Κυριακή
28
Μάι
Back

Βουλή: Κόντρα Γεωργιάδη-Γρηγοριάδη για τα γεγονότα στο Πέραμα

Τα γεγονότα στο Πέραμα και ο τρόπος αντίδρασης της κυβέρνησης απασχόλησαν μέρος της συζήτησης νωρίτερα σήμερα στην Ολομέλεια, όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Κλέων Γρηγοριάδης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εμφανίζει ως νέο μέτρο τις κάμερες στις στολές των αστυνομικών, αν και τις είχε υποσχεθεί ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης αλλά δεν εφαρμόστηκε ποτέ για να μην αποκαλύπτονται οι επίορκοι αστυνομικοί. Ο βουλευτής ανέφερε επίσης ότι με τη στάση τους υπουργοί της κυβέρνησης επιχειρούν πολιτική παρέμβαση στο έργο της δικαιοσύνης. Στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΜέΡΑ25 απάντησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης σημειώνοντας πως αν συνιστά προσπάθεια επηρεασμού της δικαιοσύνης μια ανάρτησή του στο twitter ή η επίσκεψη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη στους επτά αστυνομικούς, άλλο τόσο συνιστά παρέμβαση και ο χαρακτηρισμός του συμβάντος στο Πέραμα ως δολοφονία. “Ούτε εγώ μπορώ να επηρεάσω τη δικαιοσύνη ούτε εσείς. Η δικαιοσύνη ευτυχώς στην Ελλάδα είναι ανεξάρτητη”, είπε ο ‘Αδωνις Γεωργιάδης και επισήμανε ότι δεν υπάρχει αστυνομία στον πλανήτη χωρίς αντίστοιχες ομάδες των ΜΑΤ, γιατί πρέπει το κράτος να έχει τον τρόπο να εφαρμόζει τις αποφάσεις του, όταν κάποιο κομμάτι της κοινωνίας ασκεί βία.

“Ο κ. Γρηγοριάδης αναφέρθηκε στην αστυνομία και το περιστατικό του Περάματος, κατηγορώντας με ότι με ανάρτησή μου πήρα θέση στο περιστατικό και άρα αυτό είναι κάποιου είδους παρέμβαση στην εν εξελίξει δικαστική διαδικασία. Αυτό το είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 αφού προηγουμένως χαρακτήρισε δολοφονία το περιστατικό στο Πέραμα, και έκανε ανάλυση ότι αυτό ήταν η αναγκαστική κατάληξη πολλών προηγούμενων περιστατικών αστυνομικής αυθαιρεσίας, αστυνομικής βίας. Δηλαδή, αν εγώ ισχυρίζομαι ότι οι αστυνομικοί έκαναν καλά τη δουλειά τους αυτό είναι παρέμβαση αλλά αν εσείς τους καταδικάζετε ως δολοφόνους – διότι όταν λέτε ότι έγινε δολοφονία, υπάρχει κάποιος φυσικός αυτουργός- δηλαδή αν στο Πέραμα έχουμε δολοφονία, τότε έχουμε κάποιους φυσικούς αυτουργούς, τους επτά αστυνομικούς, οι οποίοι είναι ένοχοι δολοφονίας. Όταν εσείς κ. Κλέωνα Γρηγοριάδη το ονομάζετε δολοφονία, δηλαδή καταδικάζετε τους επτά αστυνομικούς ως δολοφόνους, δεν κάνετε μικροπολιτική ή κάποιου είδους παρέμβαση στην ελληνική δικαιοσύνη;”, σχολίασε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και πρόσθεσε: “εγώ μιλάω ως μέλος του ελληνικού κοινοβουλίου, ως βουλευτής και υπουργός Ανάπτυξης, εσείς μιλάτε ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ενός κοινοβουλευτικού κόμματος. ‘Αρα αν υποτεθεί ότι κάνω εγώ παρέμβαση, παρέμβαση κάνετε κι εσείς, ο κ. Τζανακόπουλος που πήγε στο Πέραμα και οποιοσδήποτε άλλος πολιτικός εν ενεργεία έλαβε θέση επί του περιστατικού. Ούτε εγώ μπορώ να επηρεάσω τη δικαιοσύνη ούτε εσείς. Η δικαιοσύνη ευτυχώς στην Ελλάδα είναι ανεξάρτητη. ‘Αλλωστε εγώ έχω ζήσει στη Βουλή αυτή εν ενεργεία υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ να με καταδικάζουν για τη Novartis την ώρα που με ήλεγχε η δικαιοσύνη για τη Novartis”.

H ελληνική δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και δεν επηρεάζεται από το τι θα πω ή το τι θα πείτε εσείς, επέμεινε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε: “Αυτό που γίνεται στην πραγματικότητα είναι ότι συγκρούεται-και αυτό είναι θεμιτό στη δημοκρατία- η διαφορά οπτικής μας ως προς την Ελληνική Αστυνομία και ως προς το πως θέλουμε να είναι η ελληνική κοινωνία. Εμείς θέλουμε ασφάλεια. Εμείς θέλουμε τάξη. Και για να έχουμε ασφάλεια και τάξη, πρέπει να έχουμε αστυνομία η οποία να λειτουργεί. Όλα αυτά που είπατε να καταργηθούν τα ΜΑΤ, η Ομάδα Δίας τα ακούγαμε την περίοδο 2012-2014 από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τα ίδια. Ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Καταργήσανε τα ΜΑΤ και δεν το ξερα; ‘Αρα αφήστε επιτέλους τους λαϊκισμούς. Δεν υπάρχει αστυνομία στον πλανήτη χωρίς αντίστοιχες ομάδες των ΜΑΤ, γιατί πρέπει το κράτος που κατά τον Μαξ Βέμπερ, έχει το μονοπώλιο της κρατικής βίας, να έχει τον τρόπο να εφαρμόζει τις αποφάσεις του, όταν κάποιο κομμάτι της κοινωνίας ασκεί βία. Το μόνο που μπορούμε να συζητήσουμε είναι πως θα γίνεται ο έλεγχος αυτής της κρατικής βίας και ποια είναι τα όρια αυτής της κρατικής βίας. Αλλά κράτος χωρίς κρατική βία δεν υπάρχει στον πλανήτη”.

Νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Κλέων Γρηγοριάδης αναφέρθηκε στα γεγονότα το Πέραμα λέγοντας ότι “η δολοφονία στο Πέραμα” είναι ένας προαναγγελθείς θάνατος ενός άοπλου νέου που βλήθηκε από τα πυρά αστυνομικών κατά τη διάρκεια καταδίωξης. “Το χρονικό του προαναγγελθέντος θανάτου ξεκίνησε να γράφεται στις αρχές Οκτωβρίου στο κέντρο της Αθήνας όταν σε ανάλογες καταδιώξεις, αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ και πάλι έκαναν χρήση όπλου”, είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 σημειώνοντας ότι ο κ. Γεωργιάδης έσπευσε να σχολιάσει πως σωστά έπραξαν οι αστυνομικοί, γεγονός που μπορεί να εκληφθεί και ως προκατάληψη δικαστικής κρίσης της ελληνικής δικαιοσύνης και ενώ έχει σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος των επτά αστυνομικών για ανθρωποκτονία από πρόθεση. Ο Κλέων Γρηγοριάδης που σχολίασε και τη στάση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, λέγοντας ότι τηρεί στάση προστασίας του ένστολου πολίτη, και πως η επίσκεψη του στους επτά αστυνομικούς, συνιστά πολιτική παρέμβαση στη δικαιοσύνη.

Ο βουλευτής είπε ότι η αστυνομία πρέπει να κινείται στο πλαίσιο της νομιμότητας και πρόσθεσε πως σήμερα ο κ. Θεοδωρικάκος αποφάσισε ότι για το συμβάν φταίει το Κέντρο της ‘Αμεσης Δράσης και απέπεμψε τους επικεφαλής. “Γιατί άραγε το Κέντρο ‘Αμεσης Δράσης έχει αποφασίσει και δίνει εντολή να μην εμπλέκονται αστυνομικοί σε αυτές τις καταδιώξεις; Για κάτι που απεκρύβη από τα φιλικά σας μέσα ενημέρωσης, για το γεγονός ότι πριν από δύο μήνες ένας μοτοσυκλετιστής, που δεν οπλοφορούσε ούτε είχε κάνει άλλο, αρνήθηκε να σταματήσει σε σήμα της ομάδας ΔΙΑΣ. Τον καταδίωξαν και από ατυχή κατάληξη σκοτώθηκε. Έκτοτε, ίσως σκέφτηκαν ότι αυτή η ομάδα δεν είναι και τόσο καλά εκπαιδευμένη για να εμπλέκονται για ψύλλου πήδημα και αποφάσισαν να αποτρέψουν μελλοντικά εγκλήματα”, είπε ο κ. Γρηγοριάδης και σχολίασε ότι σήμερα η κυβέρνηση πλασάρει τις κάμερες και τις στολές ως νέο μέτρο ενώ τις είχε υποσχεθεί ο κ. Χρυσοχοϊδης, δεν υλοποιήθηκε ποτέ η υπόσχεσή του και “σήμερα δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ποιοι είναι οι επίορκοι αστυνομικοί, όπως αυτοί που χτύπησαν την βουλευτή Μ.Απατζίδη, διότι δεν φέρουν οι άνδρες των ΜΑΤ ούτε διακριτικά ούτε κάμερες”.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!