Υπερσύγχρονος εξοπλισμός στο ΤΕΙ Θεσσαλίας από την Περιφέρεια

Ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση στους χώρους της Σχολής ΣΤΕΓ του ΤΕΙ Θεσσαλίας των υπερσύγχρονων αναλυτικών συσκευών που αποκτήθηκαν μέσω χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα ΕΣΠΑ με συνδρομή της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Το ΤΕΙ Θεσσαλίας σε στενή συνεργασία με την Περιφέρεια δημιούργησε στο χώρο του ΤΕΙ μία αναλυτική δομή που ίσως είναι η καλύτερη στην Ελλάδα αλλά και εφάμιλλη διεθνών προτύπων με δυνατότητες ανάλυσης νερού,  τροφίμων  και περιβαλλοντικών δειγμάτων.
Ο εξοπλισμός είναι ύψους 1,35 εκατ. ευρώ, ενώ το έργο με τίτλο «Εξοπλισμός Ερευνητικών Εργαστηρίων Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Λάρισας» είναι συνολικού προϋπολογισμού 3.490.000,00 ευρώ και συγχρηματοδοτείται απ’ το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

«Η απόκτηση του συγκεκριμένου εξοπλισμού ήταν καθοριστικής σημασίας για την ανάπτυξη του ΤΕΙ, στο πλαίσιο του νέου, του ανταγωνιστικού και της διασύνδεσής του με την αγορά και την επιχειρηματικότητα. Με την υλοποίηση του έργου δίνουμε τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να συνεργαστούν με το ΤΕΙ, αλλά και τη δυνατότητα της σύνδεσης της έρευνας με την πραγματική οικονομία και την παραγωγή, μέσω της καινοτομίας», τόνισε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

«Με τις νέες υποδομές, το ΤΕΙ αποκτά πλέον τη δυνατότητα να πραγματοποιεί υψηλής ποιότητας αναλύσεις που σχετίζονται με την ασφάλεια του νερού αλλά και των τροφίμων, ενώ θα συμβάλλει και στην πιστοποίηση παραγωγής «ασφαλών» τροφίμων.  Η αξιοποίηση όλη αυτής της υψηλού επιπέδου τεχνολογίας  θα έχει θετικό αντίκτυπο και στην τοπική κοινωνία και οικονομία», επισήμανε η αντιπεριφερειαρχης Λάρισας κ. Ρένα Καραλαριώτου.

«Ευχαριστούμε την Περιφέρεια Θεσσαλίας για τον σημαντικό εξοπλισμό με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας για τα εργαστήρια του ΤΕΙ. Η λειτουργία αυτής της δομής πρόκειται να βοηθήσει τους φορείς και τις επιχειρήσεις της περιοχής στην πραγματοποίηση υψηλής ποιότητας αναλύσεων που σχετίζονται με την τυποποίηση των διαφόρων προϊόντων και με την ασφάλεια των τροφίμων, του νερού και των ζωοτροφών», σημείωσε ο πρόεδρος του ΤΕΙ Θεσσαλίας, Παναγιώτης Γούλας.

Η νέα αναλυτική δομή θα αυξήσει την δυνατότητα να πραγματοποιηθεί υψηλής στάθμης έρευνα στους χώρους του Ιδρύματος και να αναπτυχθούν διαπιστευμένα κατά ΙSO 17025 πρωτόκολλα αναλύσεων για κρίσιμους τομείς της τοπικής οικονομίας όπως η εξαγόμενη νωπή παραγωγή φρούτων και λαχανικών που απαιτεί πλήρη ανάλυση για ρυπαντές όπως τα φυτοφάρμακα ή η ανάλυση του πόσιμου νερού ή του νερού άρδευσης των καλλιεργειών που απαιτούνται από τα πρότυπα ολοκληρωμένης διαχείρισης .

Το σύνολο της αναλυτικής δομής που αποκτήθηκε χάρη στην συνδρομή της Περιφέρειας Θεσσαλίας  διαθέτει μεγάλες ποιοτικές και ποσοτικές δυνατότητες ανάλυσης δειγμάτων και αποτελείται από : α) Αέριο Χρωματογράφο GC-MS-MS για ανάλυση πτητικών ουσιών β)Υγρό χρωματογράφο HPLC-MS-MS για ανάλυση μη πτητικών ουσιών γ) Φασματογράφο ατομικής εκπομπής ICP-MS για στοιχειακή ανάλυση δ) Φασματογράφο Raman-NIR-IR με συνδεδεμένο μικροσκόπιο για ταχεία ανάλυση στερεών, αερίων και υγρών δειγμάτων και έλεγχο δομής υλικών.

ΟΤΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ, ΤΕΙ, ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΑΛΛΙΑΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!