Συμφωνία ΠΟΕ-ΟΤΑ για κινητικότητα στους δήμους

Τη συμφωνία της με την αξιολόγηση δομών των δήμων και της μετακίνηση του πλεονάζοντος προσωπικού «είτε εντός του δήμου, είτε σε άλλους οργανισμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης«,  δήλωσαν οι εκπρόσωποι της ΠΟΕ-ΟΤΑ κατά τη διάρκεια της σημερινής, σε πολύ καλό κλίμα (βλ. και σχετική φωτό), συνάντησης τους με τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη. Υπενθυμίζεται ότι, όπως αποκάλυψε η aftodioikisi.gr, κατά τη χθεσινή συνάντηση Μιχελάκη-ΚΕΔΕ έγινε λόγος για 3 έως 3.500 πλεονάζοντες υπαλλήλους στους δήμους, ενώ σε πρόσφατη κυβερνητική σύσκεψη ο αριθμός αυτός είχε ανεβεί στους 5.000 (μαζί όμως με τις περιφέρειες, που, πάντως, μάλλον ελλείψεις αντιμετωπίζουν).

Παράλληλα, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θ. Μπαλασόπουλος, θα πρέπει

1) «με ευθύνη του Υπουργείου Εσωτερικών να γίνουν οι οργανισμοί εσωτερικής υπηρεσίας, γιατί υπάρχουν δεκάδες δήμοι που δεν έχουν γίνει.

2) Να γίνει καταγραφή των αναγκών και των ελλείψεων που υπάρχουν στο προσωπικό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με συγκεκριμένα κριτήρια, διότι θα πρέπει να δούμε τις 130 αρμοδιότητες του «Καλλικράτη» που έχουν «παγώσει» που έπρεπε να είναι από την 1/1/2013.»

Ο κ. Μπαλασόπουλος, ανεφερε  ακομη ότι στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν οι σχολικοί φύλακες και η δημοτική αστυνομία και συμπλήρωσε ότι «επαναλάβαμε στον Υπουργό Εσωτερικών την πρόταση της ΠΟΕ – ΟΤΑ για τα ζητήματα που αφορούν την λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης, διότι αν τα αντιμετωπίζουμε μεμονωμένα θα έχουμε συνεχώς, σοβαρά προβλήματα ένταση και το κυριότερο δεν θα μπορέσουν οι εργαζόμενοι που ο στόχος είναι να υπηρετήσουν το κοινωνικό σύνολο δεν θα μπορέσουν με μια τέτοια διαδικασία που αμφισβητείται και γενικότερα μια υπαλληλική κατάσταση που κανείς δεν γνωρίζει τι μπορεί να του συμβεί αύριο, να μην μπορεί να προσφέρει.»

Μιχελάκης: Χαίρομαι γιατί όλοι συμφωνούν στην αξιολόγηση

Από την πλευρά του ο κ. Μιχελάκης ανεφερε ότι η συνάντηση ήταν ουσιαστική και υπήρξαν αποτελέσματα. «Συμφωνήσαμε ότι θα ξαναβρεθούμε για να κουβεντιάσουμε πάνω σε συγκεκριμένες προτάσεις που έβαλε το προεδρείο της ΠΟΕ – ΟΤΑ. Χαίρομαι διότι όπως και χθες, στην συνάντηση με την ΚΕΔΕ, όλοι συμφωνούμε ότι θα πρέπει επιτέλους να υπάρξει αξιολόγηση των δομών και του προσωπικού των ΟΤΑ. Αυτό δεν το αρνείται κανένας», είπε ο υπουργός.

Και συμπλήρωσε: «Ξεκινώντας από αυτή την ουσιαστική βάση στην οποία συμφωνούμε όλοι, πιστεύω ότι την αξιολόγηση στους ΟΤΑ μπορούμε να την κάνουμε σωστά καθώς έχουμε τον χρόνο, έτσι ώστε ο πολίτης να απολαμβάνει καλές υπηρεσίες που θα πρέπει να είναι και το τελικό ζητούμενο. Με αυτό τον τρόπο θα αποφύγουμε τον κίνδυνο των οριζόντιων περικοπών. Πιστεύω ότι δεν θα υπάρξουν, καθώς όπως σας είπα, όλοι οι εταίροι συμφωνούν στην αναγκαιότητα της αξιολόγησης και αυτό είναι το σημαντικό.»

Προχειρότητα στις αποφάσεις για την αξιολόγηση των «διαθέσιμων»

Πάντως, ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ επέκρινε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την «προχειρότητα» σε σχέση με τις υπουργικές αποφάσεις για την αξιολόγηση όσων θα βγουν στην διαθεσιμότητα. Σύμφωνα με τα παραδείγματα που έδωσε στη δημοσιότητα  διαπιστώνεται ότι όποιοι διορίστηκαν πριν από το 1994, όσα προσόντα κι αν έχουν (διδακτορικό, μεταπτυχιακό, γλώσσες κ.λπ.), δεν μπορούν να φθάσουν σε μόρια ένα μέσο υπάλληλο που διορίσθηκε με γραπτό διαγωνισμό ΑΣΕΠ. Επίσης, ένας υπάλληλος τμηματάρχης που διορίσθηκε εκτός ΑΣΕΠ, δεν μπορεί να φθάσει σε μόρια έναν ιδίων προσόντων υπάλληλο που διορίσθηκε από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, ακόμα κι αν ο δεύτερος έχει σχεδόν εξαντλήσει το Πειθαρχικό Δίκαιο. «Με την αξιολόγηση κάποιος μπορεί να γίνει διευθυντής, αλλά με την υπουργική απόφαση μπορεί να βγει σε διαθεσιμότητα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ και πρόσθεσε ότι οι υπουργικές αποφάσεις δεν λαμβάνουν υπόψη τους όσους έχουν προσληφθεί με γραπτούς διαγωνισμούς από το 1980 έως το 1993 και όσους ειδικούς επιστήμονες προσελήφθησαν στους καποδιστριακούς δήμους το 1999.

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ, ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΔΟΜΩΝ, ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!