Καταγγελία -δήμος Πειραιά: «Μπλοκάρει» αυθαίρετα άδεια σε ευπαθείς ομάδες εργαζομένων

Στην καταγγελία ότι ο δήμος βάζει προσχήματα ή και απορρίπτει τις αιτήσεις των συναδέλφων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και ζητούν «ειδική άδεια», προχωράει το ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΔΗΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ. Συγκεκριμένα, όπως τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή του το ΣΟΜΕΔΠ εκτός από την ιατρική γνωμάτευση που αποδεικνύει την πάθηση, οι αρμόδιες υπηρεσίες «τους ζητούν να προσκομίσουν και πρόσφατες ιατρικές εξετάσεις, ακόμα και φωτογραφίες(!!!) των φαρμάκων που λαμβάνουν, παραβιάζοντας κάθε έννοια προστασίας των προσωπικών και ιατρικών απόρρητων δεδομένων των εργαζομένων.

Σε συνάδελφο που προσκόμισε μαζί με την αίτηση και ιατρική γνωμάτευση αλλά αντέδρασε όταν του ζήτησαν τα παραπάνω, του απέρριψαν την αίτηση για «ειδική άδεια», ζητώντας του, κατά παράβαση της σχετικής ΚΥΑ, να καταθέσει και υπεύθυνη δήλωση, μιας και δεν μπορούσαν να ισχυριστούν στο απαντητικό τους έγγραφο ότι την απορρίπτουν επειδή δεν προσκόμισε τις ιατρικές εξετάσεις του και φωτογραφίες (!!!) των φαρμάκων που λαμβάνει», προσθέτει.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Παρά του γεγονότος ότι η κατάσταση της πανδημίας του κορωνοϊού γίνεται όλο και πιο κρίσιμη, όπως μας ενημερώνουν οι ειδικοί αλλά και από τα μέτρα περιορισμού της διασποράς του που παίρνει η κυβέρνηση, η δημοτική αρχή Πειραιά συνεχίζει την προκλητική αδιαφορία της στην λήψη μέτρων για την προστασία των εργαζομένων του Δήμου από την μετάδοση του νέου ιού που έχει κοστίσει την ζωή χιλιάδων συνανθρώπων μας παγκοσμίως.

Σε συνέχεια της πρόσφατης καταγγελίας (18/3/2020) του Σωματείου μας για την έλλειψη των αναγκαίων μέσων προστασίας των εργαζομένων κατά την ώρα της εργασίας τους, βλέπουμε ότι η δημοτική αρχή Πειραιά συνεχίζει να χορηγεί με το σταγονόμετρο τα αναγκαία μέσα προστασίας στους εργαζόμενους (ληγμένες μάσκες)  και αυτά όχι όλα σχετικά με αυτά που πρέπει να έχουν για να προστατέψουν την ατομική τους υγεία και κατ’ επέκταση και την υγεία των γύρω τους.

Πέρα όμως της ανευθυνότητας και της προκλητικής αδιαφορίας για την προστασία των εργαζομένων η δημοτική αρχή Πειραιά επιδεικνύει και την αναλγησία της προς τους εργαζόμενους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες υψηλού κινδύνου και ζητούν να κάνουν χρήση της «ειδικής άδειας» που προβλέπεται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Υγείας και Εσωτερικών ΔΙΔΑΔ/Φ.64/315/οικ.8030 (ΦΕΚ ΤΕΥΧΟΣ Β’-ΑΡ.ΦΥΛ 928-18/3/2020) «Επέκταση της διευκόλυνσης ειδικής άδειας σε άλλες ομάδες ευπαθείς / αυξημένου κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη COVID-19».

Με αυθαίρετες διαδικασίες βάζει προσχήματα ή και απορρίπτει τις αιτήσεις των συναδέλφων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και ζητούν «ειδική άδεια», βάζοντας στην πραγματικότητα σε κίνδυνο την ίδια τους την ζωή, όπως σε κάθε τόνο επισημαίνουν ότι διατρέχουν οι ειδικοί επιστήμονες.

Ο δήμος Πειραιά, παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις μας ακόμα και στο δημοτικό συμβούλιο, εδώ και πολλούς μήνες δεν διαθέτει Γιατρό Εργασίας που είναι και ο μόνος και νομιμοποιημένος να επεξεργάζεται τα προσωπικά απόρρητα ιατρικά δεδομένα των εργαζομένων.

Παρ’ όλα αυτά η υπηρεσία Ανθρωπίνου Δυναμικού και Κατάρτισης (Προσωπικού), με εντολές της Δημοτικής Αρχής όπως ισχυρίζονται, σε όσους συναδέλφους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες υψηλού κινδύνου και καταθέτουν αίτηση για χορήγηση «ειδικής άδειας» προσκομίζοντας και ιατρική γνωμάτευση που αποδεικνύει την πάθηση, τους ζητούν να προσκομίσουν και πρόσφατες ιατρικές εξετάσεις, ακόμα και φωτογραφίες(!!!) των φαρμάκων που λαμβάνουν, παραβιάζοντας κάθε έννοια προστασίας των προσωπικών και ιατρικών απόρρητων δεδομένων των εργαζομένων.

Σε συνάδελφο που προσκόμισε μαζί με την αίτηση και ιατρική γνωμάτευση αλλά αντέδρασε όταν του ζήτησαν τα παραπάνω, του απέρριψαν την αίτηση για «ειδική άδεια», ζητώντας του, κατά παράβαση της σχετικής ΚΥΑ, να καταθέσει και υπεύθυνη δήλωση, μιας και δεν μπορούσαν να ισχυριστούν στο απαντητικό τους έγγραφο ότι την απορρίπτουν επειδή δεν προσκόμισε τις ιατρικές εξετάσεις του και φωτογραφίες (!!!) των φαρμάκων που λαμβάνει.

Μπορεί η δημοτική αρχή να έχει βρει «πρόθυμους» συνάδελφους να εφαρμόζουν τις αυθαίρετες και αυταρχικές εντολές της αλλά πρέπει και να γνωρίζει ότι δεν είμαστε ΟΛΟΙ ΙΔΙΟΙ.

Το Σωματείο Οδηγών Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών Δήμου Πειραιά δεν θα σταματήσει να υπερασπίζεται τους εργαζόμενους και τα δικαιώματα τους και δεν θα δεχθούμε να τα βάλουν σε καραντίνα, όπως επιχειρούν κυβέρνηση και δήμαρχοι.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΔΗΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ

ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ, ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ, ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ, ΑΔΕΙΕΣ, ΜΠΛΟΚΟ, ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ, ΣΟΜΕΔΠ, ΣΤΟΠ, ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ, PROTEINOMENA, ΟΜΕΔΠ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!