Σουηδία: Η εμπειρία της διαδημοτικής διαχείρισης του νερού σε εκδήλωση στη Θεσ/κη - Aftodioikisi.gr
Πέμπτη
30
Ιούνιος
Back

Σουηδία: Η εμπειρία της διαδημοτικής διαχείρισης του νερού σε εκδήλωση στη Θεσ/κη

Την εμπειρία τους από τη διαχείριση και τη λειτουργία της διαδημοτικής εταιρίας ύδρευσης και αποχέτευσης δεκαέξι δήμων της νότιας Σουηδίας, της περιοχής του Μάλμε, μετέφεραν υπηρεσιακά στελέχη της σουηδικής αυτοδιοίκησης, σε εκδήλωση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, που πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του δημαρχείου Θεσσαλονίκης.

Όπως τόνισαν, σκέψεις για ιδιωτικοποίηση στους δήμους της περιοχής του Μάλμε υπήρξαν το 1992 από την αυτοδιοίκηση της περιοχής, αλλά το 1994 όσοι την υποστήριζαν “έχασαν τις τοπικές εκλογές” και αμέσως μετά “ψηφίστηκε νόμος από όλα τα κόμματα του κοινοβουλίου, που απαγορεύει τις ιδιωτικοποιήσεις εταιριών ύδρευσης και αποχέτευσης”.

“Το νερό είναι η πηγή της ζωής, αλλά και μονοπώλιο και δεν μπορεί να βρίσκεται σε χέρια ιδιωτών. Το δίκτυο δεν συντηρείται, το κόστος ανεβαίνει και όσες χώρες έκαναν ιδιωτικοποιήσεις τώρα επιστρέφουν σε κοινωνικές μορφές διαχείρισης” τόνισε ο πρώην αντιδήμαρχος Μάλμε και πρόεδρος της διαδημοτικής εταιρίας του Μάλμε Μανώλης Μορφιαδάκης.

Στοιχεία που δείχνουν ότι η επιχείρηση λειτουργεί επιτυχημένα παρουσίασε ο διευθυντής της εταιρίας Γκεόργκεν Γιόχανσον.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, δήμαρχος Συκεών – Νεάπολης Νεάπολης Σίμος Δανιηλίδης επανέλαβε ότι η ΠΕΔΚΜ είναι ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού, ενώ ως εναλλακτική λύση προτείνει τη “δημοτικοποίησή” του, όπως συμβαίνει σε όλους τους δήμους της χώρας, εκτός της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Μίλησε επίσης ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης καθώς και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στην ΕΥΑΘ Γ. Αρχοντόπουλος.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!