Περ. Θεσσαλίας: Παρέμβαση σε δυο κτίρια της πρώην παιδόπολης Αγριάς για τη δημιουργία ΣΥΔ

Εγκρίθηκε από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, η δημοπράτηση του έργου για την δημιουργία  Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης σε κτίρια της πρώην Παιδόπολης Αγριάς, για την στήριξη ειδικών κοινωνικών ομάδων.

Πρόκειται για έργο ενταγμένο στο Ε.Σ.Π.Α. Θεσσαλίας, προϋπολογισμού 1.010.000,00 € (με ΦΠΑ). Ειδικότερα, υπογράφηκε η έγκριση δημοπράτησης της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Θεσσαλίας για το εν λόγω έργο και αναμένεται άμεσα η δημοσίευση του σχετικού διαγωνισμού από το Δήμο Βόλου, που είναι ο δικαιούχος και φορέα υλοποίησης του έργου, για την ανάθεση και εκτέλεσή του.

Με την παρέμβαση στα δύο κτίρια της πρώην Παιδόπολης Αγριάς θα επιτευχθεί ανάπτυξη δομών κοινωνικής φροντίδας με στόχο την προώθηση της κοινωνικής ενσωμάτωσης αυτής της ειδικής κοινωνικής ομάδας.

Η δυναμικότητα των κτιρίων δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας δύο δομών εξοπλισμένων και λειτουργικά διαμορφωμένων για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες εννέα και οκτώ, αντίστοιχα, φιλοξενούμενων ατόμων με νοητική υστέρηση και παράλληλα ένα ευρύ φάσμα υποστηρικτικών υπηρεσιών για αυτά και τις οικογένειές τους.

«Σε ένα δύσκολο κοινωνικό-οικονομικό περιβάλλον, η αιρετή Περιφέρεια στηρίζει στην πράξη τα άτομα με ειδικές ικανότητες. Η παρέμβασή μας αυτή αφορά στη δημιουργία μιας σύγχρονης Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, με στόχο τα άτομα που φιλοξενούνται εκεί να μην αντιμετωπίσουν το φάσμα της αποξένωσης και ιδρυματοποίησης και να μπορούν να ζουν κάτω από ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες. Πέραν της αναβαθμισμένης φροντίδας που αναμένεται να παρέχεται στη Στέγη αυτή, νιώθουμε χρέος μας να εξασφαλίσουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες διαβίωσης για τους συνανθρώπους μας, στο χώρο αυτό. Σε συνεργασία με το Δήμο Βόλου και τον δήμαρχο κ. Σκοτινιώτη, ενισχύουμε δομές μέριμνας και φροντίδας με στόχο τη συμμετοχή ατόμων με ειδικές ικανότητες σε καθημερινές δραστηριότητες στην κοινότητα και την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αυτονόμησή τους, καθώς και την κοινωνική τους αποκατάσταση και ενσωμάτωση», τόνισε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

Απ’ την πλευρά του ο δήμαρχος Βόλου, Πάνος Σκοτινιώτης δήλωσε: «Πρόκειται για μια ακόμη, ιδιαίτερα σημαντική δομή, που ενισχύει το δίκτυο κοινωνικής στήριξης και αλληλεγγύης του Δήμου Βόλου. Διεκδικήσαμε με επιτυχία την ένταξη της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ατόμων με νοητική υστέρηση σε πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας. Η νέα αυτή δομή, που αποτελούσε χρόνιο αίτημα του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων & Φίλων Ατόμων με Αναπηρία, θα φιλοξενηθεί προσωρινά στις εγκαταστάσεις του Κε.Σ.Α.Α.Μ (Κέντρο Υποστήριξης Αυτιστικών Ατόμων Μαγνησίας). Ταυτόχρονα επιδιώξαμε   την εξασφάλιση χρηματοδότησης για την ανακατασκευή δυο κτιριακών μονάδων της πρώην Παιδόπολης Αγριάς, που παραχωρήθηκαν στο Δήμο από την 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας,  με στόχο τη μόνιμη εγκατάσταση της Στέγης. Με την ένταξη του  έργου στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ανοίγει πλέον ο δρόμος για την υλοποίηση των αναγκαίων παρεμβάσεων, προκειμένου να καταστούν λειτουργικές οι συγκεκριμένες κτιριακές εγκαταστάσεις. Η πολύ καλή συνεργασία με τον περιφερειάρχη κ. Αγοραστό και τη διαχειριστική αρχή του ΕΣΠΑ, μας δίνει τη δυνατότητα να ξεπερνούμε προβλήματα και να προχωρούμε σε νέα έργα, προς όφελος των πολιτών».

Το έργο εντάχθηκε στον Άξονα 4 του Προγράμματος «Θεσσαλία-Στερεά Ελλάδα – Ήπειρος 2007-2013» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

ΟΤΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΒΟΛΟΣ, ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, ΠΑΝΟΣ ΣΚΟΤΙΝΙΩΤΗΣ


Αφήστε μια απάντηση