Δευτέρα
5
Ιούνιος
Back

Συναντήσεις του Δημήτρη Κουτσούμπα με τους δημάρχους Νεστορίου και Τεμπών

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Νεστόριο Καστοριάς, για τα εγκαίνια του Μνημείου – Μουσείου για τους αγωνιστές του ΕΑΜ- ΕΛΑΣ -ΔΣΕ, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, συναντήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου με τον δήμαρχο Νεστορίου, Χρήστο Γκοσλιόπουλο.

Ο Δήμαρχος Νεστορίου, υποδεχόμενος τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, τόνισε ότι είναι ο πρώτος πολιτικός αρχηγός που επισκέπτεται το δημαρχείο Νεστορίου, ενώ ευχαρίστησε το ΚΚΕ για τη δημιουργία του Μνημείου – Μουσείου, υπογραμμίζοντας ότι είναι πολύ σημαντικό οι νέοι και όλος ο κόσμος της περιοχής να μαθαίνουν τη σύγχρονη ιστορία της.

Ο δήμαρχος επισήμανε την καθολική συμμετοχή του λαού της περιοχής στο ΕΑΜ και την Αντίσταση, ενώ καταθέτοντας και ένα προσωπικό παράδειγμα, αναφέρθηκε στη θεία του, Ευγενία Κυριακού, μαχήτρια του ΔΣΕ, η οποία δολοφονήθηκε με βάναυσο τρόπο από παραστρατιωτικό το 1949.

Ο Χρ. Γκοσλιόπουλος αναφέρθηκε επίσης στα πολύ σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος -όπως και οι περισσότεροι δήμοι της χώρας- δίνοντας έμφαση στο πρόβλημα της υποχρηματοδότησης. Αναδεικνύοντας τη μεγάλη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης από τις αναδιαρθρώσεις στην τοπική διοίκηση, επισήμανε ότι ο Δήμος Νεστορίου, ο οποίος περιλαμβάνει 25 χωριά, προ «Καλλικράτη» το Νεστόριο και τα χωριά αυτά λάμβαναν κρατική χρηματοδότηση 249 χιλιάδων ευρώ, ενώ τώρα ο Δήμος λαμβάνει μόνο 79 χιλιάδες ευρώ. Αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν και με την υπαγωγή σε χρηματοδότηση από ευρωενωσιακά προγράμματα, στα οποία βασικό κριτήριο είναι ο πληθυσμός, παραγνωρίζοντας τις ανάγκες ορεινών δήμων, με πολλές κοινότητες. Χαρακτηριστικά, ανέφερε, ο Δήμος Νεστορίου έχει 700 χιλιόμετρα οδικού δικτύου, που πρέπει να συντηρούνται. Σε αυτές τις συνθήκες, πρόσθεσε, αποτελεί πρόβλημα η έλλειψη προσωπικού, όπως και η δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι δήμοι για να προσλάβουν και να πληρώνουν προσωπικό.

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε ακόμα στην έλλειψη υποδομών, που θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν ανάγκες της περιοχής και των κατοίκων της, όπως το φράγμα του Γράμμου, που ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2011 με ιδιωτικά κεφάλαια και σταμάτησε, έχοντας φτάσει μόνο στο 25% της κατασκευής του, ενώ θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την άρδευση 72 χιλιάδων στρεμμάτων.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας ευχαρίστησε τον δήμαρχο για τη βοήθεια του Δήμου Νεστορίου στη δημιουργία του Μουσείου – Μνημείου. Υπογράμμισε ότι το νέο Μουσείο στο Νεστόριο δίνει αφορμή για να γνωρίσει ο ντόπιος πληθυσμός, αλλά και ο λαός και η νεολαία από άλλες περιοχές, το ρόλο της περιοχής του Νεστορίου, ως ένα βασικό κέντρο της Αντίστασης και στη συνέχεια ως κέντρο του ηρωικού αγώνα του ΔΣΕ. Επισήμανε ότι το ΚΚΕ, όπως πάντα, θα κάνει ό,τι μπορεί για να αναδεικνύει όλα αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ο Δήμος Νεστορίου και όλοι οι δήμοι.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είχε επίσης, το Σάββατο το πρωί, καθ’ οδόν προς το Νεστόριο, συνάντηση με τον Δήμαρχο Τεμπών Γιώργο Μανώλη, ο οποίος του έθεσε το ζήτημα της έλλειψης εξόδου στον κόμβο Πυργετού, στο ρεύμα από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα, που θα οδηγεί στα παράλια της Λάρισας, με αποτέλεσμα τη μεγάλη ταλαιπωρία των ταξιδιωτών. Η δημοτική αρχή έχει διατυπώσει το αίτημα της δημιουργίας της εξόδου στον σχετικό κόμβο χωρίς όμως διόδια, τα οποία θα επιβαρύνουν τόσο τους ταξιδιώτες όσο και τους κατοίκους της περιοχής. Ο Δήμαρχος έθεσε επίσης και το οξυμένο πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι ελαιοπαραγωγοί των γύρω χωριών, λόγω των παγετών του Μαρτίου – Απριλίου, που οδήγησαν στη μείωση της παραγωγής ελαιών και ελαιόλαδου έως και 90%, με αποτέλεσμα για τα επόμενα χρόνια να μην έχουν εισόδημα.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας δήλωσε τη στήριξη του ΚΚΕ στο δίκαιο αίτημα του δήμου να δημιουργηθεί η έξοδος στον κόμβο Πυργετού χωρίς διόδια, αλλά και να παρθούν μέτρα στήριξης του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών, ζητήματα τα οποία το ΚΚΕ θα αναδείξει και με τις παρεμβάσεις της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας. Συγκεκριμένα, για τους ελαιοπαραγωγούς το ΚΚΕ στηρίζει τα αιτήματά τους για να αποζημιωθούν στο 100% της ζημιάς που υπέστησαν και να καλυφθεί η απώλεια εισοδήματός τους, να αλλάξει επιτέλους ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτεται το σύνολο των ζημιών στο 100% σε κάθε στάδιο της παραγωγής, από κάθε φυσικό κίνδυνο και ασθένεια, με την απαραίτητη κρατική χρηματοδότηση και την ταυτόχρονη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους βιοπαλαιστές αγρότες. Να μειωθεί το κόστος παραγωγής και να εξασφαλιστούν κατώτερες εγγυημένες τιμές για το ελαιόλαδο, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα επιβίωσης στους παραγωγούς.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!