

Αιχμές για την ένταξη του Γ. Παπανδρέου και του ΚΙΔΗΣΟ στη Δημοκρατική Συμπαράταξη άφησε κατά την ομιλία του στην ΚΕ του ΠΑΣΟΚ ο Β. Βενιζέλος. «Ενότητα και συσπείρωση δεν σημαίνει αναπαλαίωση. Δεν σημαίνει de facto δικαίωση της έλλειψης σεβασμού στην παράταξη και τους ανθρώπους της. Κάποιοι χρωστούν τουλάχιστον μια εξήγηση. Κάποιοι οφείλουν τουλάχιστον μια συγγνώμη», είπε χαρατηριστικά ο κ. Βενιζέλος. Και πρόσθεσε: «Θα μπορούσαμε να ερμηνεύσουμε τις τωρινές εξελίξεις ως δικαίωση μας. Φοβούμαι όμως ότι άλλοι τις εκλαμβάνουν ως εφαρμογή του δόγματος που λέει ότι στην πολιτική όλα γίνονται και με την ίδια άνεση ξεχνιούνται, γιατί όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Αν δηλαδή τον Ιανουάριο του 2015 είχαν μπει και αυτοί στη Βουλή, όλα θα ήσαν διαφορετικά! Αλλά δεν μπήκαν παρά τις λυσσώδεις διασπαστικές προσπάθειες και τους πρόθυμους Ποντίους Πιλάτους, τους οπαδούς των ίσων αποστάσεων. Δεν έχω κανένα προσωπικής τάξης πρόβλημα με κανέναν. Επωμίστηκα τα ιστορικά βάρη της παράταξης στις δυσκολότερες φάσεις της, περισσότερες από μια φορές, χωρίς να έχω συμμετοχή στη δημιουργία των αιτιών της κρίσης και της φθοράς. Υπέμενα και υπομένω ακραίες αθλιότητες. Και καλά από τους πολιτικούς αντιπάλους. Είμαι πάντα ο πρώτος στόχος του ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και των συμπρατουσών δυνάμεων. Το καταλαβαίνω ως ο στρατηγικός αντίπαλος τους. Άλλες συμπεριφορές δεν καταλαβαίνω. Ή μάλλον τις καταλαβαίνω ως αρχαϊκά φαινόμενα που δείχνουν ένα πρόβλημα πολιτικού πολιτισμού που καμία υποκριτική ευγένεια και καμία κοσμική συνύπαρξη δεν μπορεί να συγκαλύψει».

Προειδοποίηση για αποχώρηση

Παράληλα, ο κ. Βενιζέλος απηύθυνε προειδοποίηση για δική του αποχώρηση εφόσον το πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινηθεί το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, δεμ είναι αυτό που ο ίδιος μπορεί να υπηρετήσει. Όπως τόνισε δεν συγχωρείται πολιτικά οποιαδήποτε στρατηγική αμφιθυμία ως προς την πορεία της χώρας, ούτε φλερτ με τον λαϊκισμό «στο όνομα της δήθεν επαφής με ένα ακροατήριο», καθώς και οποιαδήποτε ένδειξη παιχνιδιού με την πολιτική αστάθεια για να εξυπηρετηθούν μικροκομματικές σκοπιμότητες.

«Αν το πλαίσιο αυτό θολώσει, η Δημοκρατική Παράταξη θα συμπιεστεί στην τεχνητή πόλωση που θα οξυνθεί σκοπίμως μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ. Αν κάποιοι νομίζουν ότι υπάρχει δίλημμα μεταξύ του συμφέροντος και της προοπτικής της παράταξης και του συμφέροντος και της προοπτικής της πατρίδας, τότε αυτοί νομίζουν ότι έχουν κομματικό πατριωτισμό, αλλά στερούνται πραγματικού πατριωτισμού. Αυτό το πλαίσιο είναι το μόνο που μπορεί να υπηρετήσω με βάση τη δική μου συνείδηση που πιστεύω ότι ταυτίζεται με τη συνείδηση όλων σας», κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.

Οργανωτικά αυτό το σχήμα δεν μπορεί να πάει μακριά

Παράλληλα ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκτίμησε ότι οργανωτικά το σχήμα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, όπως διαμορφώνεται, δεν μπορεί να πάει μακριά: «Δεν έχουμε επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ, αλλά ισότιμη συμμετοχή τεσσάρων, πλέον, οντοτήτων στη Δημοκρατική Παράταξη, με την οποία διαμορφώνεται εκ των πραγμάτων ένα σχήμα συλλογική ηγεσίας, που αποτελείται από την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, τον επικεφαλής των κινήσεων και τον πρόεδρο του ΚΙΔΗΣΟ. Μόνο που η μια οντότητα από αυτές εμφανίζεται ως το αυθεντικό και αδάμαστο ΠΑΣΟΚ και ταυτοχρόνως ως ΠΑΣΟΚ χωρίς το βεβαρημένο brand αλλά και χωρίς το υπερχρεωμένο ΑΦΜ» είπε χαρακτηριστικά.

Ζήτησε, δε, «να προστρέξουμε τάχιστα στην πολιτική απόφαση του συνεδρίου μας του Ιουνίου του 2015 που είναι ομόφωνη και μας δεσμεύει και να κινήσουμε τη διαδικασία για τη συγκρότηση του μεγάλου πολιτικού φορέα που θα εκφράζει όλο το εύρος του προοδευτικού κέντρου», τονίζοντας ότι  η πρόσκληση σε άλλα κόμματα -όπως το Ποτάμι- κινήσεις, πρωτοβουλίες «πρέπει να είναι ειλικρινής, ανοικτή και επίμονη».

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΠΑΣΟΚ, ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ, ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ, ΑΙΧΜΕΣ, ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ, ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ, ΚΙΔΗΣΟ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!