«Μπλόκο» δημάρχων σε μετεγκατάσταση Ρομά από το Χαλάνδρι στη Λυκόβρυση

Οι δήμαρχοι Μεταμόρφωσης, Μιλτιάδης Καρπέτας, Λυκόβρυσης -Πεύκης Δημήτρης Φωκιανός, Ηρακλείου Αττικής Παντελής Βλασσόπουλος και Κηφισιάς Νίκος Χιωτάκης είχαν συνάντηση με τον γενικό γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δημήτρη Καλογερόπουλο, σχετικά με  το θέμα της μετεγκατάστασης των Ρομά. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν και οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λυκόβρυσης- Πεύκης Γιάννης Θεοδωρακόπουλος και Κηφισιάς Βασίλης Βάρσος. Όλοι με κατηγορηματικό τρόπο κατέθεσαν την αντίθεσή τους στη συγκεκριμένη απόφαση.

 Καλογερόπουλος: Δεν υπάρχει περίπτωση μετεγκατάστασης στη Λυκόβρυση

Οι δήμαρχοι εξέφρασαν την σφοδρή αντίθεση τους στο ενδεχόμενο μετεγκατάστασής στην περιοχή της Λυκόβρυσης. Ο Γενικός Γραμματέας Δημήτρης Καλογερόπουλος ξεκαθάρισε με τρόπο κατηγορηματικό και σαφή ότι δεν υπάρχει περίπτωση μετεγκατάστασης στην περιοχή Λυκόβρυσης ή σε οποιοδήποτε άλλο σημείο της ευρύτερης περιοχής των τεσσάρων δήμων. Επιπλέον διευκρίνισε ότι σύντομα θα εκδώσει την εκτελεστή απόφαση που απαιτείται για το θέμα η οποία δεν θα έχει σχέση με την περιοχή της Λυκόβρυσης.

Καρπέτας: Δεν πρόκειται να γίνει τέτοια μετεγκατάσταση

Στην ενημερωτική συγκέντρωση – συζήτηση που συγκάλεσε ο δήμαρχος Μεταμόρφωσης Μιλτιάδης Ι. Καρπέτας την Πέμπτη 4 Απριλίου 2013 ξεκαθάρισε ευθύς εξαρχής με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι «Δεν πρόκειται να γίνει ποτέ τέτοια μετεγκατάσταση».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης, και τις άμεσες αντιδράσεις μόλις έγινε γνωστό το θέμα, που είχαν ως συνέπεια την αναδίπλωση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, σημείωσε ότι ο καταυλισμός στο Χαλάνδρι υπάρχει εδώ και 40 περίπου χρόνια, οι κάτοικοί του είναι πολλές εκατοντάδες και είναι δημότες Χαλανδρίου, ο Πρόεδρός τους ήταν υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος στις τελευταίες Δημοτικές εκλογές και πολλά παιδιά φοιτούν στα σχολεία του Χαλανδρίου. Κατήγγειλε τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις με τις οποίες επιχειρήθηκε η μεταφόρτωση του προβλήματος στην περιοχή μας μέσα από υπόγειες διαδρομές. Τόνισε ότι διαδίδονται σκόπιμα τερατώδη ψέματα που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα για φτηνούς πολιτικάντικους λόγους. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι σύσσωμες οι κοινωνίες της Μεταμόρφωσης και Λυκόβρυσης – Πεύκης αντιδρούν ενωμένα στην υποβάθμισή τους. Και κατέληξε με την κατηγορηματική δέσμευση «Όσο είμαι εγώ Δήμαρχος δεν πρόκειται να έρθει στην περιοχή μας όχι καταυλισμός αλλά ούτε καρέκλα».

 Φωκιανός: Μεθοδεύσεις φορέων σε βάρος της Δημοτικής Αρχής Λυκόβρυσης  

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης Δημήτρης Φωκιανός μίλησε για υπόγειες και μυστικές μεθοδεύσεις μεταξύ των υπολοίπων φορέων και πίσω από την πλάτη της Δημοτικής Αρχής της Λυκόβρυσης – Πεύκης και κατέστησε σαφές ότι θα χρησιμοποιηθούν όλα τα νόμιμα μέσα για την οριστική απόσυρση της συγκεκριμένης απόφασης.

Στις σύντομες παρεμβάσεις τους ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής κ. Παντελής Βλασσόπουλος και ο Περιφερειακός Σύμβουλος ο κ. Κ. Κανελλάκης, τάχθηκαν στο πλευρό των Δήμων Λυκόβρυσης – Πεύκης και Μεταμόρφωσης και όσοι δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν στη συγκέντρωση αλλά έστειλαν μηνύματα υποστήριξης.

Τόσο ο πρώην δήμαρχος Μεταμόρφωσης Δημήτρης Τζίτζιφας όσο και ο πρώην δήμαρχος Πεύκης κ. Γιάννης Θεοδωρακόπουλος υπογράμμισαν την ανάγκη να υπάρξει συντονισμός της δράσης με όλους τους φορείς της περιοχής και τους όμορους Δήμους.

Στη συζήτηση που ακολούθησε ακούστηκαν πολλές απόψεις και προτάσεις, με κοινή θέση όλων των ομιλητών ότι η μετεγκατάσταση θα αποκλεισθεί με κάθε τρόπο.

Συγκρότηση Επιτροπή Αγώνα

Κλείνοντας τη συζήτηση ο δήμαρχος Μεταμόρφωσης Μιλτιάδης Ι. Καρπέτας πρότεινε τη συγκρότηση Επιτροπής Αγώνας από εκπροσώπους των παρατάξεων, των κομμάτων και των συλλόγων για να προβεί σε κάθε ενέργεια και κινητοποίηση που θα χρειασθεί. Πρότεινε, επίσης, και έγινε δεκτό, να υπάρχει περιφρούρηση στο χώρο από τους Δήμους και εθελοντές, για να αποτραπεί κάθε κίνδυνος προ τετελεσμένων.

 Βλασσόπουλος: Η μετακίνηση των Ρομά απλώς μεταφέρει τα προβλήματα, δεν τα λύνει

Σχετικά με το θέμα η θέση του δημάρχου Ηρακλείου Αττικής Παντελή Βλασσόπουλου είναι η ακόλουθη:

«Η αντιμετώπιση των προβλημάτων που αφορούν μειονότητες πρέπει να εντάσσονται σε μια γενικότερη πολιτική που θα στοχεύει σε ουσιαστικές λύσεις και όχι σε περιστασιακές και εμβαλωματικές ρυθμίσεις, όπως η απόφαση για μετεγκατάσταση του καταυλισμού των Ρομά από το Δήμο Χαλανδρίου στο Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης.

 Τα προβλήματα που αφορούν στους Έλληνες Ρομά πρέπει να αντιμετωπιστούν επιτέλους από την πολιτεία κατά τρόπο που δίνει λύση τόσο στο πρόβλημα κατοικίας όσο και στα θέματα υγείας, εκπαίδευσης κ.λ.π.

 Η μετακίνηση τους σε ένα άλλο «χωράφι»  απλά μεταφέρει τα προβλήματα από τον ένα δήμο σε άλλον και χωρίς τη συγκατάθεση της τοπικής κοινωνίας, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους.

 Πιστεύουμε ότι η πολιτεία πρέπει να εκπονήσει ολοκληρωμένο σχέδιο για την μετεγκατάσταση των Ρομά σε ανθρώπινες κατοικίες, και όχι σε καταυλισμούς, με τις απαραίτητες υποδομές υγιεινής, με κοινωνικούς λειτουργούς προκειμένου να αντιμετωπιστούν θέματα, εκπαίδευσης, παραβατικότητας  κ.λ.π

 Σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητο τέτοια θέματα με σοβαρές κοινωνικές επιπτώσεις να αντιμετωπίζονται μετά από διάλογο και συνεννόηση με την τοπική κοινωνία

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΡΟΜΑ, ΔΗΜΟΣ ΛΥΚΟΒΡΥΣΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΩΚΙΑΝΟΣ


Αφήστε μια απάντηση