Παρασκευή
29
Σεπτέμβριος
Back

Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας: Ξεκινά η κατασκευή κεντρικών εγκαταστάσεων ολοκληρωμένης Διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων – Χρηματοδότηση μέσω JESSICA

Άμεσα ξεκινά η κατασκευή του έργου για τις κεντρικές εγκαταστάσεις ολοκληρωμένης Διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, ύστερα από την υπογραφή της τροποποίησης της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) από τον υπουργό ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη και αφορά στους νομούς Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας και Γρεβενών. Για το έργο, το οποίο επιλέχθηκε, σε παγκόσμιο επίπεδο, από το World Finance ως «Έργο της Χρονιάς 2013 στον τομέα της Διαχείρισης Απορριμμάτων», αναμένεται να επενδυθούν περισσότερα από 46 εκατ. ευρώ, ενώ πρόκειται να δημιουργηθούν 150 θέσεις εργασίας στην διετή περίοδο κατασκευής και 130 μόνιμες θέσεις εργασίας στην 25ετή περίοδο λειτουργίας.

Όπως δήλωσε σχετικά ο υπουργός «με την υλοποίηση του έργου επιλύεται άμεσα και οριστικά το πρόβλημα διαχείρισης των αστικών στερεών και υγρών αποβλήτων στη Δυτική Μακεδονία, ενώ αναβαθμίζεται πλήρως και προστατεύεται το περιβάλλον». Επίσης, «βελτιώνεται η ποιότητα ζωής των κατοίκων και προστατεύεται η δημόσια υγεία, μεγιστοποιείται η διαλογή αποβλήτων στην πηγή, η ποιότητα της ανακύκλωσης και η εκτροπή των βιοαποδομήσιμων αποβλήτων από την ταφή μέσω κομποστοποίησης».

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Μανιάτη, διά μέσου της λειτουργίας του έργου «παράγεται πράσινη ενέργεια, η οποία καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες των μονάδων», ενώ δημιουργούνται προφανή οφέλη στις τοπικές οικονομίες και την περιβαλλοντική αγωγή των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων».

Επιπλέον, πρόσθετες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν μέσω της ανάπτυξης παράλληλων δραστηριοτήτων (εμπορία ανακυκλώσιμων υλικών, δευτερογενών προϊόντων, μεταφορές, διοικητικές υπηρεσίες). Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, το έργο συμπληρώνει και βελτιώνει δραστικά τις υποδομές και εργασίες διαχείρισης αποβλήτων που ήδη υπάρχουν και λειτουργούν και είναι απόλυτα συμβατό με τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων και τις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας για ορθολογική διαχείριση με προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, οι μονάδες που θα κατασκευαστούν θα αποτελέσουν πρότυπο σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, δεδομένου, ότι θα συμμορφώνονται με τις αυστηρότερες προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Θα επιτυγχάνουν το μέγιστο ποσοστό ανάκτησης ανακυκλώσιμων υλικών (35% κατά βάρος επί της ποσότητας Ανακυκλώσιμων Υλικών που θα εισέρχονται στη ΜΕΑ), καθώς και τη μέγιστη εκτροπή Βιοαποδομήσιμων Αποβλήτων (80%κατά βάρος σε υγρή βάση των ΒΑΑ από τα Συμβατικά Απόβλητα που θα εισέρχονται στη ΜΕΑ).

Ειδικότερα, τα έργα αφορούν: μονάδα Μηχανικής και Βιολογικής Επεξεργασίας (ΜΕΑ) δυναμικότητας 120.000 τόνων ετησίως και Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), μονάδα Ενεργειακής Αξιοποίησης του παραγόμενου Βιοαερίου στον σημερινό ΧΥΤΑ. Επίσης, περιφερειακό Κέντρο Ανακύκλωσης, όπου θα διαχωρίζονται και θα δεματοποιούνται τα ανακυκλώσιμα υλικά που προέρχονται από την Διαλογή στην Πηγή και τα υφιστάμενα Τοπικά Κέντρα Ανακύκλωσης, καθώς επίσης και μονάδα Διαλογής και Τεμαχισμού των Ογκωδών Αστικών Στερεών Απορριμμάτων. Επιπλέον, πρόκειται να δημιουργηθούν, μονάδα Επεξεργασίας και Αξιοποίησης της Βιολογικής Ιλύος, μονάδα Επεξεργασίας Υγρών Αποβλήτων που προέρχονται από τη ΜΕΑ και τον ΧΥΤΥ, μονάδα Επεξεργασίας Υγρών Αποβλήτων που προέρχονται από τον υφιστάμενο ΧΥΤΑ, το Κέντρο Ανακύκλωσης και λοιπές εγκαταστάσεις, δίκτυο υποδομών και υποστηρικτικές εγκαταστάσεις.

Συνδρομή στη χρηματοδότηση του έργου αναμένεται μέσω του Ταμείου Αστικής Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας JESSICA (“Joint European Support for Sustainable Investment in City Areas) και μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ενώ οικονομική συνεισφορά θα έχει τόσο ο δημόσιος όσο και ο ιδιωτικός τομέας.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!