Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας: Συγκρούσεις για το νέο εκλογικό νόμο

Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας: Ένταση στη συζήτηση για το νέο εκλογικό νόμο

Έντονη ήταν η συζήτηση στην αποψινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας, για το νομοσχέδιο του εκλογικού συστήματος για την Αυτοδιοίκηση.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης εξέφρασε την αντίθεση του στην κατάργηση των Δημοτικών Κοινοτήτων.

Μιλώντας στο Σώμα ο κ. Μπακογιάννης έκανε σκληρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για την εφαρμογή της απλής αναλογικής λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “προσπάθησε να ράψει έναν κομματικό κορσέ για την Αυτοδιοίκηση”.

«Ο πολιτικός πολιτισμός, η «δίψα» για συνεργασία και συναίνεση, δεν εξαρτάται από το όποιο εκλογικό σύστημα», τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων.

«Η απλή αναλογική», πρόσθεσε, «μπορεί να οδηγήσει σε πόλωση και διχασμό, όπως και ένα άλλο πιο ενισχυμένο εκλογικό σύστημα μπορεί να οδηγήσει σε συναινέσεις και συνεργασίες. Αυτό επαφίεται στον καθένα μας ξεχωριστά» υπογράμμισε. Ακόμη επισήμανε ότι η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο «είναι μακρά και μεγάλο μείον είναι ότι όλο αυτό το διάστημα» δεν γίνεται συζήτηση για τις αλλαγές που έχει ανάγκη η Αυτοδιοίκηση. Επίσης, είπε, δίδεται η εντύπωση στους πολίτες ότι «αυτό που μας ενδιαφέρει είναι οι «καρέκλες» μας. Αναφερόμενος στον ισχύοντα νόμο, έκανε λόγο για «απέλπιδα προσπάθεια να ράψουν την Αυτοδιοίκηση σ΄ ένα στενό κομματικό κορσέ». Και τάχθηκε με τη θέση και τις προτάσεις που έχει διατυπώσει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) για το νέο νόμο. «Το ζητούμενο είναι», πρόσθεσε, «η κυβερνησιμότητα-αποτελεσματικότητα των δήμων. Τα Δημοτικά Συμβούλια δεν είναι λέσχες ιδεών ή συζήτησης αλλά όργανα λήψης αποφάσεων».

Ηλιόπουλος: Η απλή αναλογική δεν είναι πολιτική σκοπιμότητα

«Η απλή αναλογική δεν είναι πολιτική σκοπιμότητα αλλά μεθοδολογία που πιστεύει ότι η Δημοκρατία είναι στοιχείο και κομμάτι της αποτελεσματικότητας» τόνισε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη», Νάσος Ηλιόπουλος. Όπως είπε, το νομοσχέδιο κινείται σε συγκεντρωτική-αντιδημοκρατική κατεύθυνση ενώ οι αλλαγές περιέχουν αδιαφάνεια και υπερσυγκέντρωση εξουσιών.

Γερουλάνος: Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο

«Σημαντική υποχώρηση για τη Δημοκρατία» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο, ο επικεφαλής της παράταξης «Αθήνα είσαι εσύ», Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος ζήτησε την απόσυρση του. Αναφερόμενος στο σύστημα που ίσχυσε στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 έκανε λόγο για «ερμαφρόδιτη αναλογική».

Σοφιανός: Απλή και ανόθευτη αναλογική

Ο επικεφαλής της «Λαικής Συσπείρωσης», Νίκος Σοφιανός, τάχθηκε υπέρ ενός εκλογικού συστήματος «ανόθευτης απλής αναλογικής, χωρίς ναι μεν αλλά» και υπογράμμισε ότι η «κυβερνησιμότητα χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για να καθίσταται η πρώτη δύναμη παντοδύναμη».

«Δεν είναι ανταγωνιστική η σχέση Δημοκρατίας – αποτελεσματικότητας» επισήμανε ο επικεφαλής της παράταξης «Αθήνα για την Ελλάδα», Γιώργος Καραμπελιάς.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Αθήνα και πάλι Αθήνα», Γιώργος Βουλγαράκης ανάφερε: «Βεβαίως πρέπει να γίνουν κάποιες αλλαγές» αλλά «όπως έχουν γίνει, φαίνεται ότι χάνονται πυρήνες Δημοκρατικής Δομής».

Ο Πέτρος Κωνσταντίνου από την παράταξη «Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας» έκανε λόγο για «άθλιο εκλογικό σύστημα» και ότι «πετσοκόβει τις δημοκρατικές διαδικασίες στους δήμους».

Από την « Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα. Ανταρσία σε κυβέρνηση -ΕΕ-κεφάλαιο» η Ντίνα Ρέππα το χαρακτήρισε «πολύ βαθιά συγκεντρωτικό, αντιδραστικό και αντιδημοκρατικό».

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΑΘΗΝΑ, ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

[yield_ad_afto_invideo]