Δ. Αθηναίων: ΟΧΙ Κωνσταντίνου στο κλείσιμο θεάτρων

«Υπερασπίζουμε το δικαίωμα των ανθρώπων της Τέχνης στην ελεύθερη καλλιτεχνική δημιουργία και έκφραση και απαιτούμε από τη Πολιτεία να την στηρίξει. Δεν είναι είδος πολυτελείας προς σφαγή, ούτε εμπόρευμα για πούλημα».

Αυτό τονίζει ο δημοτικός σύμβουλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Πέτρος Κωνσταντίνου με αφορμή την απόφαση για το σφράγισμα 34 αθηναϊκών θεάτρων.

Καλεί, δε, το Δημοτικό Συμβούλιο Αθηναίων «να ταχθεί με την τοποθέτηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος που τάσσεται κατά των κλεισιμάτων των θεάτρων Για άλλη μια φορά αστυνομικές μέθοδοι επιστρατεύονται με το μανδύα της νομιμότητας για να καλύψουν μια επιχείρηση λουκέτων σε θέατρα αλλά και επιβολής εκβιασμών για απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις στο χώρο του θεάτρου».

Η δήλωση του κ. Κωνσταντίνου έχει ως εξής:

«Κερδισμένες από αυτές τις μεθοδεύσεις είναι οι πολιτικές πριμοδότησης «προϊόντων πολιτισμού» στα χέρια μεγαλοεπιχειρηματιών που έχουν την στήριξη της κυβερνητικής και τη δημοτικής γραφειοκρατίας. Την ίδια ώρα μικρότερα θέατρα δεν καλύπτονται από τη παλιότερη νομοθεσία αδειοδοτήσεων και οδηγούνται σε κλείσιμο η βαριά πρόστιμα.

Σε μια περίοδο που χιλιάδες άνθρωποι του θεάτρου, του χορού, ηθοποιοί, τεχνικοί, μεροκαματιάρηδες αγωνιούν να επιβιώσουν σε συνθήκες εξόντωσης από τις κυβερνητικές πολιτικές λιτότητας και καταστρατήγησης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας έχουν εμφανιστεί μορφές συλλογικής προσπάθειας επιβίωσης των καλλιτεχνών, όπως και μορφές «εναλλακτικού θεάτρου».

Σε αυτές δεν μπορεί να κυριαρχήσει η διάλυση των εργασιακών σχέσεων, της κοινωνικής ασφάλισης, της έλλειψης ασφάλειας στο χώρο εργασίας δηλαδή η μαύρη ανασφάλιστη και απλήρωτη εργασία. Δεν μπορεί να κυριαρχήσει η εργοδοτική ασυδοσία στο όνομα «του να έχουμε δουλειά». Πρόκειται για την ίδια προσπάθεια να φορτωθούν τα βάρη της κρίσης από τις μνημονιακές κυβερνήσεις των φίλων της Τρόικας στους από τα κάτω με απολύσεις, κατάργηση του συνδικαλισμού και λουκέτα για να συγκεντρωθεί ο πλούτος στα χέρια των λίγων επιχειρηματιών.

Υπερασπίζουμε το δικαίωμα των ανθρώπων της Τέχνης στην ελεύθερη καλλιτεχνική δημιουργία και έκφραση και απαιτούμε από τη Πολιτεία να την στηρίξει. Δεν είναι είδος πολυτελείας προς σφαγή, ούτε εμπόρευμα για πούλημα.

Οι ενέργειες του Δήμου Αθήνας μετά την εισαγγελική παρέμβαση δεν μπορεί να «χρεώνεται» στην πρωτοβουλία του Σωματείου Ελλήνων Τεχνικών Θεάτρου με την οποία επιχειρεί συνδικαλιστικά να υπερασπίσει εργασιακά δικαιώματα. Η αυτόνομη τοποθέτηση του Δήμου Αθήνας και του δημάρχου Γ.Καμίνη στο ζήτημα είναι επιβεβλημένη, όταν μάλιστα για άλλα ζητήματα σπεύδει να προτείνει νομοθετήματα όπως συνέβη με την περίπτωση του σχεδίου νόμου για την απαγόρευση των διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας.

Για αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας πρέπει να ταχθεί με την τοποθέτηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος που τάσσεται κατά των κλεισιμάτων των θεάτρων, ζητά πίστωση χρόνου για την τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων σε όσα θέατρα έχουν άδειες ώστε να μην διακοπούν στην μέση της σαιζόν οι παραστάσεις.Επίσης ζητάει αλλαγή του νομικού πλαισίου ώστε να τακτοποιηθούν όλα τα θέατρα που τηρούν βέβαια κανόνες ασφαλείας για το προσωπικό και τους θεατές. Κάτι τέτοιο επιβάλλεται με τις αλλαγές στο ίδιο το θέατρο, όπου πλέον υπάρχουν μικρότερες σκηνές αλλά και το θέατρο μπορεί να «παίζεται στο δρόμο». Οι πειραματισμοί και η πρωτοτυπία στο θέατρο δεν μπορούν να συνθλίβονται από απαρχαιωμένους κανόνες αδειοδότησης.

Καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας στην συνεδρίαση στις 4 Απρίλη να προχωρήσει σε αναστολή των σφραγίσεων των θεάτρων».

Διαβάστε επίσης:

Καταγραφή αθηναϊκών θεάτρων, νέα πρόταση νόμου έως το Σεπτέμβριο

Αθήνα: Πρωτοβουλία για αλλαγή στο νομικό πλαίσιο λειτουργίας θεάτρων
Έλληνες Σκηνοθέτες: «Να κλείσει ο θίασος Καμίνη»
Αθήνα: Θεατρική ανθρώπινη «αλυσίδα» κατά των σφραγισμάτων
Αθήνα: Στο πλευρό των θεάτρων που σφραγίζονται η «Ανοιχτή Πόλη»
Κακλαμάνης: Πρόταση για να μη μπει λουκέτο στα 34 αθηναϊκά θέατρα
Επαγγελματίες θεάτρου: Ως μια γροθιά ενάντια στον Καμίνη για τα λουκέτα
ΠΑΣΟΚ κατά Καμίνη για το λουκέτο σε 34 αθηναϊκά θέατρα
Δ. Αθηναίων: Απειλεί με λουκέτο 34 θέατρα που λειτουργούν παράνομα

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, ΣΦΡΑΓΙΣΜΑ ΘΕΑΤΡΩΝ


Αφήστε μια απάντηση