Δ. Δελφών: Ζητεί από ΣτΕ την κύρωση ΜΠΕ για κοιτάσματα βωξίτη στην Γκιώνα

Ως αντισυνταγματική και παράνομη να ακυρωθεί η από 20.7.2012 απόφαση της διεύθυνσης μεταλλευτικών και βιομηχανικών ορυκτών του υπουργείου Περιβάλλοντος, με την οποία εγκρίθηκε τεχνική μελέτη έρευνας κοιτασμάτων βωξίτη στις περιοχές Στρόμη, Πανουριά, Καλοσκοπή και Προσήλιου του δήμου Δελφών Φωκίδας. Αυτό ζητει ο δήμος Δελφών με προσφυγή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ειδικότερα, ο δήμος υποστηρίζει ότι εντός της ευρύτερης περιοχής του όρους Γκιώνα θα πραγματοποιηθούν 600 γεωτρήσεις βάθους από 100 έως 300 μέτρα. Οι γεωτρήσεις αυτές, σύμφωνα με το δήμο Δελφών, θα διενεργηθούν εντός της Γκιώνας που έχει ενταχθεί στο δίκτυο NATURA 2000 και έχει χαρακτηριστεί ως ειδική ζώνη διατήρησης και μέσα στην ειδική ζώνη διατήρησης της Γκιώνας, καθώς και σε ζώνη ειδικής προστασίας για την ορνιθοπανίδα, αλλά και εντός δημόσιας δασικής έκτασης.

Ο δημοτικός φορέας τονίζει, ότι η έγκριση της μελέτης είναι αντίθετη στο άρθρο 24 του Συντάγματος που προστατεύει το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον, αλλά και τη νομοθεσία, καθώς θα επέλθει αλλοίωση, υποβάθμιση και καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής που θα πραγματοποιηθούν οι γεωτρήσεις.

Επίσης, από τις γεωτρήσεις θα προκληθούν ανεπανόρθωτες βλάβες στο οικοσύστημα της περιοχής, θα υπάρξει διατάραξη της οικολογικής προστασίας και θα επέλθει βλάβη στην πανίδα και χλωρίδα της επίμαχης περιοχής, καθώς και στους υδάτινους πόρους.

Ήδη ο δήμος Δελφών έχει προσβάλει στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο και την υπουργική απόφαση (20.9.2011) για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων για διενέργεια των ερευνητικών γεωτρήσεων.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!