δεσμεύτηκαν-195-κιλά-ακατάλληλων-ακτινι-8276
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ | 22.09.2017 | 14:11

Δεσμεύτηκαν 195 κιλά ακατάλληλων ακτινιδίων από την Αγορά της Θεσσαλονίκης

Ακούστε το άρθρο
Προσθήκη του aftodioikisi.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Σε δέσμευση παρτίδας ελληνικών ακτινιδίων νέας εσοδείας συνολικού βάρους 195,40 κιλών προχώρησαν οι γεωπόνοι και ποιοτικοί ελεγκτές της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Αλιείας της Μ.Ε. Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Η ποσότητα των ακατάλληλων ακτινιδίων νέας εσοδείας εντοπίστηκε σε 19 πλαστικά κιβώτια, χωρίς καμία σήμανση, έπειτα από έκτακτο επιτόπιο έλεγχο που πραγματοποίησαν οι αρμόδιοι ελεγκτές γεωπόνοι της Π.Κ.Μ. στην αποθήκη – ψυγείο συγκεκριμένης επιχείρησης στην Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης.

Όπως κατέδειξε ο δειγματοληπτικός έλεγχος σακχάρων μετά από ικανοποιητικό αριθμό μετρήσεων οBrix, που πραγματοποιήθηκε με χρήση διαθλασίμετρου χειρός σε αντιπροσωπευτικό δείγμα, η συγκεκριμένη παρτίδα των ακτινιδίων εγχώριας παραγωγής δεν πληρούσε τις ελάχιστες απαιτήσεις ωρίμανσης (9,5 οBrix) προκειμένου να διοχετευθεί στην αλυσίδα διανομής (εσωτερική αγορά). Επίσης, περιείχε καρπούς μη ανταποκρινόμενους καν στον βαθμό ωριμότητας που πρέπει να έχουν τα ακτινίδια, τόσο κατά την συγκομιδή τους από τον αγρό όσο και στο στάδιο της συσκευασίας-τυποποίησης (6,2 οBrix), σύμφωνα με τα ισχύοντα πρότυπα εμπορίας.

170922 ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑΣ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΩΝ ΑΚΤΙΝΙΔΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΚΜ_1

Καθώς η αρμόδια ελεγκτική βρίσκεται στη διαδικασία εξακρίβωσης της ποικιλίας των ακτινιδίων, του τόπου παραγωγής αλλά και του παραγωγού που προέβη σε συγκομιδή της αναφερόμενης ποσότητας, οι γεωπόνοι ελεγκτές της ΠΚΜ προχώρησαν άμεσα σε δέσμευση της συγκεκριμένης παρτίδας, ενώ δεν επετράπη η μελλοντική χρήση των ακτινιδίων για νωπή κατανάλωση αφού επρόκειτο για ανώριμα ακτινίδια (μέσος όρος μετρήσεων περιεκτικότητας σε σάκχαρα 5,1 οBrix) και οδηγήθηκαν σε καταστροφή.

Να σημειωθεί ότι όλοι συναλλασσόμενοι που εμπλέκονται στην διακίνηση των μη σύμφωνων με τις προδιαγραφές εμπορίας του Καν.(ΕΕ) 543/2011 αλλά και τις ειδικές διατάξεις της ΥΑ2905241/2010 ακτινιδίων, θα υποστούν τα μέτρα συμμόρφωσης και τις διοικητικές κυρώσεις που προβλέπει ο κυρωτικός νόμος των τροφίμων (ν.4235/2014).

Όπως δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Θεοφάνης Παπάς «με τα υπηρεσιακά κλιμάκια, συνεχίζουμε αδιάλειπτα τους εξονυχιστικούς και εντατικούς ελέγχους σε τρόφιμα, φρούτα, λαχανικά και λοιπά προϊόντα που διατίθενται προς κατανάλωση, τηρώντας αυστηρά τους κανόνες ασφάλειας, εμπορίας και διακίνησης, προκειμένου να αποτρέψουμε περιστατικά που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των συμπολιτών μας και λειτουργούν αρνητικά στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς».

Aftodioikisi News

Η aftodioikisi.gr είναι η βασική Διαδικτυακή πύλη για τους ΟΤΑ, το Δημόσιο και την Εργασία στην Ελλάδα, λειτουργώντας από τον Απρίλιο του 2008 ως πηγή έγκυρης και συνεχούς ροής ενημέρωσης με ειδήσεις και θέματα από το χώρο της Αυτοδιοίκησης, της Δημόσιας Διοίκησης, της Εργασίας, της Ασφάλισης αλλά και γενικότερης επικαιρότητας από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Τον Μάιο του 2010, μόλις δύο χρόνια μετά την έναρξη της λειτουργίας της τιμήθηκε με το δημοσιογραφικό Βραβείο Μπότση. Παράλληλα, αποτελεί κόμβο αμφίδρομης επικοινωνίας μεταξύ πολιτικών, αιρετών της Αυτοδιοίκησης αλλά και επιχειρηματιών με τους πολίτες και τους εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενώ λειτουργεί ως δίαυλος διαδραστικής ενημέρωσης και επικοινωνίας μεταξύ της Περιφέρειας και του Κέντρου. Καθημερινά δέχεται εκατοντάδες χιλιάδες επισκέψεις από εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, πολιτικούς, αιρετούς της Αυτοδιοίκησης, επιχειρηματίες και, κυρίως, πολίτες που ενδιαφέρονται για τοπικά, εργασιακά, ασφαλιστικά αλλά και για γενικότερα θέματα της επικαιρότητας.