Εύθυνες στη ΔΕΗ για τις οφειλές των ΔΕΥΑ επιρρίπτει ο Μαρινάκης

Ευθυνες στην ΔΕΗ επιρρίπτει ο πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ, δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργος Μαρινάκης, για τα ληξιπρόθεσμα χρέη της Ενωσης προς τη Δημοσία Επιχείρηση Ηλεκτρισμού.

«Το πρόβλημα με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των ΔΕΥΑ προς τη ΔΕΗ είναι υπαρκτό, αλλά οφείλεται στην εδώ και πολλά χρόνια επίμονη άρνηση της ΔΕΗ να τό αντιμετωπίσει», τονίζει ο κ. Μαρινάκης σε σχετική επιστολή του, στην οποία προσθέτει ότι «οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ΔΕΥΑ οφείλονται αποκλειστικά στο τιμολόγιο  με το οποίο χρεώνει η ΔΕΗ τις ΔΕΥΑ το οποίο είναι τιμολόγιο γενικής χρήσης. Είναι πραγματικά παράδοξο, αλλά κυρίως άδικο να χρεώνονται οι ΔΕΥΑ από τη ΔΕΗ εδώ και τριάντα χρόνια με τον τρόπο που χρεώνονται οι απλοί καταναλωτές , ενώ λειτουργούν εγκαταστάσεις ζωτικής σημασίας και κοινής ωφέλειας όπως οι βιολογικοί καθαρισμοί

Αναφερόμενος αναλυτικά στο θέμα ο κ. Μαρινάκης επισημαίνει ότι οι βιολογικοί καθαρισμοί που λειτουργούν οι ΔΕΥΑ, παρόλο που φέρουν όλα τα χαρακτηριστικά βιομηχανικής εγκατάστασης, χρεώνονται με τιμολόγιο γενικής χρήσης, ενώ θα έπρεπε να χρεώνονται με βιομηχανικό τιμολόγιο. Αλλά και οι υπόλοιπες εγκαταστάσεις των ΔΕΥΑ (γεωτρήσεις, αντλιοστάσια, τηλεθέρμανση, αφαλατώσεις) χρεώνονται με τιμολόγια γενικής χρήσης, κι επειδή είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρες επιβαρύνουν σημαντικά το κόστος λειτουργίας των ΔΕΥΑ. Κι αυτό συμβαίνει σε μία περίοδο σοβαρής οικονομικής κρίσης όπου τα έσοδα των ΔΕΥΑ μειώνονται λόγω αδυναμίας των καταναλωτών να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

«Η ΕΔΕΥΑ μετά από συγκέντρωση στοιχείων από τις ΔΕΥΑ και μελέτη τους , έχει ζητήσει επανειλημμένα από τη ΔΕΗ να τροποποιήσει το τιμολόγιο με το οποίο χρεώνει τις ΔΕΥΑ, τονίζοντας το βιομηχανικό χαρακτήρα των εγκαταστάσεων τους, αλλά και τον κοινωφελή χαρακτήρα και τον αναπτυξιακό τους ρόλο«, υπογραμμιζει ο δήμαρχος, αλλά «δυστυχώς, η ΔΕΗ αρνείται συστηματικά να ανταποκριθεί στο αίτημα της ΕΔΕΥΑ προβάλλοντας ως βασικό λόγο ότι τα αντλιοστάσια και οι βιολογικοί καθαρισμοί των Δ.Ε.Υ.Α. δεν υπάγονται στις βιομηχανικές δραστηριότητες σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ενώ απειλεί να κόψει το ρεύμα στις ΔΕΥΑ που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους προς αυτήν«.

Καταλήγοντας ο κ. Μαρινάκης αναφερει ότι «η ΕΔΕΥΑ θεωρεί ότι η ΔΕΗ θα πρέπει να επανεξετάσει την τιμολογιακή της πολιτική απέναντι στις ΔΕΥΑ λαμβάνοντας υπόψη της τις προτάσεις της Ενωσης, και κυρίως το ότι δεν μπορεί καταναλώσεις ρεύματος που αφορούν σε κοινωφελείς δραστηριότητες όπως η παραγωγή νερού και η επεξεργασία λυμάτων να εξομοιώνονται με καταναλώσεις που προσιδιάζουν σε εμπορικές χρήσεις«.

Διαβάστε επίσης

Στις Σέρρες η γενική συνέλευση της ΕΔΕΥΑ

 

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ, ΔΕΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ, ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ, ΕΔΕΥΑ, ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ


Αφήστε μια απάντηση