ΛΑΣΥ Ν.Φιλαδέλφειας – Ν.Χαλκηδόνας: Να αποσυρθεί η εγκύκλιος του ΥΠΕΣ για τις σχολικές καθαρίστριες 

Την απόσυρση της εγκυκλίου του ΥΠΕΣ για τις σχολικές καθαρίστριες απαιτεί η ΛΑΣΥ Ν.Φιλαδέλφειας – Ν.Χαλκηδόνας, καθώς όπως τονίζει, η κυβέρνηση εισηγείται την παραπέρα ελαστικοποίηση της εργασίας, αυξάνει το ποσοστό της μερικής απασχόλησης, προσθέτοντας τη «δυνατότητα» της 2ωρης εργασίας, πέρα από την 3ωρη εργασία που ίσχυε μέχρι πέρσι για το 40% των σχολικών καθαριστριών.

Ειδικότερα:

Το Υπουργείο Εσωτερικών έστειλε στις 30 Ιουλίου έγγραφο στους Δήμους της Χώρας για να τους ανακοινώσει ότι εγκρίθηκε για το διδακτικό έτος 2021-2022:

– ο μέγιστος αριθμός προσλαμβανόμενων ατόμων ανά Δήμο με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ) για τον καθαρισμό των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης,

– ο μέγιστος αριθμός των ωρών ημερήσιας απασχόλησης του προσλαμβανόμενου προσωπικού.

Βλέποντας τους αντίστοιχους αριθμούς στο Δήμο μας , παρατηρούμε ότι ενώ, σχεδόν, διπλασιάζει τα άτομα, διατηρεί σταθερό τον αριθμό των ωρών ημερήσιας απασχόλησης.

Στην ουσία ενώ αναγνωρίζεται η ανάγκη ενίσχυσης του προσωπικού καθαριότητας, αντί για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους απασχόλησης η κυβέρνηση της ΝΔ εισηγείται την παραπέρα ελαστικοποίηση της εργασίας, αυξάνει το ποσοστό της μερικής απασχόλησης, προσθέτοντας τη «δυνατότητα» της 2ωρης εργασίας, πέρα από την 3ωρη εργασία που ίσχυε μέχρι πέρσι για το 40% των σχολικών καθαριστριών.

Η ευθύνη για όλα τα παραπάνω βαραίνει την κυβέρνηση, αλλά και τη Δημοτική Αρχή η οποία ενώ ξέρει να στρώνει τα κόκκινα χαλιά για την κ Κεραμέως και άλλα κυβερνητικά στελέχη, δεν τοποθετείται επί της απαράδεκτης εγκυκλίου, δεν διεκδικεί τίποτα παραπάνω από τα ελάχιστα που ορίζει η κυβερνητική πολιτική.

Η μόνη ρεαλιστική απάντηση σήμερα, τόσο στο πρόβλημα της επαρκούς καθαριότητας των σχολείων, εκεί που θα βρίσκονται δηλαδή ξανά από τον Σεπτέμβρη χιλιάδες μαθητές εν μέσω πανδημίας όσο και για τις εργασιακές σχέσεις των σχολικών καθαριστριών, είναι η άμεση μονιμοποίηση τους σε όλα τα σχολεία, με πλήρη απασχόληση.

Να μη χάσει καμία καθαρίστρια τη δουλειά της, να μην υπάρξει καμία βλαπτική μεταβολή στις εργασιακές σχέσεις και παράλληλα να καλυφθούν τα μεγάλα και διαπιστωμένα κενά που υπάρχουν.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας απαιτεί την απόσυρση της εγκυκλίου και στηρίζει τις κινητοποιήσεις των καθαριστριών που διεκδικούν: Ανανέωση όλων των συμβάσεων με πλήρη εργασία, χωρίς τα 3ωρα και 2ωρα της μερικής απασχόλησης για όλους τους εργαζόμενους. Πρόσληψη επιπλέον προσωπικού με πλήρη εργασία. Μετατροπή όλων των συμβάσεων σε μόνιμη απασχόληση, χωρίς όρους, προϋποθέσεις και αποκλεισμούς εργαζομένων. Μετατροπή των ενσήμων σε Βαρέα – Ανθυγιεινά για την περίοδο 2013-2019 (οι καθαρίστριες των σχολείων είχαν έως το 2013 ΒΑΕ και επανήλθαν σ’ αυτά το 2020). Καμία Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, καμία ΚΟΙΝΣΕΠ στα σχολεία.

Μαζί με τους καθηγητές, τους δασκάλους, τους γονείς και τους εργαζόμενους στους Δήμους, είναι ανάγκη να δυναμώσει σήμερα ο αγώνας για σταθερή-μόνιμη δουλειά. Είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να σπάσει οριστικά τις αλυσίδες της ομηρίας που ζουν κάθε χρόνοι οι εργαζόμενοι στη σχολική καθαριότητα.

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ, ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ, ΥΠΕΣ, ΛΑΣΥ


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

[yield_ad_afto_invideo]