Δ. Βόλου: Προχωρά σε αξιολόγηση δομών, καθώς «η κυβέρνηση αδρανεί»

Στην αξιολόγηση και αναδιοργάνωση των δομών του Δήμου Βόλου προχωρά η Δημοτική Αρχή, σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, στο πλαίσιο της συστηματικής προσπάθειας που καταβάλλεται για ένα Δήμο υγιή και επιχειρησιακά ικανό να ανταποκριθεί στην εξυπηρέτηση του πολίτη, την ενδυνάμωση της κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της τοπικής ανάπτυξης.

«Είναι αδήριτη ανάγκη να προχωρήσουμε άμεσα σε ριζική αναδιοργάνωση των δομών και των υπηρεσιών του Δήμου, με βάση τις σημερινές αρμοδιότητες, το υπάρχον προσωπικό και την ισχύουσα νομοθεσία, ώστε το παραγόμενο αποτέλεσμα να είναι το καλύτερο δυνατό για τους πολίτες», τόνισε ο Δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, που έδωσε από κοινού με την Αντιδήμαρχο Διοίκησης, Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, Πολιτικής Προστασίας και ΚΕΠ κ. Νατάσα Οικονόμου, αναλύοντας το πολιτικό πλαίσιο της πρωτοβουλίας αυτής.

Όπως συγκεκριμένα επισήμανε ο κ.Σκοτινιώτης, «στη ρίζα του κακού που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια η χώρα μας δεν βρίσκεται μόνο η οικονομία, όσο – ίσως και πρωτίστως – η αδυναμία του διοικητικού συστήματος να σχεδιάσει και να υλοποιήσει αποτελεσματικά δημόσιες πολιτικές. Ενώ, λοιπόν, οι διαρθρωτικές αλλαγές για τη ριζική ανασύνταξη του κράτους αποτελούν την κορυφαία προτεραιότητα για την υπέρβαση της πολύπλευρης κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα, το μόνο που δεν έχει γίνει μέχρι τώρα, είναι  ένα  συνολικό σχέδιο για την ανάταξη του κράτους. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό».

Εχθρική η στάση της κυβέρνησης απέναντι στην Αυτοδιοίκηση

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Βόλου, το συνολικό σχέδιο για την ανάταξη του κράτους, αφορά όλες τις αναγκαίες λειτουργικές και οργανωτικές ανακατατάξεις στο πεδίο του διοικητικού συστήματος, το οποίο (διοικητικό σύστημα) θα πρέπει να νοείται ως λειτουργική ενότητα που περιλαμβάνει όχι μόνο το κράτος αλλά και την Τ.Α.

Στο σημείο αυτό, επανέλαβε ότι Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με την εχθρική και απαξιωτική στάση της κυβέρνησης, η οποία προχωρά στη λήψη πρωτόγνωρων μέτρων, όπως η αφαίρεση πόρων και αρμοδιοτήτων και οι αυθαίρετες απολύσεις εργαζομένων, που θέτουν σε αμφισβήτηση τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το ρόλο της ως θεσμού τοπικής διακυβέρνησης. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, βρίσκουν γόνιμο έδαφος ο λαϊκισμός και οι αντιμεταρρυθμιστικές αντιλήψεις που οδηγούν, τελικά, στη στασιμότητα και την ακινησία. Στο σημείο αυτό ο κ.Σκοτινιώτης τόνισε, για μία ακόμη φορά, ότι προβάλλει αναγκαία, περισσότερο από ποτέ, η δημιουργία ενός τολμηρού μεταρρυθμιστικού σχεδίου που θα αποκαθιστά θεσμικά την αξιοπρέπεια και την αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επισημαίνοντας ότι αυτό αποτελεί προϋπόθεση για την επανεκκίνηση της οικονομίας σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Η αξιολόγηση και αναδιάρθρωση των δομών και υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν μπορεί, παρά να εντάσσεται και να αποτελεί μέρος αυτού του μεταρρυθμιστικού σχεδίου.

Ο Δήμαρχος Βόλου εξήγησε, ωστόσο, ότι το ασφυκτικό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί από τις συνεχείς θεσμικές αλλαγές στους Δήμους και τη συνεχή μείωση του προσωπικού τους, οι τεράστιες οικονομικές περικοπές, η απίστευτη διόγκωση της γραφειοκρατίας και τα συνεχή δημοσιονομικά εμπόδια που τίθενται καθημερινά και δυσχεραίνουν το έργο των Δημοτικών Αρχών, δεν επιτρέπουν στους Δήμους να περιμένουν το ολοκληρωμένο μεταρρυθμιστικό σχέδιο, αλλά επιβάλουν να γίνει άμεσα η αξιολόγηση και αναδιάρθρωση των δομών και υπηρεσιών τους. «Βρισκόμαστε μπροστά σε νέα πραγματικότητα και δεν έχουμε το δικαίωμα να “κλείσουμε τα μάτια”, αφού, σε μια τέτοια περίπτωση, θα την πληρώσουν πρώτα οι πολίτες και οι πόλεις και, μαζί τους, οι εργαζόμενοι στους Δήμους, οι οποίοι θα αποτελέσουν τα εύκολα θύματα νέων αυθαίρετων, οριζόντιων μέτρων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η κυβέρνηση αδρανεί»

Επισημαίνοντας ότι η ΚΕΔΕ ενθαρρύνει τους Δήμους να προχωρήσουν σε αξιολόγηση και αναδιάρθρωση των δομών τους, ο Δήμαρχος υπενθύμισε ότι η ΚΕΔΕ, στο έκτακτο συνέδριό της, ζήτησε τη συγκρότηση ανεξάρτητης επιτροπής αξιολόγησης, που θα προχωρήσει σε αντικειμενική, αξιόπιστη και σοβαρή αξιολόγηση των Υπουργείων, των φορέων τους, των Δήμων και των Περιφερειών. Η κυβέρνηση, όμως, όχι μόνο δεν έχει ανταποκριθεί στο αίτημα αυτό, αλλά ούτε τη δέσμευσή της για την πρόσληψη ειδικού τεχνικού συμβούλου και αξιολογητών που θα βοηθούσαν τους Δήμους στη διαδικασία αυτή, δεν έχει υλοποιήσει.

«Τι κάνουμε λοιπόν; Κρυβόμαστε πίσω από τη σκόπιμη -πιστεύουμε- κυβερνητική αδράνεια; Η Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου μας είπε ομόφωνα όχι. Αποφάσισε, αποδεχόμενη την εισήγηση της αρμόδιας αντιδημάρχου Ν. Οικονόμου, να προχωρήσει ο Δήμος Βόλου στην αξιολόγηση και αναδιοργάνωση των δομών και των υπηρεσιών του. Και πήρε αυτή την απόφαση γιατί για μας, όπως έχουμε αποδείξει, η συνείδηση του δημοσίου συμφέροντος και της κοινωνικής μας ευθύνης αποτελούν σταθερή και αδιαπραγμάτευτη επιλογή, που δεν κάμπτεται ούτε σε μια περίοδο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί προεκλογική. Και καλούμε όλες τις δημοτικές παρατάξεις, όσες τουλάχιστον φιλοδοξούν να γίνουν κάποτε δημοτική αρχή, να κάνουν το ίδιο και να στηρίξουν αυτή την πρωτοβουλία. Το ίδιο περιμένουμε να κάνουν και οι εργαζόμενοι στο Δήμο και τα νομικά του πρόσωπα και φυσικά οι συνδικαλιστικές οργανώσεις τους», υπογράμμισε ο κ.Σκοτινιώτης.

Όπως σημείωσε ο Δήμαρχος, στο ερώτημα «ποιοι θα κάνουν την αξιολόγηση», η απάντηση είναι ότι το όργανο που θα πάρει τις αποφάσεις, οι οποίες τελικά θα καταλήξουν στην εκπόνηση νέου ΟΕΥ, είναι το Δημοτικό Συμβούλιο, στο φως της ημέρας. Και στο ερώτημα ποιοι θα εργαστούν για να έχει το Δημοτικό Συμβούλιο όλα τα δεδομένα ώστε να πάρει τις αποφάσεις του, η απάντηση είναι σαφής: αν για κάτι είμαστε υπερήφανοι, είναι ότι στα δυόμισι αυτά χρόνια  έχουμε τραβήξει «κόκκινη γραμμή» με αντιλήψεις και πρακτικές του παρελθόντος που οδήγησαν την Αυτοδιοίκηση σε βαθιά κρίση και πολιτική αναξιοπιστία. Ειδικά με αντιλήψεις ευνοιοκρατίας, διακρίσεων και κομματισμού. Περισσότερο από τον καθένα το γνωρίζει αυτό και το αναγνωρίζει το προσωπικό του Δήμου, που για πρώτη ίσως φορά, σε αυτό τουλάχιστον  το θέμα, αισθάνεται ασφάλεια. Στο σημείο αυτό, υπενθύμισε  ότι με την εφαρμογή του νέου ΟΕΥ έγιναν 72 τοποθετήσεις προϊσταμένων διευθύνσεων και τμημάτων και κατετάγησαν 843 υπάλληλοι, χωρίς να υπάρξει ούτε μια διαμαρτυρία.

Στις Διευθύνσεις Διοικητικού & Προγραμματισμού η ευθύνη της αξιολόγησης

Τη βασική ευθύνη της αξιολόγησης, θεσμικά, με βάση τον ισχύοντα ΟΕΥ έχουν οι Διευθύνσεις Διοικητικών Υπηρεσιών και Προγραμματισμού. Με απόφαση δημάρχου, λοιπόν, σύμφωνα με όσα προβλέπει ο Ν.3852/2010, θα συγκροτηθεί Ομάδα Εργασίας, στην οποία σίγουρα θα συμμετέχουν στελέχη των συγκεκριμένων Διευθύνσεων και όποια άλλα ενδεχομένως στελέχη κριθεί σκόπιμο, ίσως και κάποιος εμπειρογνώμονας, αν αυτό καταστεί δυνατό. Το συντονισμό της Ομάδας θα έχει, όπως είναι ευνόητο, η αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών, συνεπικουρούμενη από τον αντιδήμαρχο Προγραμματισμού. Επίσης, θα ζητηθεί από τις  υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις και το σωματείο εργαζομένων να ορίσουν εκπροσώπους τους, οι οποίοι θα βρίσκονται σε στενή συνεργασία και θα ενημερώνονται συστηματικά από την Ομάδα Εργασίας για την πορεία του έργου της.

Η Ομάδα Εργασίας δεν θα εργαστεί θέτοντας αυθαίρετα, κατά τη δική της υποκειμενική αντίληψη, κριτήρια αξιολόγησης. Θα εργαστεί, αντίθετα, αξιοποιώντας ως μεθοδολογικό εργαλείο, σύμφωνα και με την πρόταση της ΚΕΔΕ, το κείμενο «Προδιαγραφές του Έργου των Ομάδων Αξιολόγησης και Αναδιοργάνωσης των Δήμων» -που αξιοποιεί και συνθέτει τη μεθοδολογία εκπόνησης Επιχειρησιακών Προγραμμάτων των ΟΤΑ (ΕΕΤΑΑ 2007), το Κοινό Πλαίσιο Αξιολόγησης των ευρωπαϊκών δημόσιων οργανώσεων (ΥΠΕΣΔΔΑ, 2005) και τη μεθοδολογία αξιολόγησης οργανωτικών δομών και λειτουργιών της δημόσιας διοίκησης (ΥΔΜΗΔ, 2012)-, ώστε να διασφαλιστεί κοινό μέτρο και συγκεκριμένος τρόπος στην αποτίμηση των δομών των δήμων και στη διατύπωση προτάσεων αναδιάρθρωσής τους.

Το τελικό προϊόν της Ομάδας Εργασίας θα είναι μία έκθεση που θα διαρθρώνεται σε δύο μέρη: 1) Μέρος Α΄.: Αξιολόγηση των δομών του Δήμου, 2) Μέρος Β΄.: Σχέδιο αναδιοργάνωσης και στελέχωσης των δομών του Δήμου.

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ, ΣΚΟΤΙΝΙΩΤΗΣ, ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΔΟΜΩΝ


Αφήστε μια απάντηση