Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»: Διαμαρτυρίες δημάρχων για την ΚΥΑ -Τι απάντησε ο Πέτσας

Πρόγραμμα "Αντώνης Τρίτσης": Διαμαρτυρίες δημάρχων για την ΚΥΑ -Τι απάντησε ο Πέτσας

Απέναντι στις διαμαρτυρίες των δημάρχων για την ΚΥΑ με το πλαφόν του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» βρέθηκε σήμερα στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας.

Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος ο «γαλάζιος» πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου υποστήριξε ότι «αρκετούς από εμάς δεν μας ενθουσίασε η ΚΥΑ με τα πλαφόν. Και σε πολλές κατηγορίες δήμων προκάλεσε προβληματισμό ή και απογοήτευση», πρόσθεσε. Ζήτησε δε, να μην προσμετρηθούν τα έργα του «Φιλόδημος Ι» στο πλαφόν για το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Πέντε διορθώσεις στην κατανομή των πόρων

Το ΔΣ της ΚΕΔΕ αναγνώρισε ότι αυτή την στιγμή δεν μπορούν να γίνουν σημαντικές αλλαγές στο μοντέλο κατανομής των πόρων, παρά τις συζητήσεις που είχαν προηγηθεί.

Για το λόγο αυτό το Δ.Σ. αποφάσισε να ζητήσει πέντε συγκεκριμένες αλλαγές , που μπορούν να συμβάλλουν στην άμβλυνση των αδικιών που προκαλεί το περιεχόμενο της ΚΥΑ. Οι 5 αλλαγές αυτές αφορούν διορθώσεις στην κατανομή με βάση τα παρακάτω σημεία:

  1. Να μην προσμετρηθούν οι πόροι που έχουν ήδη διατεθεί μέσω του ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ 1 στους πόρους του προγράμματος Α. Τρίτσης, ιδιαίτερα για έργα που αφορούν την ύδρευση και αποχέτευση.
  1. Να μεταφερθεί και να χρηματοδοτηθεί μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης ένα ειδικό πρόγραμμα, που αφορά τους τομείς της Αγροτικής Ανάπτυξης και Οδοποιίας.
  1. Να ζητηθεί η άμεση κινητοποίηση της ΕΕΤΑΑ και της ομάδας μηχανικών που πρέπει να δημιουργήσει, ώστε να στηριχθούν οι μικροί Δήμοι στην προσπάθειά τους να υλοποιήσουν τα έργα που θα προτείνουν για χρηματοδότηση από το Α. Τρίτσης.
  1. Να «προηγηθούν οι πόροι του προγράμματος», δηλαδή οι Δήμοι να είναι αυτοί που θα κερδίζουν από τις εκπτώσεις των έργων.
  1. Να μπουν τα κριτήρια επιλεξιμότητας στις εντάξεις των έργων των Δήμων, από την Επιτροπή Αξιολόγησης.

«Απαραίτητη η θέσπιση πλαφόν»

Απαντώντας ο κ. Πέτσας υποστήριξε ότι «η θέσπιση πλαφόν ήταν απαραίτητη, προκειμένου ένας μικρός ή πιο αδύναμος Δήμος, που δεν διαθέτει Τεχνική Υπηρεσία ή που έχει καθυστερήσει, να ξέρει ότι θα μπορεί τελικά να εντάξει στο Πρόγραμμα ένα έργο υψηλής προτεραιότητας, κάτι που με το προηγούμενο σχήμα δεν ήταν καθόλου αυτονόητο». Η θέσπιση πλαφόν δεν λειτουργεί τιμωρητικά απέναντι σε κανέναν Δήμο, πρόσθεσε ο κ. Πέτσας, σημειώνοντας ότι πλέον υπάρχουν «σαφείς και καθαροί κανόνες», προκειμένου το Πρόγραμμα να επιταχυνθεί και όλοι οι Δήμοι της χώρας να έχουν το περιθώριο να εντάξουν έργα, που δημιουργούν θέσεις εργασίας και έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες.

Τρεις «βαλβίδες αποσυμπίεσης»

Μάλιστα, μίλησε για τρεις «βαλβίδες αποσυμπίεσης», που προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα πλαφόν στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών διευκρίνισε ότι για τα έργα εκείνα του «Φιλόδημος Ι» που έχουν ήδη ενταχθεί στο Πρόγραμμα και συμβασιοποιηθεί, λαμβάνεται υπόψη το ποσό της σύμβασης και όχι το ποσό του προϋπολογισμού. Τόνισε, δε, ότι 42 περιπτώσεις έργων -τα οποία είτε δεν έχουν ενταχθεί στο «Αντώνης Τρίτσης», είτε δεν έχουν μεταφερθεί από το «Φιλόδημος Ι»- θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούνται, κανονικά, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Εσωτερικών, εκτός του πλαφόν.

Όσον αφορά στη δεύτερη «βαλβίδα αποσυμπίεσης», ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι στις 31 Μαΐου, που λήγει η προθεσμία υποβολής των προτάσεων από τους Δήμους, θα γίνει και η συνολική εκτίμηση του προϋπολογισμού, έτσι ώστε να φανεί εάν υπάρχει νέα δυνατότητα  ανακατανομής στο πλαίσιο του Προγράμματος.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε, επίσης, στη δυνατότητα μεταφοράς έργων σε άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, αξιοποιώντας τις συνέργειες που προσφέρονται και με άλλα Υπουργεία.

Παράλληλα, ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι εφόσον τα έργα συμβασιοποιηθούν και μείνουν αδιάθετα κονδύλια, θα μπορεί να υπάρξει είτε μία οριζόντια αύξηση του πλαφόν, είτε νέες προσκλήσεις για εντάξεις έργων. Μάλιστα, αναφέρθηκε και στη δυνατότητα που δίνει η Κοινή Υπουργική Απόφαση για χρηματοδοτήσεις έργων που είναι λίγο πιο πάνω από το πλαφόν, ενώ σημείωσε ότι για Δήμους με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά «όποιες ακραίες περιπτώσεις έχουν προκύψει, αυτές θα αντιμετωπιστούν».

Γρήγορη απορρόφηση

Τέλος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών ανέδειξε τη σημασία να υπάρξει γρήγορη απορρόφηση των κονδυλίων. «Δεν μπορούμε να συνεχίζουμε στη λογική να έχουμε έργα ενταγμένα σε κάποιο Πρόγραμμα για αρκετά χρόνια και να μην τα τρέχουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά. Όπως είπε, «έχουμε μπροστά μας μία δυναμική διαδικασία, στην οποία είμαστε όλοι μαζί. Κεντρική Κυβέρνηση και Αυτοδιοίκηση είμαστε σύμμαχοι σε αυτή την προσπάθεια. Βασική μας προτεραιότητα είναι να χρησιμοποιήσουμε και το τελευταίο ευρώ από τα 2,5 δις του Προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης”. Ο χρηματοδοτικός μας φάκελος μπορεί να μεγαλώσει, μόνον εφόσον δείξουμε ευελιξία και μόνο εφόσον υπάρξει απορροφητικότητα».

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΚΕΔΕ, ΔΗΜΑΡΧΟΙ, ΑΠΑΝΤΗΣΗ, ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ, ΠΕΤΣΑΣ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ"


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!