Δ. Αθηναίων: Ενίσχυση του Κόμβου Αλληλοβοήθειας από τον χρηματοδοτικό μηχανισμό του ΕΟΧ

Παρουσία του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη και της υφυπουργού για θέματα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Νορβηγίας, κυρίας Ingvild Naes Stub, και του Πρεσβη της Νορβηγίας στην Αθήνα, κ. Larsen υπογράφτηκε χθες Συμφωνία μεταξύ του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ) και εκπροσώπων του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ), για τη ενίσχυση της κοινωνικής δομής του Κόμβου Αλληλοβοήθειας Πολιτών του δήμου Αθηναίων.

Ο Γιώργος Καμίνης ευχαρίστησε την Νορβηγική κυβέρνηση για την εμπιστοσύνη με την οποία περιβάλλει τον δήμο Αθηναίων. «Η απόφαση ενίσχυσης των κοινωνικών δομών του δήμου από τον Χρηματοδοτικό Μηχανισμό του ΕΟΧ. Aποτελεί για εμάς μια ψήφο εμπιστοσύνης στον δήμο Αθηναίων, στο πολυδιάστατο κοινωνικό του έργο και στην αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών και των δομών του δήμου» είπε ο δήμαρχος Αθηναίων και υπογράμμισε ότι «στόχος μας παραμένει να κρατήσουμε την πόλη όρθια. Να διατηρήσουμε την κοινωνική συνοχή, όπως έχουμε κάνει μέχρι σήμερα. Με τους ίδιους στόχους και αρχές. Η πρωτοβουλία στήριξης της Νορβηγικής κυβέρνησης, μέσω του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού, αποτελεί μια σημαντικότατη συμβολή, μας τιμά και μας βοηθά να συνεχίσουμε το έργο μας».

Ο δήμαρχος Αθηναίων έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην λειτουργία των δομών κοινωνικής αλληλεγγύης με επίκεντρο τον Κόμβο Αλληλοβοήθειας Πολιτών που δημιουργήθηκε από την σημερινή δημοτική αρχή, στην προσπάθεια της να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση.

Σημείωσε ότι «μέσω αυτού του νέου προγράμματος, οι πολίτες που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας θα μπορέσουν να ενισχυθούν και να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες με σεβασμό πάντοτε στην ανθρωπινή αξιοπρέπεια. Ευχαριστούμε θερμά και ειλικρινά για αυτήν την κίνηση αλληλεγγύης ενός ευρωπαϊκού λαού. Και δεσμευόμαστε να την τιμήσουμε και από πλευράς μας, με τον καλύτερο και πιο αποτελεσματικό τρόπο».

Εκ μέρους της Νορβηγικής κυβέρνησης, η υπουργός επί Ευρωπαϊκών θεμάτων, κυρία Ingvild Naess Stub, υπογράμμισε ότι «η Νορβηγία στέκεται αλληλέγγυα στον κόσμο που υποφέρει στην Ελλάδα» και εξήρε «το έργο που εκπονεί ο δήμος Αθηναίων προσφέροντας ουσιαστική βοήθεια σε ανθρώπους που ζουν σε συνθήκες φτώχειας».

«Η κυβέρνησή μας αναγνωρίζει τη σημαντική αυτή προσπάθεια. Και είμαστε πραγματικά πολύ χαρούμενοι που είμαστε εδώ για να συμβάλουμε και να υποστηρίξουμε το έργο σας» είπε η κυρία Stub, ευχαριστώντας τον δήμαρχο Αθηναίων για την προσφορά του δήμου στον πληθυσμό της Αθήνας.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης υπεγράφησαν τρεις συμβάσεις, που αφορούν στη λειτουργία του προγράμματος. { Η[u1] πρώτη σύμβαση μεταξύ του υπεύθυνου για την διαχείριση του προγράμματος Price Waterhouse and Coopers/First Elements( Fund Operator ) και από την πλευρά των δοτριών χωρών, του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού. Η δεύτερη σύμβαση υπεγράφη μεταξύ του Fund Operator και του ΚΥΑΔΑ και η τρίτη μεταξύ του FundOperator και της Open Society Foundation}.Εκ μέρους του ΚΥΑΔΑ το Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψε ο πρόεδρός του, κ. Νίκος Κόκκινος, ενώ το πρόγραμμα συνεργασίας παρουσίασε η κυρία Τζένη Βαρβαγιάννη, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΚΥΑΔΑ.

Οι τρεις συμβάσεις αφορούν ένα συνολικό πρόγραμμα ύψους 4,3 εκ. €, που υποστηρίζει δυο ξεχωριστά και διακριτά projects, με αλληλοσυμπληρούμενα όμως οφέλη για τους πολίτες των Αθηνών, που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα τα τελευταία χρόνια.

Το πρώτο project, με τελικό αποδέκτη το ΚΥΑΔΑ, χρηματοδότηση 2,06 εκ. € και διάρκειας 14 μηνών, στοχεύει στην αντιμετώπιση της φτώχιας και του κοινωνικού αποκλεισμού, ενισχύοντας προγράμματα και τις κοινωνικές δομές που έχει αναπτύξει ο δήμος Αθηναίων. Αφορά στην ενίσχυση του κοινωνικού έργου του «Κόμβου Αλληλοβοήθειας των Πολιτών», μιας σύγχρονης δομής με πρωτοπόρα φιλοσοφία, που σχεδίασε και υλοποίησε ο δήμος, για την αντιμετώπιση του φαινομένου της ακραίας φτώχειας.

Προβλέπει την έκδοση 46.368 κουπονιών αξίας 40 ευρώ το καθένα, τα οποία θα διανεμηθούν σε 3.717 Νοικοκυριά (8.742 άτομα – αποδέκτες κουπονιών), ωφελούμενους του ΚΥΑΔΑ, οι οποίοι θα προμηθεύονται με τα κουπόνια αυτά,

Από τον ΚΥΑΔΑ και θα τα εξαργυρώνουν στα καταστήματα λιανικής πώλησης της επιλογής τους. Τα καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων, θα προσκληθούν από τον ΚΥΑΔΑ να εκδηλώσουν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, ακολουθώντας τις προδιαγραφές που θα τεθούν από τον ΚΥΑΔΑ , για την εύρυθμη λειτουργία διάθεσης των κουπονιών.

Παράλληλα, προβλέπει την ενίσχυση του street-work που διεξάγει ήδη καθημερινά το επιστημονικό προσωπικό του ΚΥΑΔΑ, με μία επιπλέον ομάδα, η οποία θα στοχεύει στην προσέγγιση και στήριξη ουσιοεξαρτημένων αστέγων που διαβιούν στο δρόμο.

Το δεύτερο project με τελικό αποδέκτη το OSF και χρηματοδότηση 1,9 εκ. €, στοχεύει στην ενίσχυση της Κοινωνικής Αλληλεγγύης και προβλέπει την ανακατασκευή του 2ου ορόφου του κτηρίου του Φρουραρχείου, στον 1ο όροφο του οποίου στεγάζεται ήδη ο Κόμβος Αλληλοβοήθειας Πολιτών, με στόχο την φιλοξενία φορέων για την παροχή σημαντικών υπηρεσιών, σε όσους στερούνται πρόσβαση σε αυτές, όπως: Δωρεάν Νομικές Υπηρεσίες, Πρωτοβάθμιες υπηρεσίες Υγείας, Υπηρεσίες εργασιακής ενδυνάμωσης και επανένταξης, κ.α.

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ, ΣΥΜΦΩΝΙΑ, ΚΥΑΔΑ, ΕΟΧ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!