επιφυλάχθηκε-το-στε-να-εκδώσει-απόφασ-197928
ΔΗΜΟΙ | 10.10.2014 | 19:44

Επιφυλάχθηκε το ΣτΕ να εκδώσει απόφαση για την αξιολόγηση – Μπρα ντε φερ συνδικαλιστικών οργανώσεων και συνηγόρων του δημοσίου

Ακούστε το άρθρο
Προσθήκη του aftodioikisi.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, συζητήθηκαν οι προσφυγές κατά της αξιολόγησης των ουσιαστικών προσόντων των δημοσίων υπαλλήλων και των υπαλλήλων των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ). Έξω από το δικαστικό Μέγαρο είχαν συγκεντρωθεί δημόσιοι υπάλληλοι.

Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει η ΑΔΕΔΥ, η ΠΟΕ-ΟΤΑ, ο Σύλλογος Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδος και άλλες συνδικαλιστές οργανώσεις, ζητώντας να ακυρωθεί, «ως αντισυνταγματική και παράνομη» η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων.

Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι ο νόμος 4250/2014, που επέφερε τροποποιήσεις στο καθεστώς της αξιολόγησης και οι επίμαχες εγκύκλιοι του υπουργού Δημόσιας Διοίκησης, είναι αντίθετες στις συνταγματικές αρχές της ισότητας, της αμεροληψίας, της διαφάνειας και της αξιοκρατίας και επίσης ότι προσκρούουν στα άρθρα 77, 103 και 109 του Συντάγματος.

Επιπλέον, η ΑΔΕΔΥ και οι λοιπές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι οι σχετικές εγκύκλιοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι ανυπόστατες, καθώς δεν δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του ΣτΕ (πρόεδρος ο Σωτ. Ρίζος και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Μιχ. Βηλαράς) οι δικηγόροι των συνδικαλιστικών οργανώσεων δήλωσαν ότι «η αξιολόγηση είναι μια ισοπεδωτική λειτουργία με τυχαία και συμπωματικά κριτήρια». Πρόσθεσαν, δε, ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν είναι αντίθετοι στην αξιολόγηση, η οποία πρέπει να υπάρχει, αλλά αμφισβητούν τον τρόπο με τον οποίο αυτή γίνεται.

Ως βασικό πρόβλημα συνταγματικότητας θεωρούν οι δικηγόροι των συνδικαλιστικών οργανώσεων ότι είναι η ποσόστωση στη βαθμολόγηση.

Από την πλευρά τους, οι δικηγόροι του Δημοσίου ανέφεραν ότι τόσο η άρνηση των δημοσίων υπαλλήλων να προχωρήσουν στην αξιολόγηση (που έχει εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες και έχει κριθεί νόμιμη), όσο και οι αλλεπάλληλες απεργίες για τον λόγο αυτό, «σημαίνουν ότι δεν θέλουν να αλλάξουν τίποτα. Δηλαδή, τα κακώς κείμενα να μην αλλάξουν».

Οι συνήγοροι του Δημοσίου επισήμαναν ακόμη ότι σύμφωνα με τον νόμο, όσοι αξιολογηθούν με χαμηλό βαθμό το 2013 δεν θα υποστούν καμιά μισθολογική ή άλλη επίπτωση. Μάλιστα, συνέχισαν, αυτή η αρνητική βαθμολόγηση, αν την επόμενη χρονιά παρουσιαστεί βελτίωση στην αξιολόγησή τους, θα διαγραφεί οριστικά από τον φάκελό τους.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή της.

Aftodioikisi News

Η aftodioikisi.gr είναι η βασική Διαδικτυακή πύλη για τους ΟΤΑ, το Δημόσιο και την Εργασία στην Ελλάδα, λειτουργώντας από τον Απρίλιο του 2008 ως πηγή έγκυρης και συνεχούς ροής ενημέρωσης με ειδήσεις και θέματα από το χώρο της Αυτοδιοίκησης, της Δημόσιας Διοίκησης, της Εργασίας, της Ασφάλισης αλλά και γενικότερης επικαιρότητας από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Τον Μάιο του 2010, μόλις δύο χρόνια μετά την έναρξη της λειτουργίας της τιμήθηκε με το δημοσιογραφικό Βραβείο Μπότση. Παράλληλα, αποτελεί κόμβο αμφίδρομης επικοινωνίας μεταξύ πολιτικών, αιρετών της Αυτοδιοίκησης αλλά και επιχειρηματιών με τους πολίτες και τους εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενώ λειτουργεί ως δίαυλος διαδραστικής ενημέρωσης και επικοινωνίας μεταξύ της Περιφέρειας και του Κέντρου. Καθημερινά δέχεται εκατοντάδες χιλιάδες επισκέψεις από εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, πολιτικούς, αιρετούς της Αυτοδιοίκησης, επιχειρηματίες και, κυρίως, πολίτες που ενδιαφέρονται για τοπικά, εργασιακά, ασφαλιστικά αλλά και για γενικότερα θέματα της επικαιρότητας.