πουλάκης-τότε-θα-γίνουν-εκλογές-ποια-τ-200244
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 21.03.2018 | 09:32

Πουλάκης: Τότε θα γίνουν εκλογές -Ποια τα «αντανακλαστικά» του ΥΠΕΣ

«Η κυβέρνηση με νηφαλιότητα, ψυχραιμία και δια της διπλωματικής οδού προσπαθεί να λύσει το θέμα της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Ο Ερντογάν είναι ένας ηγέτης είναι ένας επικίνδυνος αντίπαλος γιατί είναι απρόβλεπτος» υποστήριξε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης στην εκπομπή «Ακραίως» με τον Τάκη Χατζή στον ΣΚΑΪ.

Αρχικά ο κ. Πουλάκης διέψευσε κατηγορηματικά ότι θα γίνουν σύντομα εκλογές, λέγοντας «Τον Σεπτέμβρη του 2019 θα γίνουν εκλογές», και ξεκαθαρίζοντας πως “ως κυβέρνηση θα εξαντλήσουμε την τετραετία”.

Ωστόσο, επισήμανε πως ο μηχανισμός του υπουργείου Εσωτερικών είναι έτοιμος! «Εκλογές θα γίνουν τον Σεπτέμβρη το 2019, όπως δηλώνει ο πρωθυπουργός. Ο μηχανισμός υπάρχει και πάντα έτοιμος και το αποδείξαμε όταν έγινε το δημοψήφισμα μέσα σε μια εβδομάδα. Από τον Φλεβάρη του 2016 που εκλέχθηκε ο κ. Μητσοτάκης κάθε δίμηνο – τρίμηνο, υπάρχει πρόβλεψη ότι πάμε για εκλογές, κι εμείς δηλώνουμε ως κυβέρνηση ότι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας».

Για τις διαφορετικές απόψεις ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ο κ. Πουλάκης είπε: πως: «Ο κ. Δ. Καμμένος έχει ένα λόγο ο οποίος είναι προκλητικός. Όταν ένα κόμμα έχει 35% και το άλλο 3,5%, είναι υπερβολές να λέει ότι χωρίς τους ΑΝΕΛ δεν θα υπήρχαμε. Από το 2012 έχουμε συνεχώς επί έξι χρόνια κυβερνήσεις συνεργασίας. Ο λαός θέλει κυβερνήσεις συνεργασίας. Από τη στιγμή που είναι δύο κόμματα σαφέστατα θα υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις σε πολιτικά κόμματα. Αλλά μην μας τρομάζει ότι υπάρχει κάτι αρνητικό. Μας ενώνει όλους οι προγραμματικές δηλώσεις που ακούστηκαν τον Οκτώβρη του 2015».

«Έχουμε κάνει πολλά πράγματα από το παράλληλο πρόγραμμα»

Ο κ. Πουλάκης  σχολίασε και τη διαφορά που δείχνουν στις δημοσκοπήσεις. «Η δημοσκόπηση είναι μια μέτρηση. Δεν υπάρχει δυσαρμονία μεταξύ κοινωνίας και κυβέρνησης, γιατί αυτό το δείχνει  η κοινωνική αναταραχή, η διεκδίκηση και οι απαιτήσεις του κόσμου. Είναι η μοναδική κυβέρνηση, η οποία έφερε μεν μνημόνιο, αλλά το έφερε στον ελληνικό λαό και αυτός είπε διαχειριστείτε το γιατί θα το κάνετε καλύτερα από τους άλλους. Έχουμε κάνει πολλά πράγματα από το παράλληλο πρόγραμμα. Δεν φέραμε μόνο τη διαχείριση ενός μνημονίου που λήγει στις 20 Αυγούστου. Και σας φέρνω ένα παράδειγμα. Εκτός του ορίου του 1 προς 5, που έθεσαν οι θεσμοί, οι προσλήψεις 8.500 ανθρώπων στην καθαριότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν δέχθηκε ότι πιέζει το ΔΝΤ την κυβέρνηση: «Οι απαιτήσεις του ΔΝΤ δεν είναι επίσημες ανακοινώσεις, αλλά δημοσιογραφικές πληροφορίες. Η επίσημη ανακοίνωση του ΔΝΤ είναι η αναθεώρηση προς το θετικότερο των προβλέψεών του για το 2018».

«Ο Ερντογάν είναι επικίνδυνος αντίπαλος γιατί είναι απρόβλεπτος»

Ο κ. Πουλάκης αναφέρθηκε και στο θέμα της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών σημειώνοντας πως: «Στα έκτακτα γεγονότα που δημιουργήθηκαν, όπως η σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις. Η κυβέρνηση με νηφαλιότητα, ψυχραιμία και δια της διπλωματικής οδού προσπαθεί να αντιμετωπίσει αυτό το θέμα. Σημασία έχει η εμπιστοσύνη που πρέπει να δείχνουμε στην κυβέρνηση στη μάχη που δίνει στα εθνικά, απέναντι σε ένα γείτονα που είναι πολιτικά ασταθής. Ο Ερντογάν είναι ένας ηγέτης που τα τελευταία δύο χρόνια μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα είναι ένας επικίνδυνος αντίπαλος γιατί είναι απρόβλεπτος».

Για την απλή αναλογική

«Θα εφαρμοστεί (σ.σ. απλή αναλογική) από τη στιγμή που θα ψηφιστεί ο νόμος από τις επόμενες Αυτοδιοικητικές Εκλογές. Δεν είναι όπως στη Βουλή που χρειαζότανε για να εφαρμοστεί βάσει Συντάγματος, για να εφαρμοστεί η απλή αναλογική που ψήφισε αυτή η Κυβέρνηση από τις επόμενες Εκλογές γιατί δεν έπιασε το νούμερο των 200 Βουλευτών που χρειαζότανε βάσει του Συντάγματος», τόνισε ο γ.γ. του ΥΠ.ΕΣ. σε νέα του συνέντευξη στο attica, για να προσθέσει: «Δεν κάνουμε πίσω, όχι γιατί απλά είναι στις αποσκευές μας ως Αριστερά σε όλη μας την ιστορική διαδρομή και πρέπει να την τιμήσουμε γιατί την πιστεύουμε, αλλά δεν κάνουμε πίσω γιατί θεωρούμε ότι, θα είναι το αναγκαίο οξυγόνο που χρειάζεται η κοινωνία πρώτα απ’ όλα, οι συλλογικότητες, οι παρατάξεις ούτως ώστε τα δημοτικά συμβούλια να γίνουν πολιτικά διαβουλευόμενα όργανα».