Χαν σε περιφέρειες: Στοχεύστε σε προσδιορισμένα έργα προτεραιότητας

Να εστιάσουν τις χρηματοδοτήσεις τους σε σαφώς προσδιορισμένα έργα προτεραιότητας συνέστησε προς τις 13 περιφέρειες της χώρας, από το βήμα του 1ου Εθνικού Αναπτυξιακού Συνεδρίου Προγραμματικής Περιόδου 2014–2020, που έγινε το πρωί στην Αθήνα, ο επίτροπος για την Περιφερειακή Ανάπτυξη Γιοχάνες Χαν.

Κατά την ομιλία του, ο Επίτροπος σημείωσε τις νέες καινοτομίες που θα εισαχθούν κατά τη νέα προγραμματική περίοδο, με στόχο την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Για παράδειγμα, πριν τη διάθεση οποιουδήποτε κονδυλίου θα πρέπει να πληρούνται οι «εκ των προτέρων προϋποθέσεις», οι πιο σημαντικές από τις οποίες είναι η «έξυπνη εξειδίκευση», δηλαδή η προαγωγή της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας.

Σγουρός: Η απορρόφηση των πόρων το μεγάλο στοίχημα

Από την πλευρά του, αμέσως μετά το πέρας του Συνεδρίου, ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ και περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, σε δηλώσεις του, τόνισε πως «η ταχεία και αποτελεσματική απορρόφηση των πόρων του επόμενου ΕΣΠΑ (2014-2020) αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για τη χώρα μας», προσθέτοντας παράλληλα ότι «σήμερα απαιτείται, ευρεία συμμετοχή, ουσιαστικός διάλογος και συντονισμός της προσπάθειας όλων μας προκειμένου να καταστρώσουμε ένα αξιόπιστο και ρεαλιστικό αναπτυξιακό πλάνο που θα μας οδηγήσει το συντομότερο δυνατό σε έξοδο από την κρίση».

«Εμείς από την πλευρά μας εργαζόμαστε συστηματικά προκειμένου να συμβάλλουμε στο διάλογο με στοχευμένες δράσεις που θα αντιμετωπίζουν αποφασιστικά χρόνια προβλήματα και θα δίνουν πειστικές απαντήσεις στα προβλήματα των πολιτών», κατέληξε.

Αγοραστός: Στις περιφέρειες, η προώθηση, έγκριση, υποστήριξη των ιδιωτικών επενδύσεων

Από την πλευρά του, ο β΄ αντιπρόεδρος της ΕΝΠΕ και περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, κατά τη εισήγησή του υπογράμμισε ότι «η έξοδος της ελληνικής κοινωνίας από το τέλμα ξεπερνά τα στενά ιδεολογικά πλαίσια στα οποία είχε διαμορφωθεί ως σήμερα το πολιτικό μας σύστημα». «Απαιτείται», είπε, «χρονοδιάγραμμα με απαρέγκλιτη τήρηση, συνεργασία – συνέργεια – αποτελέσματα, και πρόσβαση στα προγράμματα από όλους, όχι αναίτιοι αποκλεισμοί».

Μεταξύ άλλων, ο Κ. Αγοραστός πρότεινε:
– Το κύριο βάρος της εφαρμογής της Συμφωνίας Εταιρικής Σχέσης (ΣΕΣ) 2014 – 2020 να δοθεί στην εκπόνηση και εφαρμογή 13 Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων που θα είναι Πολυταμειακά και Πολυτομεακά, δηλ. θα χρηματοδοτηθούν από όλα τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης: ΕΤΠΑ, ΕΚΤ, Ταμείο Συνοχής, το Αγροτικό Ταμείο και το Ταμείο Αλιείας.
– Να αναλάβουν οι περιφέρειες ουσιαστικό ρόλο στην προώθηση, έγκριση, υποστήριξη των ιδιωτικών επενδύσεων και γενικότερα στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας σε περιφερειακό επίπεδο.

«Σχεδιάζουμε το νέο πρόγραμμα και στοχεύουμε στην επιχειρηματικότητα, την καινοτομία και την τεχνολογική ανάπτυξη. Πιστεύουμε σ’ αυτό και θα γίνει. Ωστόσο, δεν μπορούμε να μην διαπιστώνουμε ότι χρειάζονται πόροι και για άλλες – απλές δράσεις: συντηρήσεις οδικού δίκτυο, σχολείων νέες υποδομές τοπικού επιπέδου κ.λπ.», κατέληξε.

 

Διαβάστε επίσης:
ΕΣΠΑ 2: Ποιες προτάσεις θα χρηματοδοτηθούν

Σαμαράς: Τέλος η εποχή των χαλαρών ρυθμών στο Δημόσιο
Χαν: Εκκίνηση μέσα στον Απρίλιο τα έργα για τους αυτοκινητόδρομους
Χατζηδάκης: «Ξεπαγώνουν» τον Απρίλιο τα έργα στους αυτοκινητόδρομους

ΟΤΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ, ΣΓΟΥΡΟΣ, ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ, ΧΑΝ, ΕΣΠΑ 2


Αφήστε μια απάντηση