Αναστολή προγραμματισμένων προσλήψεων πολιτικού προσωπικού στο ΥΠΕΘΑ

Ερώτηση προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την αναστολή προγραμματισμένων προσλήψεων πολιτικού προσωπικού σε Γ.Ε.Ν. Γ.Ε.Σ. και Γ.Ε.Α.

Ειδικότερα στο κείμενο της ερώτησης τους σημειώνουν:

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από τη χαρτογράφηση του πολιτικού προσωπικού που υπηρετούν τόσο στο ΥΠΕΘΑ, όσο και στα τρία Γενικά Επιτελεία (Γ.Ε.Σ., Γ.Ε.Ν. και Γ.Ε.Α.), προκύπτει ότι οι υπηρεσίες αυτών  υπολείπονται κατά πολύ από το να θεωρούνται επαρκώς στελεχωμένες σε μία σειρά από ειδικότητες κυρίως τεχνολογικού και τεχνικού περιεχομένου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η στελέχωση στην ειδικότητα ΤΕ Πληροφορικής στο Γ.Ε.Α. αγγίζει το ποσοστό του 6,67%, δηλαδή καλύπτεται μόνο μία θέση από τις 15 που προβλέπονται στο οργανόγραμμα, η ίδια ειδικότητα στο Γ.Ε.Σ. καλύπτεται κατά 15,07%, δηλαδή καλύπτονται 11 από τις 73 θέσεις που προβλέπει το οργανόγραμμα, ενώ και στο Γ.Ε.Ν. η ίδια ειδικότητα καλύπτεται κατά 35% (με καλυμμένες τις 7 από τις προβλεπόμενες 20 θέσεις). Και ο κατάλογος είναι μεγάλος.Χαρακτηριστικό επίσης είναι το ποσοστό στελέχωσης του Γ.Ε.Α. στην ειδικότητα  ΤΕ Τεχνολόγων ΜηχανικώνΑεροσκαφών και Ελικοπτέρων, που είναι 9,52%, με μόνο 2 από τις 21 θέσεις να έχουν καλυφθεί. Οι θέσεις επίσης κατηγορίας ΔΕ Τεχνικού, που προβλέπονται από τον οργανισμό πολιτικού προσωπικό του ΥΠΕΘΑ, για τα εργοστάσια και των τριών Γενικών Επιτελείων, είναι ιδιαίτερα  υποστελεχωμένες, εξαιτίας της μη ανανέωσης του προσωπικού μέσω στοχευμένων προσλήψεων.

Με δεδομένη λοιπόν τη συνεχή απομείωση του στελεχιακού δυναμικού στο σύνολο των υπηρεσιακών μονάδων του υπουργείου τα τελευταία δέκα χρόνια, είχε κριθεί επιβεβλημένη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η χαρτογράφηση των αναγκών σε  ειδικότητες κρίσιμες για την αποδοτική και αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών και παραγωγικών μονάδων των ενόπλων δυνάμεων, με απώτερο στόχο τον προγραμματισμό προσλήψεων σε βάθος τετραετίας (2020 – 2023). Η καταγραφή όντως υλοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2019, σύμφωνα με τις επιταγές ν. 4590/2019,  και τα σχετικά αρχεία είχαν υποβληθεί στο πρώην Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, προκειμένου να γίνει η σχετική επεξεργασία και έγκριση των αιτημάτων.

Αυτές οι ανάγκες, κυρίως τεχνολογικών – τεχνικών ειδικοτήτων, αποτυπώνονται  συνοπτικά στον παρακάτω πίνακα:

Προγραμματισμός Προσλήψεων για την τετραετία 2020-2023

2020 2021 2022 2023  

ΣΥΝΟΛΟ

ΓΕΣ 671 236 42 20 969
ΓΕΝ 258 389 60 72 779
ΓΕΑ 269 89 41 30 429
ΣΥΝΟΛΟ 1.198 714 143 122 2.177

Η νυν ηγεσία όμως του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, κι ενώ πρόκειται για διαπιστωμένες διαχρονικά ανάγκες, «πάγωσε» αυτές τις προγραμματισμένες προσλήψεις, που θα βελτίωναν σημαντικά την παραγωγικότητα των εργοστασίων και ναυστάθμων των επιτελείων και προγραμματίζει μόνο την αναγκαία επίσης πρόσληψη 16.000 ΕΠΟΠ.

Επειδή η ομαλή λειτουργία των τριών επιτελείων (Γ.Ε.Σ, Γ.Ε.Α, Γ.Ε.Ν) εξαρτάται και από την επάρκεια του τεχνικού πολιτικού προσωπικού.

Επειδή οι αντοχές, των – κατά πολύ λιγότερων από τον απαιτούμενο αριθμό-τεχνικών στελεχών των τριών επιτελείων,έχουν ξεπεράσει τα όριά τους.

Επειδή ο αριθμός των υπαλλήλων τεχνολογικών – τεχνικών ειδικοτήτων απομειούται συνεχώς χωρίς να αναπληρούται.

Επειδή υπάρχει ο ορατός κίνδυνος να χαθεί η πολύτιμη κατάρτιση και τεχνογνωσία των υπαλλήλων πάνω στα αντικείμενα των συγκεκριμένων ειδικοτήτων, μετά την αποχώρησή τους.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Γιατί «πάγωσαν» οι προγραμματισμένες προσλήψεις πολιτικού προσωπικού σε τεχνικές ειδικότητες που είχαν προωθηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και οι οποίες βασίστηκαν σε υπαρκτές ανάγκες στελέχωσης;
  2. Τί προτίθεται να κάνει το Υπουργείο για την έλλειψη τεχνικού προσωπικού των στρατιωτικών εργοστασίων και των ναυστάθμων δεδομένης της συνεχούς απομείωσής του και της μη ανανέωσής του ;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

 Ζαχαριάδης Κώστας

 Χατζηγιαννάκης Μίλτος

 Αλεξιάδης Τρύφωνας

 Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος

 Βαρδάκης Σωκράτης

 Βέττα Καλλιόπη

 Γιαννούλης Χρήστος

 Γκιόλας Γιάννης

 Δρίτσας Θεόδωρος

 Ηγουμενίδης Νίκος

 Καλαματιανός Διονύσιος – Χαράλαμπος

 Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)

 Κασιμάτη Νίνα

 Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)

 Μάλαμα Κυριακή

 Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)

 Μάρκου Κωνσταντίνος

 Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

 Μπάρκας Κωνσταντίνος

 Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

 Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)

 Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)

 Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

 Ραγκούσης Γιάννης

 Σαντορινιός Νεκτάριος

 Φάμελλος Σωκράτης

 Χαρίτου Δημήτριος (Τάκης)

 Ψυχογιός Γεώργιος

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ, ΥΠΕΘΑ


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!