ΑΣΕΠ: «Γαλάζιος» πρόεδρος για 18ετή θητεία -Θεσμική εκτροπή καταγγέλλουν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ

ΑΣΕΠ: «Γαλάζιος» πρόεδρος για 18ετή θητεία -Θεσμική εκτροπή καταγγέλλουν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ

«Γαλάζιος» πρόεδρος του ΑΣΕΠ για 18ετή θητεία – Θεσμική εκτροπή καταγγέλλουν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ

Στο άρθρο 54 του νομοσχέδιου του υπουργείου Εσωτερικών: «Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου του Δημόσιου Τομέα, Σύμβουλος Ακεραιότητας στη δημόσια διοίκηση και άλλες διατάξεις για τη δημόσια διοίκηση και την τοπική αυτοδιοίκηση», «κόλλησε» σήμερα στη Βουλή η όποια διάθεση συναίνεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ  όσο και το ΚΙΝΑΛ κατήγγειλαν ότι η συγκεκριμένη διάταξη, σύμφωνα με την οποία «η διανυθείσα ή διανυόμενη σε θέση αντιπροέδρου ή αναπληρωτή προέδρου ή απλού μέλους δεν αποτελεί κώλυμα για τον διορισμό του σε θέση ανώτερης βαθμίδας της ίδιας αρχής για πλήρη θητεία και μέχρι 2 θητείες κατ’ ανώτατο όριο», είναι «φωτογραφική» για την επιλογή νέου προεδρείου του ΑΣΕΠ, της αρεσκείας της κυβέρνησης.

Μάλιστα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, «πρακτικά σημαίνει ότι ένα μέλος Ανεξάρτητης Αρχής μπορεί να παραμένει και να δραστηριοποιείται σε αυτήν για ένα χρονικό διάστημα 18 ετών (!!!), εάν αθροιστούν οι δύο επιτρεπόμενες θητείες τους με το επιτρεπόμενο χρονικό διάστημα της παράτασής τους»

«Η διάταξη είναι φωτογραφική και αφορά στη διαδικασία επιλογής του νέου Προεδρείου του ΑΣΕΠ που βρίσκεται προ των πυλών. Πρόκειται για μια ρύθμιση που ανατρέπει τις ισχύουσες συνταγματικές εγγυήσεις «προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας» των μελών των Ανεξάρτητων Αρχών (άρθρο 101Α Συντάγματος)», τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.

Διακύβευμα οι προσλήψεις στο Δημόσιο

Να σημειωθεί ότι, όπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr, το διακύβευμα είναι ο πρώτος, μετά από πολλά χρόνια γραπτός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ που θα γίνει το 2022 ,  για δεκάδες χιλιάδες προσλήψεις στο Δημόσιο, αλλά και οι προσλήψεις συμβασιούχων και η εποπτεία της Ανεξάρτητης Αρχής για θέσεις ευθύνης στο Δημόσιο κλπ

ΚΙΝΑΛ: Πάρτε πίσω την διάταξη

«Το θέμα έχει και σοβαρές πολιτικές διαστάσεις, αφού η ΝΔ μεθοδεύει τη στελέχωση του ΑΣΕΠ μόνο με μέλη, αντιπροέδρους και πρόεδρο της επιλογής της κι όχι με μια αναλογική κατανομή αυτών από προτάσεις των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ώστε να διασφαλίζεται η πολυφωνία κι εν τέλει η ανεξαρτησία της αρχής. Πριν μερικές εβδομάδες εσείς κ Υπουργέ, κάνατε την παρθενική σας εμφάνιση ως Υπουργός ΥΠΕΣ με το νομοσχέδιο αλλαγών του ΑΣΕΠ. Τότε επεμβήκατε και τώρα επεμβαίνετε ξανά. Τι κάνετε αυτή τη φορά; Αντί να γράψετε λέξεις, βάλατε φωτογραφίες», πρόσθεσε η εισηγήτρια του ΚΙΝΑΛ.

Και πρόσθεσε: «Κάνετε συγκεκριμένη ρύθμιση φωτογραφική. Απλά λόγια και σταράτα. Σήμερα παρεμβαίνετε με ωμό τρόπο αυτό στο έργο της Αρχής, καταργείτε την έννοια της αυτοτέλειας της αρχής και της προσωπικής αυτοτέλειας των μελών της. Πού το πάτε αλήθεια; Ανοίγετε μια κερκόπορτα, εγκαινιάζοντας παράλληλα μια εξαιρετικά επικίνδυνη πρακτική. Διότι εισάγετε μια νέα πρακτική , με την οποία δείχνετε ότι ορίζετε εσείς τους αρεστούς σας. Είναι ένα σαφές μήνυμα ότι αυτό μπορεί να το κάνετε παντού! Σε όλες τις ανεξάρτητες αρχέ Θέλετε να καταστήσετε τις Ανεξάρτητες Αρχές, απολύτως Εξαρτημένες. Απειλείται σήμερα, με τη θρασύτατη διάταξη που φέρνετε, ανερυθρίαστα μπροστά στα μάτια έγκριτων νομικών και έμπειρων πολιτικών του Κοινοβουλίου, η Αρχή του ΑΣΕΠ, να χάσει το βασικό χαρακτηριστικό της, αυτό ακριβώς που χαρακτήρισε τη μεγάλη μεταρρύθμιση του ΑΣΕΠ που η μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη του ΠΑΣΟΚ εμπνεύστηκε και εφάρμοσε , την αντικειμενικότητα.

Η σημειολογία είναι τρομακτική. Ανοίγετε κερκόπορτα στο ίδιο το ΑΣΕΠ, το τελευταίο ανάχωμα αξιοκρατίας – ή ελάχιστης αξιοσύνης, η μοναδική εγγύηση δημοκρατίας στις προσλήψεις, ό,τι απέμεινε μετά από τις επεμβάσεις σας. Την ώρα που δίνετε τη σκάλα και προσφέρετε την άνοδο σε κάποιον αρεστό σας, σε κάθε σκαλί που μαζί πατάτε, συνθλίβετε τη Δημοκρατία, την Ανεξαρτησία των Αρχών, την Ισονομία, την Ισότητα, την Συνταγματικότητα. Την ώρα που παρεμβαίνετε στα πρόσωπα και επιλέγετε εσείς τα πρόσωπα, καταστρατηγώντας κάθε αρχή συναίνεσης, τσαλακώνετε τις προτάσεις των κομμάτων, απαξιώνετε τις επιλογές τους με όρους αντιδημοκρατικούς, δημιουργείτε ένα νέο πολιτικό δεδομένο, το οποίο δυστυχώς μας πισωγυρίζει σε εποχές που φανερά εσείς νοσταλγείτε! Πάρτε τη διάταξή σας πίσω, τώρα».

Καταψηφίζουν και επί της Αρχής ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ

Να σημειωθεί ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ δήλωσαν ότι καταψηφίζουν το νομοσχέδιο και επί της Αρχής, λόγω της συγκεκριμένης διάταξης αλλά και του άρθρου 38 που αφορά μια ακόμη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της Οικονομικής Επιτροπής των δήμων.

Βορίδης: Προσπαθεί να υποβαθμίσει τη διάταξη

Στην παρέμβασή του ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, επιχείρησε να υποβαθμίσει το άρθρο 54, υποστηρίζοντας ότι:

– «Θεωρεί ότι είναι κρίμα να καταψηφίζετε το ν/σ γιατί δεν σας αρέσει μία διάταξη που βρίσκεται στο τρίτο κεφάλαιο»

-Πρόκειται για διάταξη που αποσαφηνίζει  παλαιότερη ρύθμιση (άρθρο 3 του ν. 3051/2002), η οποία «κατά μία ερμηνεία που είναι ακραία δημιουργεί κώλυμα».

Υπενθυμίζεται ότι, όπως είχε αποκαλύψει η aftodioikisi.gr, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ υποστηρίζουν ότι με βάση τα άρθρα 3 του ν. 3051/2002 και 44 του ν. 4765/2021:

Τα διορισμένα από το 2016 μέλη της Διοίκησης του ΑΣΕΠ δεν μπορούν να αλλάξουν θέσεις εντός της Ανεξάρτητης Αρχής.

-Ακόμη κι αν αλλάξουν,  η θητεία τους δεν μπορεί να είναι εξαετής, όπως προβλέπεται για τα νέα μέλη, αλλά έως ότου λήγει η παρούσα θητεία τους, δηλαδή, έως το 2022.

Μάλιστα, απειλούσαν να προσφύγουν στο Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής και στη συνέχεια στη Δικαιοσύνη.

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΔΗΜΟΣΙΟ, ΑΣΕΠ, ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ, ΓΑΛΑΖΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ, 18ΕΤΗ ΘΗΤΕΙΑ


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!