Κλείνει η συμφωνία: «Αγκάθι» η ΔΕΗ -Τα μέτρα & τα αντίμετρα (λίστα)

Στις 6.000 ή λίγο χαμηλότερα (στα 5.900) πρόκειται να κλείσει το αφορολόγητο μετά το 2019, στη συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών η οποία αναμένεται να κλείσει σε τεχνικό επίπεδο έως την Παρασκευή. Αυτό προέκυψε από τη σημερινή ενημέρωση των βουλευτών των ΑΝΕΛ από τους υπουργούς Οικονομικών Ε. Τσακαλώτο και Εργασίας Ε. Αχτσιόγλου.

Ως προς αυτό είναι χαρακτηριστική Ενδεικτική η δήλωση του υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Τέρενς Κουίκ, ότι «κλείσαμε».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες μόνο αγκάθι παραμένει η ΔΕΗ, καθώς τα εργασιακά τα οποία θα συζητηθούν σε ανώτερο επίπεδο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δεν θα αποτελέσουν πρόβλημα για το κλείσιμο της συμφωνίας έως την Παρασκευή.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων θα γίνει μετά τη λήξη του προγράμματος, δηλαδή το 2018, το όριο των ομαδικών απολύσεων φαίνεται πως μένει στο 5%, ενώ για τις συντάξεις από αρμόδιες πηγές τονίζεται δίνεται μάχη να ξεκινήσει η περικοπή από το 2020.

Σε σχέση με τα πλεονάσματα, φαίνεται ότι θα διατηρηθεί το 3,5% τουλάχιστον για τρία χρόνια μετά το 2018, με την κυβέρνηση να ευελπιστεί ότι το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα θα επανεξεταστεί μετά τις γερμανικές εκλογές.

Για το χρέος, αναμένεται ότι μετά το Eurogroup θα υπάρξει πρωτοβουλία από τον Γερούν Ντάισελμπλουμ για την έναρξη της συζήτησης, ώστε να υπάρξει σαφές χρονοδιάγραμμα με συγκεκριμένα μέτρα πριν την έναρξη της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ στις 22 Απριλίου, ώστε το Ταμείο να παραμείνει στο πρόγραμμα και με δάνειο.

Με αυτά τα δεδομένα, στόχος είναι το τελικό πακέτο να συμφωνηθεί σε έκτακτο Eurogroup το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου.

Τα αντίμετρα

Αναφορικά με τα αντίμετρα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι με στόχο να υπάρξει μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα, θα προβλέπεται:

-Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 200 εκατ. ευρώ αλλά η κυβέρνηση διεκδικεί μείωση 400 εκατ.

-Επίδομα ενοικίου για όσους δεν έχουν σπίτι

-Μείωση του φόρου επιχειρήσεων σε 26% από 29% που είναι σήμερα

– Μείωση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων σε 20% από 22% – Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 200 εκατ. ευρώ

– 200 εκατ. ευρώ για επίδομα θέρμανσης και ενοικίου

-120.000 παιδιά στους παιδικούς σταθμούς, ώστε να καλυφθούν όλες οι αιτήσεις.

– Μείωση εισφοράς για φάρμακα σε συνταξιούχους

– Αύξηση παροχής σχολικών γευμάτων ώστε να καλυφθεί το 50%  των μαθητών δημόσιων σχολείων

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΣΥΜΦΩΝΙΑ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!