Κορωνοϊός-Σχολεία: Αγωνία για την εξέλιξη της πανδημίας - Οι κρίσιμες ημερομηνίες - Aftodioikisi.gr
Τετάρτη
20
Οκτώβριος
Back

Κορωνοϊός-Σχολεία: Αγωνία για την εξέλιξη της πανδημίας – Οι κρίσιμες ημερομηνίες

Κορωνοϊός-Σχολεία: Αγωνία για την εξέλιξη της πανδημίας – Οι κρίσιμες ημερομηνίες

«Τα παιδιά θα μολυνθούν κάποια στιγμή, αν δεν εμβολιαστούν. Μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουμε πολύ μεγάλη εξάπλωση του ιού. Όλα τα παιδιά θα εκτεθούν αργά ή γρήγορα», είπε σε συνέντευξη του στον ΣΚΑΪ την Παρασκευή, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας.

Συμπλήρωσε, δε, ότι με το άνοιγμα των σχολείων «είναι τελεσίδικο ότι θα αυξηθούν τα κρούσματα» και σε ένα μήνα θα γίνει επαναξιολόγηση των πρωτοκόλλων στα σχολεία.

Οι εξελίξεις δεν θα αργήσουν

Η αλήθεια είναι πως μέσα σε αυτές τις λίγες λέξεις περιγράφεται η κατάσταση στα σχολεία μετά το άνοιγμα τους. Μαθητές, γονείς κι εκπαιδευτικοί βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής και κάθε φορά που διαπιστώνεται κρούσμα σε τάξη η αγωνία μεγαλώνει.

Οι εξελίξεις στα σχολεία δεν θα αργήσουν, σημειώνουν οι καλά γνωρίζοντες τα δεδομένα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αλλά και με βάση το δεδομένο της επαναξιολόγησης των πρωτοκόλλων σε ένα μήνα, φαίνεται πως οι κρίσιμες ημερομηνίες κινούνται προς τα τέλη Οκτωβρίου.

Μεγαλύτερη ανησυχία για τις μεγάλες πόλεις

Περισσότερο φαίνεται να υπάρχει ανησυχία για τις μεγάλες πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα) με πιθανή την και κατά τόπους αξιολόγηση των μέτρων για τα σχολεία.

Ακόμα δεν είναι σαφές εάν θα υπάρχει περίπτωση να κλείνουν νωρίτερα τα τμήματα και τα σχολεία με κρούσματα. Το υπουργείο Παιδείας, πάντως, δείχνει να αναδιπλώνεται αφού δεν διακατέχεται από την αισιοδοξία που είχε μια εβδομάδα πριν.

Ανεξαρτήτως της εξέλιξης των αριθμών κρουσμάτων, φαίνεται πως δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στα μέτρα της κυβέρνησης. Ζητείται επιπλέον διασφάλιση της λειτουργίας των σχολείων, είτε με παρεμβάσεις για λιγότερους μαθητές ανά τάξη αλλά και με την κατάργηση του κυβερνητικού μέτρου να κλείνει ένα τμήμα μόνο όταν έχουν κορωνοϊό 50%+1 των ποδιών.

Τι βλέπουν οι ειδικοί

Την ανησυχία τους για τα σχολεία εκφράζουν κι άλλοι ειδικοί διαβλέποντας ακόμα και κλείσιμο.

 Υπενθυμίζουμε τι δήλωσε, στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης:

«Με 30.000 ή 50.000 παιδιά που θα μολυνθούν είναι δύσκολη απάντηση αν τα σχολεία μπορούν να παραμείνουν ανοιχτά, δεν είναι αυτό που λέει το υπουργείο το 50+1 (αναστολή του τμήματος ενός σχολείου όταν σε αυτό εντοπιστούν επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στο 50%+1 των μαθητών) για να κλείσει το σχολείο, το θέμα είναι το ψυχολογικό πρόβλημα που θα δημιουργηθεί στους γονείς και στα ίδια τα παιδιά όταν θα παρουσιαστεί το πρώτο ή το δεύτερο ή το τρίτο κρούσμα μέσα στην τάξη.

Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι οι γονείς αντανακλαστικά δεν θα αφήσουν τα παιδιά να πάνε στο σχολείο οπότε πρακτικά δε θα λειτουργήσει η τάξη. Αυτή είναι η λογική».

Την ίδια άποψη συμμερίζεται και η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, η οποία υποστήριξε μέσα στην εβδομάδα στο ANT1:

«Κάποια σχολεία θα κλείσουν και θα κλείσουν όχι μόνο λόγω της διασποράς, αλλά επειδή αρκετοί γονείς δεν θα στείλουν τα παιδιά στο σχολείο μετά από κρούσματα στην τάξη. Και δεν μπορείς να πεις τίποτα στους γονείς που φοβούνται».

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!