αχτσιόγλου-το-νέο-νομοσχέδιο-της-νδ-πρ-425191
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 19.10.2020 | 18:40

Αχτσιόγλου: Το νέο νομοσχέδιο της ΝΔ προτεραιοποιεί την πτώχευση και τη ρευστοποίηση περιουσίας

Για το νέο πτωχευτικό νομοσχέδιο που πρόκειται να καταθέσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στη Βουλή, μίλησε κατά τη διάρκεια της αρμόδιας Επιτροπής, η βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Η  κ. Αχτσιόγλου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, στάθηκε σε τρία σημεία που η ΝΔ δεν μπορεί να διακρίνει. Καταρχάς, έκανε λόγο ότι η Κυβέρνηση δεν μπορεί να δει την οικονομική ρίζα του προβλήματος του ιδιωτικού χρέους, παρά μόνο στρατηγικούς κακοπληρωτές, κατά δεύτερον, ότι δεν αναλογίζεται τι έχει συμβεί με τις τράπεζες όλη την περίοδο της κρίσης, καθώς και δεν βλέπει τη νέα κρίση που ξεσπάει και την ανάγκη που υπάρχει για μία διευρυμένη κοινωνική προστασία.

Σημείωσε, δε, ότι το νομοσχέδιο ικανοποίησε μόνο τις τράπεζες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, σε αντίθεση με τους παραγωγικούς φορείς και τους εκπροσώπους των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίοι μιλούν για «ταφόπλακα» και «ομηρία» και κανείς τους δεν βλέπει τη «δεύτερη ευκαιρία» που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση.

Το ζήτημα της πρώτης κατοικίας

Μιλώντας, για το ζήτημα της πρώτης κατοικίας υπογράμμισε ότι «το νομοσχέδιο καταργεί γενικώς και οριζόντια την προστασία της. Ακόμα και ο λεγόμενος “ευάλωτος” πολίτης, που κατά το νομοσχέδιο είναι όποιος βγάζει μέχρι 7000 ευρώ τον χρόνο, χάνει την ιδιοκτησία της πρώτης κατοικίας του».

Οι υπόλοιπες διατάξεις του νομοσχεδίου

Αναφερόμενη σε άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «η πτώχευση φυσικών προσώπων και νοικοκυριών είναι επιλογή της κυβέρνησης», η οποία, μάλιστα, «εντάσσει στην πτωχευτική περιουσία και οτιδήποτε αποκτήσει ο πτωχευμένος πολίτης, το νοικοκυριό, και μετά την πτώχευση, εφόσον υπερβαίνει τα 611 ευρώ/μήνα για ένα άτομο», με αυτή τη ρύθμιση «δεν θα μπορεί να ορθοποδήσει κανείς» και «αν δεν αλλάξει, ερμηνεύεται ως άρση του ακατάσχετου ορίου».

Παράλληλα, τόνισε ότι «προβλέπεται άρση των κατασχεμένων για ξέπλυμα χρήματος, ώστε να ξεχρεώνονται οι τράπεζες» και επιβαρύνεται η θέση των εργαζόμενων, καθώς «οι συμβάσεις εργασίας λύνονται αυτόματα και χωρίς αποζημίωση με την κήρυξη πτώχευσης».

Επίσης, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι έχει χειροτερεύσει ο χρόνος απαλλαγής από τα χρέη, σε 3 από 2 έτη, που ισχύει, ενώ σε ό,τι αφορά τον εξωδικαστικό, υπογράμμισε ότι οι τράπεζες έχουν τον απόλυτο έλεγχο. Πιο συγκεκριμένα, οι τράπεζες διαμορφώνουν την πρόταση ρύθμισης, την οποία επιβάλλουν στο Δημόσιο και λένε στην επιχείρηση ή στο νοικοκυριό: ή θα πάρεις την πρόταση μας ή θα μείνεις αρρύθμιστος και θα τρέχεις στην πτώχευση.

Η ομιλία της κ. Αχτσιόγλου: