Δένδιας-Κεραμέως: Κοινή προτεραιότητα και στόχος η εξωστρέφεια της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

Τα πολλαπλά πεδία συνεργασίας και κοινού ενδιαφέροντος συζήτησαν οι υπουργοί Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, και Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως.

Κατά τη συνάντησή τους στο Υπουργείο Παιδείας, οι δύο υπουργοί διαπίστωσαν ότι η εξωστρέφεια της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αποτελεί κοινή προτεραιότητα και στόχο.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, συζητήθηκαν οι αναληφθείσες ενέργειες στην κατεύθυνση εκσυγχρονισμού της παιδείας και ψηφιοποίησης της εκπαίδευσης, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ενίσχυση της εξωστρέφειας του εκπαιδευτικού συστήματος.

Η κυρία Κεραμέως αναφέρθηκε εκτενώς στις διεθνείς συνέργειες των ελληνικών πανεπιστημίων μέσω ακαδημαϊκών προγραμμάτων, όπως το πρόγραμμα συνεργασίας, που εγκαινίασε τον Σεπτέμβριο του 2019 το Υπουργείο Παιδείας, από κοινού με το Ινστιτούτο Διεθνούς Εκπαίδευσης (Institute of International Education – IIE), για την προσέγγιση Αμερικανικών και Ελληνικών Πανεπιστημίων «International Academic Partnership Program – Greece», το πρόγραμμα συνεργασίας με πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου «UK – Greece Strategic Partnership in Education to foster collaborations between UK and Greek Universities», τη συμμετοχή ελληνικών πανεπιστημίων στο πρόγραμμα «European Initiative Program» και άλλες πρωτοβουλίες διεθνοποίησης.

Ο Νίκος Δένδιας και η Νίκη Κεραμέως συζήτησαν, επίσης, για τις προοπτικές που δημιουργεί το νέο ευέλικτο θεσμικό πλαίσιο σύστασης ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων από τα ελληνικά πανεπιστήμια, για την προσέλκυση φοιτητών από χώρες του εξωτερικού.

Σημειώνεται πως έχουν ήδη ιδρυθεί τα πρώτα αγγλόφωνα τμήματα: «BA Program in the Archaeology, History, and Literature of Ancient Greece», που υλοποιείται από τη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ, σε συνεργασία με το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (ΔΙ.ΠΑ.Ε.) και το Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Στο πλαίσιο αυτό, έχουν διοργανωθεί δύο ημερίδες, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Εκπαίδευσης, από τη γενική γραμματεία Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και τη γενική γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, με στόχο την ανάδειξη της διεθνοποίησης της εκπαίδευσης, των ευκαιριών που προσφέρει στους νέους και τη χώρα μας και την προσέλκυση ξένων φοιτητών και επιστημόνων στην Ελλάδα.

ΠΑΙΔΕΙΑ, ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΚΕΡΑΜΕΩΣ, ΔΕΝΔΙΑΣ


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!