περιφέρεια-κρήτης-έργα-του-δήμου-ανωγ-809625
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ | 10.08.2020 | 16:57

Περιφέρεια Κρήτης: Έργα του Δήμου Ανωγείων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης

Την ένταξη των έργων στο «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτη 2014-2020» που αφορούν την «Αναβάθμιση-εξοπλισμός χιονοδρομικού Ανωγείων και η μετατροπή του σε ορεινό καταφύγιο», και «Χρηματοδότηση για στερέωση πρανών της εισόδου του σπηλαίου του Ιδαίου Άντρου» υπέγραψε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης παρουσία του Δημάρχου Ανωγείων Σωκράτη Κεφαλογιάννη, και του εντεταλμένου Περιφερειακού Συμβούλου Ζαχαρία Δοξαστάκη.

Το πρώτο έργο έχει προϋπολογισμό 795.301 ευρώ και αφορά το κέντρο εναλλακτικών αθλητικών τουριστικών δραστηριοτήτων και περιβαλλοντικών παρατηρήσεων του Δήμου Ανωγείων με στόχο την πλήρη αξιοποίηση του χώρου σε ετήσια βάση, τόσο κατά την χειμερινή όσο και κατά την θερινή περίοδο. Την χειμερινή περίοδο προβλέπεται η επίσκεψη και φιλοξενία διαφόρων σχολείων, συλλόγων και περιβαλλοντικών ομάδων κυρίως για περιβαλλοντική εκπαίδευση και εκπαίδευση σε χιονοδρομικές αθλοπαιδιές. Οι καλοκαιρινές δραστηριότητες περιλαμβάνουν βραδιές περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και περιβαλλοντικών παρατηρήσεων σε τοποθεσίες πλησίον του κέντρου με ιστορικό ενδιαφέρον όπως το Ιδαίον Άντρον καθώς και επίσης εντός της περιοχή Natura εντός της οποίας εκτείνεται ο χώρος του κέντρου.

Οι βασικές εργασίες υλοποίησης του έργου περιλαμβάνουν:

·            αναβάθμιση ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων

·            τοποθέτηση θερμομονωτικών κουφωμάτων αλουμινίου

·            επικάλυψη δώματος με την αναγκαία ενεργειακή αναβάθμιση

·            ανακατασκευή χώρων υγιεινής

·            εσωτερικά κουφώματα – ερμάρια και λοιπές ξυλουργικές εργασίες

·            διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου

·            Προμήθεια του απαραίτητου λειτουργικού εξοπλισμού.

Το έργο θα υλοποιήσει η Περιφέρεια Κρήτης-ΠΕ Ρεθύμνου για λογαριασμό του Δήμου Ανωγείων.

Το δεύτερο έργο «Χρηματοδότηση για στερέωση πρανών της εισόδου του σπηλαίου του Ιδαίου Άντρου» έχει προϋπολογισμό 607.805 ευρώ.

Το σπήλαιο «Ιδαίον Άντρον» και ο περιβάλλον χώρος του αποτελούν μνημείο μέγιστης αρχαιολογικής αξίας και περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Βρίσκεται στις ανατολικές παρειές του όρους Ίδη, στο οροπέδιο της Νίδας, σε υψόμετρο 1.498 μ. και σε απόσταση 20 χλμ. από τα Ανώγεια. Είναι ένα από τα σημαντικότερα σπήλαια της Κρήτης, καθώς συνδέεται μυθολογικά με το θεό Δία. Η αρχαιολογική έρευνα τεκμηρίωσε την αδιάλειπτη ανθρώπινη παρουσία στο Ιδαίο Άντρο από την 4η χιλιετία π.Χ. έως τον 5° αιώνα μ.Χ. Η σπουδαιότητα του σπηλαίου τεκμηριώνεται από την πληθώρα πολυάριθμων και βαρύτιμων αφιερωμάτων.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Εθνικούς πόρους , η στερέωση των επισφαλών βραχωδών μαζών στο υπερκείμενο του στομίου εισόδου πρανούς και στην οροφή του στομίου του σπηλαίου μέχρι βάθους 2 μ, προκειμένου να καταστεί ένα ασφαλές μνημείο για τους επισκέπτες του. Επιπλέον, προβλέπονται  δράσεις ενημέρωσης του κοινού και των επισκεπτών του σπηλαίου.

Το έργο έχει προϋπολογισμό 607.805 ευρώ και θα υλοποιηθεί από τη Δ/ση Αναστήλωσης Μνημείων του Υπ. Πολιτισμού.

Ο Δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης ευχαριστώντας τον Περιφερειάρχη Κρήτης για τις εντάξεις των έργων στο Ε.Π. Κρήτη 2014-2020 δήλωσε:

«Πρόκειται για έργα που αφορούν, ένα μνημείο μέγιστης αρχαιολογικής αξίας το Ιδαίο Άντρο και μιας περιοχής ιδιαίτερου φυσικού κάλλους της Νίδας.  Με την ολοκλήρωση των έργων αυτών ανοίγει ο δρόμος για την περαιτέρω αξιοποίηση και επισκεψιμότητα, ενός από τα σημαντικότερα σπήλαια της Κρήτης και ενός σημείου αναφοράς για το  Γεωπάρκο «Ψηλορείτης», αναγνωρισμένο Γεωπάρκο της UNESCO. Ως Δημοτική Αρχή είχαμε θέσει ως στόχους στην αρχή της θητείας μας και τρία μεγάλα εμβληματικά έργα. Ένα νέο εκπαιδευτικό συγκρότημα, το μεγάλο Πολιτιστικό Πάρκο και την ανάδειξη αξιοποίηση των αρχαιολογικών δρυμών του Ιδαίου Άντρου και της Ζωμίνθου. Αυτό το τελευταίο εμβληματικό έργο συμπληρώνεται σήμερα, με την ένταξη του στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κρήτης, με την περαιτέρω ανάδειξη του Ιδαίου Άντρου και την ανακατασκευή του Χιονοδρομικού σε Ορειβατικό Καταφύγιο.  Αυτά τα έργα μαζί με το σύνολο των υπόλοιπων έργων και δράσεων που προγραμματίζουμε για την περιοχή όπως είναι,  το Περίπτερο Νίδας, το οδικό και περιπατητικό δίκτυο, το Αστεροσκοπείο Σκίνακας, η ανάδειξη του σπουδαία Ανακτόρου της Ζωμίνθου, σε συνδυασμό με το ανθρωπογενές περιβάλλον, θα πάρει σάρκα και οστά ένα μοναδικό εγχείρημα της ορεινής και όχι μόνο Κρήτης .Οι αρχαιολογικοί Δρυμοί αποτελούν την βάση της ήπιας οικονομικής ανάπτυξης για τον τόπο μας και τον Ψηλορείτη. Στόχος και φιλοδοξία μας είναι να δώσουμε ένα μοναδικό αγαθό στο Πολιτιστικό, Περιβαλλοντικό και Τουριστικό κεφάλαιο της Κρήτης. Πολλές ευχαριστίες στο Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη για την πράξη του αυτή, αλλά και στην Υπουργό Πολιτισμού κa. Λίνα Μενδώνη και στους υπηρεσιακούς διευθυντές κ. Σβολόπουλο , κ. Ντάρλα και κ. Κάλφα για την αμεσότητα και αποτελεσματικότητα που επέδειξαν στο αίτημά μας όπως το διατυπώσαμε στην συνάντησή  μας. Τέλος ένα μεγάλο ευχαριστώ τόσο στις υπηρεσίες του Δήμου Ανωγείων και τα στελέχη της διαχειριστικής δουλείας για την άψογη δουλειά τους τελευταίους μήνες».