Σκληρή σύγκρουση για τη βίλα Πετρίδη

Μάχη αναμένεται να δοθεί σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης για να μην εγκριθεί η παραχώρηση του νεοκλασικού κτιρίου επί της οδού Αναγεννήσεως 10, γνωστού ως «Βίλα Πετρίδη», στο Ελληνογερμανικό Ιδρυμα Νεολαίας για έξι χρόνια με δυνατότητα παράτασης.

Οι προειδοποιητικές ριπές είχαν ριχτεί πριν από περίπου ένα μήνα εναντίον του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα, όταν ανακοινώθηκε η συμμετοχή του στο εποπτικό συμβούλιο του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας, πρόεδρος του οποίου είναι η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως («Στη Θεσσαλονίκη του Ολοκαυτώματος», «Εφ.Συν.» 18/3/2021).

Στην πράξη παραχώρησης αντιδρούν παρατάξεις της Αριστεράς, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, και παρατάξεις και σύμβουλοι από τα δεξιά, γεγονός που μετατρέπει σε μίνι θρίλερ την έγκριση της πρότασης, απέναντι στην οποία θα σταθούν με παρεμβάσεις τους το Εθνικό Συμβούλιο για τις Οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ) αλλά και το Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδος Περιόδου 1940 – 1945, στο οποίο συμμετέχει η Θεσσαλονίκη.

Στο αίτημά του προς τον δήμο το Ελληνογερμανικό Ιδρυμα Νεολαίας (ΕΓΙΝ – Deutsch-Griechische Jugendwerk – DGJW) αναφέρει ότι «στόχος του (ΕΓΙΝ) είναι η στήριξη και προώθηση της συνεργασίας και αλληλοκατανόησης των νέων στην Ελλάδα και στη Γερμανία μέσω εξωσχολικών και σχολικών ανταλλαγών, ανταλλαγών εκπαιδευτικών, νέων εθελοντών και εμπειρογνωμόνων για την εργασία με νέους, καθώς και κοινών επισκέψεων σε τόπους και θεσμούς της πολιτιστικής κληρονομιάς των δυο χωρών και σε τόπους μνήμης και μαρτυρικών πόλεων και χωριών της Ελλάδας και, αντίστοιχα σε τόπους μνήμης του εθνικοσοσιαλιστικού Ολοκαυτώματος στη Γερμανία».

Με ανακοίνωσή του όμως το ΕΣΔΟΓΕ κάνει λόγο για «δούρειο ίππο» καθώς «επιδιώκουν απροκάλυπτα την παραχάραξη της Ιστορίας δυσφημίζοντας την Εθνική Αντίσταση ως υπεύθυνη, δήθεν, για τα φρικτά ναζιστικά εγκλήματα στην Ελλάδα!» ενώ στο ίδιο κλίμα το Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών από τον Ιούλιο του 2020 κατέθετε την άρνησή του στην παραχώρηση της βίλας Πετρίδη, σε ένα από τα πιο ιστορικά φορτισμένα σημεία της Θεσσαλονίκης, απέναντι από τον παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό από τον οποίο στάλθηκαν στον αφανισμό 45.000 Εβραίοι της Θεσσαλονίκης.

Οπως έλεγαν «παραμένουμε στις επάλξεις του ιερού μας αγώνα και δεν επιτρέπουμε μεθοδεύσεις, που στρέφονται εναντίον των εθνικών μας δικαίων αλλά και της πραγματικής φιλίας και συνεργασίας των δύο λαών. Παλεύουμε σταθερά και ανυποχώρητα για Δικαιοσύνη και Αποζημίωση. Δεν επαιτούμε, απαιτούμε!».

Δήλωση Ζαριανόπουλου
Με δήλωσή του στην «Εφ.Συν.» ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Σωτήρης Ζαριανόπουλος καταγγέλλει ότι το «διαβόητο», όπως το χαρακτηρίζει, Ιδρυμα είναι «παράρτημα του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας» που προωθεί : «την “κινητικότητα” (βλ. μετανάστευση) ανέργων ως φθηνών εργαζόμενων.

Την αναθεώρηση της πραγματικής ιστορίας της ναζιστικής κατοχής βάζοντας μια ακόμα ταφόπλακα στην ιστορική μνήμη αλλά και στη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων» και κάνει λόγο για «ένα ακόμα έγκλημα με υπογραφές Ν.Δ., ΚΙΝ.ΑΛΛ. (ΠΑΣΟΚ), ΣΥΡΙΖΑ που σαν κυβερνήσεις νομοθέτησαν το “Ιδρυμα”, το οποίο ολοκληρώνεται από τη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης».

πηγή: efsyn.gr

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΒΙΛΑ ΠΕΤΡΙΔΗ


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!