παρέμβαση-της-εδευα-για-την-παγκόσμια-999614

Παρέμβαση της ΕΔΕΥΑ για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Στις 5 Ιουνίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Το κεντρικό θέμα της φετινού εορτασμού είναι «Μόνο μία Γη», και επιλέχθηκε για να ταυτισθεί, 50 χρόνια μετά, με το σύνθημα της Διάσκεψης της Στοκχόλμης το 1972, της πρώτης Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον. Η Διάσκεψη αυτή που επαναλαμβάνεται φέτος συμβολικά στην Στοκχόλμη οδήγησε στην καθιέρωση της 5ης Ιουνίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών, των κοινωνιών και των κρατών για τη διαφύλαξη και την προστασία του. Ουσιαστικά αναδεικνύεται η ανάγκη για μια ζωή σε αρμονία με τη φύση, ανάγκη που εκπληρώνεται με βιώσιμες πολιτικές που θα σέβονται τους πεπερασμένους φυσικούς πόρους.

 Το περιβάλλον του πλανήτη μας υφίσταται ισχυρές πιέσεις τα τελευταία χρόνια με σημαντικότερη την κλιματική αλλαγή που έχει εξελιχθεί πλέον σε κλιματική κρίση και αποτελεί την μεγαλύτερη απειλή για τον πλανήτη μας. Μάλιστα, σύμφωνα με τους επιστήμονες αν υπερβούμε την «κόκκινη» γραμμή οι επιπτώσεις στη Γη μας θα είναι μη αναστρέψιμες. Η χώρα μας σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα βρίσκεται σε hotspot όσον αφορά στα φαινόμενα με τα οποία εκδηλώνεται η κλιματική κρίση κι επομένως επείγει η λήψη μέτρων για τον μετριασμό και την προσαρμογή σ΄αυτήν. Μέτρων που θα οδηγούν σε ανθεκτικότητα στην κλιματική κρίση.

Το υδατικό περιβάλλον είναι ευάλωτο στην κλιματική κρίση που επιδρά με αυξανόμενους ρυθμούς στο νερό. Για τον λόγο αυτό, οι επιχειρήσεις ύδρευσης μεταξύ των οποίων και οι Δ.Ε.Υ.Α. τις οποίες η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. εκπροσωπεί, οφείλουν να προσαρμόσουν την στρατηγική τους στη νέα πραγματικότητα που είναι ιδιαίτερα δυσοίωνη.

Σημαντική προς την κατεύθυνση αυτή θα είναι και η μείωση του ανθρακικού τους αποτυπώματος σύμφωνα και με τον νέο κλιματικό νόμο, η οποία, όμως, απαιτεί τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ στις Δ.Ε.Υ.Α. απαιτεί, ωστόσο, «χώρο» στο δίκτυο και την ανάλογη χρηματοδότηση. Η ενεργειακή κρίση βεβαίως σε συνδυασμό με την κλιματική, ανέδειξε και την ανάγκη για εξοικονόμηση και αποθήκευση ενέργειας από τις επιχειρήσεις ύδρευσης κι επομένως για ολιστικές παρεμβάσεις που θα επιδρούν στην ανάσχεση της κλιματικής κρίσης και θα εξοικονομούν τους πεπερασμένους φυσικούς πόρους.

Πέρα, όμως, από την κλιματική κρίση οι Δ.Ε.Υ.Α. και στην κατεύθυνση της διαφύλαξης και προστασίας του υδατικού περιβάλλοντος εντείνουν τις προσπάθειές τους μέσω των τρεχόντων χρηματοδοτικών προγραμμάτων στα οποία προστέθηκε και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας όχι μόνο για αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των βιολογικών καθαρισμών που λειτουργούν, αλλά και για κατασκευή και λειτουργία μονάδων επεξεργασίας λυμάτων που θα καλύψουν την αχαρτογράφητη ενδοχώρα που με τον Πρόγραμμα «Καλλικράτης» παρέλαβαν. Με τον τρόπο αυτό, θα αναβαθμισθεί το περιβάλλον της χώρα μας που μαζί με το πολιτιστικό της απόθεμα αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά της πλεονεκτήματα.

Σημαντικές προσπάθειες γίνονται από τις Δ.Ε.Υ.Α. και στην κατεύθυνση του περιορισμού των απωλειών νερού στα δίκτυα ύδρευσης μέσα από την αξιοποίηση της τηλεμετρίας και των «έξυπνων» υδρομέτρων, αλλά και την αντικατάσταση των παλαιών δικτύων μεταφοράς και διανομής νερού. Ωστόσο, προσπάθειες για την μείωση των απωλειών πρέπει να γίνουν και στο αρδευτικό νερό, καθώς παραπάνω από το 80% του συνολικού νερού της χώρας που χρησιμοποιείται κατευθύνεται στην ύπαιθρο, με μόλις το 16% να χρησιμοποιείται για ύδρευση και το υπόλοιπο να κατευθύνεται για βιομηχανική χρήση.

Τέλος, η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. τονίζει για μια ακόμα φορά ότι η βιώσιμη ανάπτυξη που θα συμβάλλει στην σωτηρία του πλανήτη μας δεν μπορεί να επιτευχθεί παρά μόνο με την αποφασιστική ενεργοποίηση πολιτών, επιχειρήσεων και κρατών προς την κατεύθυνση της προστασίας του περιβάλλοντος με δράσεις, πρωτοβουλίες και συγκροτημένες πολιτικές που θα αναγνωρίζουν ότι το περιβάλλον είναι βασικός συντελεστής της βιώσιμης ανάπτυξης και η υποβάθμιση και η επιδείνωση της κατάστασής του έχει επιπτώσεις στη Γη μας. Που είναι μόνο μία!