μπουτάρης-για-αιολικούς-σταθμούς-θα-π-546837
ΔΗΜΟΙ | 10.06.2021 | 03:49

Μπουτάρης για αιολικούς σταθμούς: Θα παλέψουμε για τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος

Στις εξελίξεις στους αιολικούς σταθμούς στην θέση Αερροράχη 1 που είναι κοντά στο Νυμφαίο και Αερορράχη 2 κοντά στον Αετό αναφέρθηκε ο Γιάννης Μπουτάρης, περιβαλλοντικές οργανώσεις και κάτοικοι της περιοχής.

Δεν είμαστε εναντίον της παραγωγής ενεργείας με αιολικά και φωτοβολταικά πάρκα, αλλά αντίθετοι στην άναρχη τοποθέτηση σημείωσε ο Γιάννης Μπουτάρης, Πρόεδρος του Αρκτούρου. Ο σταθμός Αεροράχη 2 «δεν είναι μέσα σε Narura αλλά υπάρχει το Νυμφαίο παραδοσιακός οικισμός και ο βιότοπος της αρκούδας στο Νυμφαίο. Το Νυμφαίο έχει 50.000 επισκέπτες τον χρόνο και 30 μόνιμους κατοίκους. Μας έκανε εντύπωση η ταχύτητα που έβγαζαν τις άδειες. Θα παλέψουμε για τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος» είπε αναφερόμενος στις προσφυγές για να μπλοκαριστούν όλα τα έργα της περιοχής.

Ο Κυριάκος Ελευθεριάδης, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Αμυνταίου, μέλος του Μπλόκου του Νυμφαίου και της Λαϊκής Συσπείρωσης σημείωσε ότι το Νυμφαίο είναι η κορυφή του παγόβουνου ανάλογων έργων που γίνονται στη Δυτική Μακεδονία. Πρόκειται για ένα οργανωμένο σχέδιο που ήρθε μετά το άνοιγμα της αγορά ενέργειας.

Η Δυτική Μακεδονία θα γίνει μια κοιλάδα πράσινων έργων, με 13GW και κατάληψη 263.000 στρεμμάτων. Το πρόγραμμα λευκός δράκος για το πράσινο υδρογόνο απαιτεί 40.000στρεμματα , έρχονται καυστήρες βιορευστών, πλωτά σε λίμνες με απαξίωση του λιγνίτη. Μίλησε μάλιστα για αυτοδοικητικούς που λειτουργούν σαν μεσάζοντες των επενδυτών.

Τα οικοσυστήματα διατηρούν σπάνια χαρακτηριστικά ,κινδυνεύουν είδη όπως η καφέ αρκούδα και οι αργυροπελεκάνοι της Πρέσπας πρόσθεσε ο Γιώργος Μερτζάνης, Επιστημονικός Υπεύθυνος της Καλλιστώ για αυτό έχουν δημιουργηθεί ειδικές ζώνες. Η πολιτιστική κληρονομιά είναι επίσης σημαντική, ενώ οι κάτοικοι δεν είναι ενημερωμένοι. Είναι υποχρεωτική η εκπόνηση μελετών ειδικής οικολογικής και ορνιθολογικής μελέτης ακόμα και αν ο σταθμός είναι κοντά σε Narura.

Η διοίκηση κωφεύει τόνισε, μιλώντας για την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και το Υπουργείο Ενέργειας. Την ίδια στιγμή μάλιστα εκπονείται Life σε συνεργασία με την Αποκεντρωμένη και το δασαρχείο της Φλώρινας για την αρμονική συνύπαρξη αρκούδα και ανθρώπου.

Ο Νίκος Γιαννάκης, Βιολόγος – Περιβαλλοντολόγος, μέλος του Μπλόκου του Νυμφαίου που συμμετέχει στη σύνταξη της ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης για τη Δυτική Μακεδονία αναφέρθηκε στην ανάγκη για επικαιροποιημένες περιβαλλοντικές μελέτες. Μίλησε για έργα πάνω σε βουνά ανέγγιχτα που δεν ωφελούν τους κατοίκους με την ίδια τη χωροθέτηση να αναιρεί το χαρακτήρα μιας πράσινης μορφής ενέργειας. Οι ανεμογεννήτριες των παραπάνω θέσεων είναι πάνω σε βουνά μοναδικά για τη μετακίνηση μεγάλων θηλαστικών, πετούν πουλά όπως οι αργυροπελεκάνοι, δεν μπορεί να φανταστεί κανείς ότι θα περνούν από εκεί και θα τεμαχίζονται ζώα προσπαθώντας να ταξιδέψουν. Στο Νυμφαίο υπάρχει δίοδος μετακίνησης των ζώων, συνδέει το Βόρα με το Βίτσι, το Άσκιο, είναι ένας μοναδικός άξονας, μια σημαντική περιοχή μετακίνηση των ζώων. Γίνονται τερατώδη έργα στα βουνά, με διανοίξεις τεραστίων δρόμων μη δικαιολογημένες και απίστευτα καταστροφικές.