κκε-έφερε-στη-βουλή-το-τραγικό-συμβάν-μ-1040862
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ | 20.01.2023 | 13:56

ΚΚΕ: Έφερε στη Βουλή το τραγικό συμβάν με το θάνατο τη ανασφάλιστης εργάτριας του δήμου Ξυλοκάστρου

Να στελεχωθεί επαρκώς το ΣΕΠΕ και να προχωρήσει σε μαζικούς, ολοκληρωμένους ελέγχους στους δήμους, ζήτησε ο Χρήστος Κατσώτης, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης που έχει καταθέσει προς το υπ. Εργασίας, με αφορμή τον θάνατο ανασφάλιστης εργάτριας στην καθαριότητα του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης.

Δεν μπορεί να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση με τους εργαζόμενους που πάνε για μεροκάματο να μη γυρνάνε σπίτι τους, επισήμανε χαρακτηριστικά ο κομμουνιστής βουλευτής. Να υπάρχει πολιτική πρόληψης για τα εργατικά ατυχήματα και για τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στους δήμους που είναι τραγική. Σημείωσε πως υπάρχουν οχήματα παλιά και επικίνδυνα, χωρίς φώτα, με σκισμένα ελαστικά κ.λπ. Τα μέσα ατομικής προστασίας που δίνονται είναι ελλιπή και δίνονται με το σταγονόμετρο. Δεν υπάρχουν τεχνικοί ασφαλείας στους περισσότερους περιφερειακούς δήμους με αποτέλεσμα να μη γίνεται καμιά εκπαίδευση στο προσωπικό. Την ίδια στιγμή το Σώμα Επιθεώρησης συνεχίζει να είναι άφαντο, δεν υπάρχει πουθενά, παρά τις καταγγελίες των εργαζομένων.

Κατήγγειλε ότι τα τελευταία χρόνια, πάνω από 2.200 εργάτες έχουν χάσει τη ζωή τους σε εργατικά δυστυχήματα και κανένας εργοδότης δεν έχει πληρώσει.

Η έλλειψη μέτρων προστασίας, οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, η αύξηση ορίων ηλικίας, οι ανύπαρκτοι έλεγχοι από αρμόδιες υπηρεσίες είναι οι παράγοντες για τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα, σημείωσε ο Χρήστος Κατσώτης, τονίζοντας πως όλα αυτά εφαρμόζονται για τη μείωση του κόστους των εργοδοτών, που δεν θέλουν να πληρώνουν τα μέτρα πρόληψης.

Να παρουσιάσει το μαύρο – άσπρο επιχείρησε ο Παν. Τσακλόγλου, υφυπουργός Εργασίας, ο οποίος παρότι ομολόγησε τις ευθύνες της δημοτικής αρχής για το γεγονός ότι και οι τρεις εργαζόμενοι στο απορριμματοφόρο ήταν ανασφάλιστοι, επέρριψε τις ευθύνες στον δήμο, ο οποίος -όπως προκλητικά είπε- έχει δικαίωμα να προσλαμβάνει πρόσκαιρα εργαζόμενους με βάση τις πρόσκαιρες ανάγκες.

Μάλιστα, υπεραμυνόμενος της πρακτικής αυτής, επιχείρησε να ρίξει τις ευθύνες στον ασυνείδητο οδηγό που παρέσυρε την άτυχη εργαζόμενη, αφήνοντας στο απυρόβλητο τις ευθύνες δήμων και κυβέρνησης που προσλαμβάνουν ανειδίκευτους εργαζόμενους, χωρίς εμπειρία και την αντίστοιχη εκπαίδευση, μόνο και μόνο για να καλύψουν τις τρέχουσες ανάγκες με λιγότερο κόστος.

Αυτό ακριβώς στηλίτευσε και στη δευτερολογία του ο Χρ. Κατσώτης, τονίζοντας τις πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης που έχει διαμορφώσει ένα τέτοιο πλαίσιο λειτουργίας των δήμων, που αποδεικνύεται τελικά ότι είναι σε βάρος της ζωής των εργαζομένων. Η προστασία του επαγγελματικού κινδύνου υποτάσσεται στους νόμους για αύξηση του μέγιστου κέρδους των επιχειρηματικών ομίλων και στην προκειμένη περίπτωση των δήμων, οι οποίοι άλλωστε λειτουργούν πλέον ως επιχειρήσεις που εμβαθύνουν τον βαθμό εκμετάλλευσης των εργαζομένων και προχωρούν σε πρόσκαιρες προσλήψεις αντί να προσλαμβάνουν μόνιμο προσωπικό με δικαιώματα, επισήμανε ο Χρ. Κατσώτης.