"Νέο ΑΣΕΠ": Στις καλένδες το ν/σ Θεοδωρικάκου -Πώς ο Μητσοτάκης "άδειασε" τον υπουργό του - Aftodioikisi.gr
Τετάρτη
4
Μάι
Back

“Νέο ΑΣΕΠ”: Στις καλένδες το ν/σ Θεοδωρικάκου -Πώς ο Μητσοτάκης “άδειασε” τον υπουργό του

Για το 2021, ίσως και μετά τον ανασχηματισμό ή τις πρόωρες εκλογές μετακινείται η ψήφιση του νομοσχεδίου για το «νέο ΑΣΕΠ». Αυτό αναφέρουν πληροφορίες της aftodioikisi.gr, από την κυβέρνηση, την ώρα που ο υΠΕΣ Τ. Θεοδωρικάκος επιμένει ότι θα ψηφισθεί εντός του 2020.

Μάλιστα, υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας που μίλησε στην ιστοσελίδα, προς επίρρωση των λεγομένων του,  επικαλέστηκε την ομιλία του ίδιου του πρωθυπουργού την περασμένη Τετάρτη στη Βουλή, προσθέτοντας με έμφαση ότι “ίσως το τελικό κείμενο του ν/σ να διαφέρει αρκετά από το αρχικό”.

Δεν θέλησε, πάντως, να απαντήσει αν θα το εισηγηθεί ο ίδιος υπουργός που το ανακοίνωσε. Και ο νοών νοείτω…  

Τον “άδειασε” ο Μητσοτάκης, τον “κάρφωσε” ο ΣΥΡΙΖΑ

Υπενθυμίζεται ότι ο Κ. Μητσοτάκης κατά την ομιλία του επί του ν/σ (Ν. 4756/20, πλέον) του υπουργείου Εργασίας: «Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές ρυθμίσεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων» αναφέρθηκε στα επόμενα «εμβληματικά», όπως είπε, ν/σ της κυβέρνησης, χωρίς καμία μνεία στο, πολυδιαφημισμένο από τον ίδιο τον υΠΕΣ, ν/σ για το «νέο ΑΣΕΠ», “αδειάζοντας”, με αυτό τον τρόπο, τον υπουργό του, ο οποίος επιμένει ότι πρόκειται για μεγάλη μεταρρύθμιση.

Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι τα δύο από τα τρία ν/σ στα οποία αναφέρθηκε έχουν εισαχθεί προς δημόσια διαβούλευση στο opengov.gr μετά το ν/σ Θεοδωρικάκου, του οποίου η διαβούλευση, ξεκίνησε στις 16 Νοεμβρίου τυπικά λήγει σήμερα.

Να σημειωθεί ότι στο «άγχος» Θεοδωρικάκου για έναν επικείμενο ανασχηματισμό αποδίδει  την εσπευσμένη κατάθεση του ν/σ για το ΑΣΕΠ εν μέσω lockdown,  τόσο ο ο Τομέας Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ όσο και ο τομέαρχης Κώστας Ζαχαριάδης με πρόσφατο άρθρο του στην aftodioikisi.gr. 

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε:

-Στο «εξαιρετικά κρίσιμο νομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση,

ένα νομοσχέδιο εμβληματικό που αναβαθμίζει τις τεχνικές σπουδές και απαντά σε πραγματικά ζητούμενα της αγοράς εργασίας» του υπουργείου Παιδείας. Πρόκειται για το ν/σ που αφορά «την ενσωμάτωση στην ελληνική έννομη τάξη της Οδηγίας (ΕΕ) 2018/958 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 28ης Ιουνίου 2018 σχετικά με τον έλεγχο αναλογικότητας πριν από τη θέσπιση νέας νομοθετικής κατοχύρωσης των επαγγελμάτων (EE L 173)». Αναρτήθηκε στο opengov.gr για δημόσια διαβούλευση εννέα ημέρες μετά από αυτό του ΥΠΕΣ για το ΑΣΕΠ (26/11) και η δημόσια διαβούλευσή του λήγει την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου.

-Στο «νέο χωροταξικό νομοσχέδιο

μετά από εξαντλητική δημόσια διαβούλευση, ένα νομοσχέδιο το οποίο λύνει τολμηρά χρόνια προβλήματα, όπως οι παρεκκλίσεις από την εκτός σχεδίου δόμηση αλλά και η γρήγορη εκπόνηση πολεοδομικών σχεδίων». Πρόκειται για το ν/σ: «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας», που βρίσκεται προς επεξεργασία στις αρμόδιες Επιτροπές τη Βουλής.

-Στο ν/σ του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων:

«Εκσυγχρονισμός, απλοποίηση και αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου των Δημοσίων Συμβάσεων». Όπως είπε ο πρωθυπουργός: «Θα ακολουθήσει, θα έχει κατατεθεί στις επιτροπές της Βουλής και θα ψηφιστεί λογικά μετά τις εορτές των Χριστουγέννων το νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις, την αναμόρφωση του ν. 4412, ένα νομοσχέδιο το οποίο θα φέρει περισσότερη διαφάνεια αλλά κυρίως ταχύτητα στην εκτέλεση όχι μόνο έργων μεγάλων, μεσαίων, μικρών, αλλά ταχύτητα και στην εκτέλεση διαγωνισμού προμηθειών του ελληνικού δημοσίου». Υπενθυμίζεται ότι και αυτό το ν/σ που, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, θα ψηφισθεί μετά τις γιορτές, αναρτήθηκε για δημόσια διαβούλευση μετά από το ν/σ Θεοδωρικάκου. Συγκεκριμένα, στις 23/11 με ημερομηνία ολοκλήρωσής της την 7η Δεκεμβρίου.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΕΠΙΜΑΧΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ στη Βουλή στις 25/11/2020:

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, επέλεξα να μιλήσω σήμερα στη Βουλή σε μια στιγμή δύσκολης μάχης με την πανδημία για ένα σημαντικό, πιστεύω, νομοσχέδιο το οποίο προσθέτει ακόμη μία δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της.

Συγχρόνως, όμως, το νομοσχέδιο αυτό υπηρετεί και έναν κεντρικό στόχο της Κυβέρνησης, τη συνέχιση της ελάφρυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αλλά και την ενίσχυση της απασχόλησης μέσω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών.

Βρίσκομαι όμως εδώ, κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για να δείξω ότι το νομοθετικό έργο συνεχίζεται και συνεχίζεται παρά την αναστάτωση του κορωνοϊού και ότι οι δικοί περιορισμοί δεν περιορίζουν τις δικές μας μεταρρυθμίσεις. Απόδειξη ότι ακολουθεί σύντομα στη Βουλή ένα εξαιρετικά κρίσιμο νομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση, ένα νομοσχέδιο εμβληματικό που αναβαθμίζει τις τεχνικές σπουδές και απαντά σε πραγματικά ζητούμενα της αγοράς εργασίας.

Ακολουθεί τις αμέσως επόμενες βδομάδες το νέο χωροταξικό νομοσχέδιο μετά από εξαντλητική δημόσια διαβούλευση, ένα νομοσχέδιο το οποίο λύνει τολμηρά χρόνια προβλήματα, όπως οι παρεκκλίσεις από την εκτός σχεδίου δόμηση αλλά και η γρήγορη εκπόνηση πολεοδομικών σχεδίων. Είναι, πιστεύω, ένα νομοσχέδιο το οποίο συνδυάζει την ισόρροπη ανάπτυξη, πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον.

Τέλος, θα ακολουθήσει, θα έχει κατατεθεί στις επιτροπές της Βουλής και θα ψηφιστεί λογικά μετά τις εορτές των Χριστουγέννων το νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις, την αναμόρφωση του ν. 4412, ένα νομοσχέδιο το οποίο θα φέρει περισσότερη διαφάνεια αλλά κυρίως ταχύτητα στην εκτέλεση όχι μόνο έργων μεγάλων, μεσαίων, μικρών, αλλά ταχύτητα και στην εκτέλεση διαγωνισμού προμηθειών του ελληνικού δημοσίου.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!