Παράταξη ΣΥΡΙΖΑ επιτίθεται με σφοδρότητα σε δήμαρχο που επαινούσε ο πρωθυπουργός

Οξεία επίθεση στο δήμαρχο Φυλής Χρήστο Παππού τον οποίο μόλις πριν τρεις εβδομάδες επαινούσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξαπολύει η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στην ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΑΣΚ-ΟΤΑ. Συγκεκριμένα, με δελτίο Τύπου υπό τον τίτλο: «Κανείς δεν μπορεί να παίξει με την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων!», η παράταξη του κυβερνώντος κόμματος τον κατηγορεί για «απόκρυψη μελετών που αφορούν τους ρυπαντές του ΧΥΤΑ Φυλής…. με αποτέλεσμα να εκτίθεται σε κίνδυνο η υγεία εκατοντάδων εργαζομένων στον ΧΥΤΑ Φυλής και χιλιάδων ανθρώπων που ζουν και εργάζονται στην ευρύτερη περιοχή».

Μάλιστα, όπως τονίζει, τόσο σε συνοδευτικό ενημερωτικό σημείωμα όσο και στην ίδια την ανακοίνωση, η υπόθεση έχει ξεκινήσει από το 2015 , ενώ τις ημέρες που ο πρωθυπουργός επισκεπτόταν το δήμο Φυλής και επαινούσε το δήμαρχο, σύμφωνα με την ΑΣΚ-ΟΤΑ ο κ. Παππούς κορύφωνε τον εμπαιγμό του προς δημοτικούς συμβούλους και εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ, αρνούμενος ότι έχει τις μελέτες παρότι, σύμφωνα με την παράταξη του κυβερνώντος κόμματος, η εταιρεία που τις εκπόνησε υποστηρίζει ότι τις έχει παραδώσει στο δήμο:  «Ο δήμαρχος της Φυλής γνώριζε τα ευρήματα των μελετών  από το 2015 και τα απέκρυπτε  με αποτέλεσμα να εκτίθεται σε κίνδυνο η υγεία εκατοντάδων εργαζομένων στον ΧΥΤΑ Φυλής και χιλιάδων ανθρώπων που ζουν και εργάζονται στην ευρύτερη περιοχή. Φημολογείται ότι οι μελέτες αυτές καταλήγουν σε τρομακτικά συμπεράσματα για την ρύπανση στην ατμόσφαιρα, στο έδαφος, αλλά και στον υδροφόρο ορίζοντα στην περιοχή γύρω από τον ΧΥΤΑ», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΑΣΚ-ΟΤΑ.

Και το ερώτημα που προκύπτει είναι: Αφού στην ΑΣΚ-ΟΤΑ γνώριζαν αυτό το «τεράστιο περιβαλλοντικό  σκάνδαλο», γιατί άφηναν τον πρωθυπουργό να επαινεί έναν δήμαρχο που συμμετέχει σε αυτό;

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΑΣΚ-ΟΤΑ:  

Συνάδελφοι

Το τεράστιο περιβαλλοντικό  σκάνδαλο με την απόκρυψη μελετών που αφορούν τους ρυπαντές του ΧΥΤΑ Φυλής από τον Δήμαρχο κ. Χρήστο Παππού αφορά πρώτα απ όλα την υγεία των ανθρώπων που εργάζονται στο ΧΥΤΑ και ζουν στην ευρύτερη περιοχή.

Ο δήμαρχος της Φυλής γνώριζε τα ευρήματα των μελετών  από το 2015 και τα απέκρυπτε  με αποτέλεσμα να εκτίθεται σε κίνδυνο η υγεία εκατοντάδων εργαζομένων στον ΧΥΤΑ Φυλής και χιλιάδων ανθρώπων που ζουν και εργάζονται στην ευρύτερη περιοχή.

Φημολογείται ότι οι μελέτες αυτές καταλήγουν σε τρομακτικά συμπεράσματα για την ρύπανση στην ατμόσφαιρα, στο έδαφος, αλλά και στον υδροφόρο ορίζοντα στην περιοχή γύρω από τον ΧΥΤΑ.

Πληροφορίες που έχουν γραφτεί στον ημερήσιο τύπο και ακούστηκαν στην επιτροπή αναφορών του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου από Έλληνες Ευρωβουλευτές στις 21/3/18   λένε ότι  οι  μελέτες  διαπιστώνουν μεγάλες υπερβάσεις σε συγκεντρώσεις ρύπων σε σχέση με τα θεσμοθετημένα όρια.

Οι Ευρωβουλευτές  κατήγγειλαν  πως έχουν ανιχνευτεί μεγάλες ποσότητες Βαρέων  μέταλλων, αρωματικών  υδρογονανθράκων  ,  μεθανίου  , αμμωνίου  , ραδιενεργών  στοιχείων  , ράδιου  24 , Θορίου  , μόλυβδου κλπ.

Η ΑΣΚ-ΟΤΑ ζητά από τα αρμόδια υπουργεία Υγείας και Περιβάλλοντος να ενημερώσουν άμεσα και χωρίς άλλες καθυστερήσεις τους εργαζόμενους στον ΧΥΤΑ Φυλής και τους κατοίκους της περιοχής για τους κινδύνους που διατρέχει η υγεία τους.

Ζητάμε από την ΠΟΕ-ΟΤΑ να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία για την υπεύθυνη ενημέρωση των εργαζομένων από τα αρμόδια υπουργεία.

Τέλος η ΑΣΚ-ΟΤΑ ζητά  την παρέμβαση της εισαγγελίας, αλλά και των συναφών κρατικών Υπηρεσιών, για την άμεση διερεύνηση του προβλήματος και την επίσης άμεση απόδοση ευθυνών, όπου δεί.

Με την υγεία των εργαζομένων δεν μπορεί να παίξει κανείς !

Αθήνα 22/3/2018

Και το:

Ενημερωτικό σημείωμα

Στις 13/10/2015, ο δήμαρχος Φυλής κ. Χρ. Παππούς με αποφάσεις του ανέθεσε στην εταιρεία ASPROFOS ENGINEERING την εκπόνηση δύο μελετών, με αντικείμενο «την αναλυτική καταγραφή ρυπαντικών φορτίων στο ΧΥΤΑ Φυλής» και «την αναλυτική καταγραφή της ποσοτικής και ποιοτικής σύστασης αποβλήτων ΧΥΤΑ Φυλής», συνολικού κόστους 48.000 €.

Στην πρόσφατη έκθεση VERDE.TEC, που πραγματοποιήθηκε στις 2-4/3/2018 στην Αθήνα, η εταιρεία ASPROFOS ENGINEERING παρουσίασε τις δραστηριότητές της, ανάμεσα στις οποίες και την εκπόνηση των συγκεκριμένων μελετών (στην πράξη, τις μελέτες εκπόνησε η ΕΤS BIOGAS, για λογαριασμό της ASPROFOS ENGINEERING).

Στις 5/3/2018, δύο δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Φυλής (Κώστας Λουμιώτης και Γιώργος Αβράμης) και ένα μέλος της συλλογικότητας ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ (Χρήστος Κουρνιώτης) επισκέφθηκαν το δήμαρχο Φυλής και ζήτησαν τις μελέτες. Ο κ. Παππούς ισχυρίστηκε ότι δεν έχει τίποτα στα χέρια του.

Στις 13/3/2018, οι δημοτικοί σύμβουλοι Φυλής Κώστας Λουμιώτης και Πετρούπολης Νίκος Σακούτης ζήτησαν, γραπτά τις μελέτες, από την ASPROFOS ENGINEERING. Στις 16/3/2018, ο διευθυντής έργων της ASPROFOS ENGINEERING κ. Λ. Ζάμπας απάντησε ότι οι μελέτες έχουν παραδοθεί στο δήμο Φυλής.

Στις 19/3/2018, αντιπροσωπεία του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ -ανάμεσά τους και οι δημοτικοί σύμβουλοι Φυλής Κ. Λουμιώτης και Πετρούπολης Ν. Σακούτης- επισκέφθηκαν το δήμαρχο Φυλής κ. Παππού. Τον ενημέρωσαν για την απάντηση της ASPROFOS ENGINEERING και ζήτησαν, εκ νέου, τις μελέτες. Αυτήν τη φορά, ο κ. Παππούς παραδέχθηκε ότι οι μελέτες εκπονήθηκαν, αλλά ισχυρίστηκε ότι δεν τις έχει στην κατοχή του! Υποσχέθηκε ότι θα τις αναζητήσει αυθημερόν και ότι θα ενημερώσει το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ. Η δέσμευση δεν τηρήθηκε, με τη δικαιολογία ότι το περιεχόμενό τους είναι χωρίς ιδιαίτερη σημασία.

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, ΤΣΙΠΡΑΣ, ΑΣΚ-ΟΤΑ, ΕΠΙΘΕΣΗ, ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΦΥΛΗΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!