η-πτώση-εσόδων-από-τον-εφκ-κρασιού-φέρν-43750
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 04.05.2017 | 10:32

Η πτώση εσόδων από τον ΕΦΚ κρασιού φέρνει αναδίπλωση – Αδιέξοδο και στα έσοδα καπνικών

Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης φέρνει και κάτι θετικό όπως φαίνεται σε επίπεδο φορολογίας ενός από τους πιο δυναμικούς κλάδους της Ελληνικής μεταποιητικής βιομηχανίας της οινοποιίας. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες,  η κυβέρνηση αναμένεται, εν όψει της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα, να προχωρήσει στην κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί, που επιβλήθηκε το 2016, στο πλαίσιο της εξεύρεσης ισοδύναμων μέτρων για να μην εφαρμοστεί ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Μετά από ένα χρόνο σχεδόν εφαρμογής το μέτρο αυτό το μόνο που έφερε ήταν διόγκωση του λαθρεμπορίου και μηδενική απόδοση εσόδων. Οι εισπράξεις δεν ξεπέρασαν τα 13 εκατ. ευρώ όταν το τρίτο μνημόνιο προσέβλεπε σε έσοδα 55 εκατ. ευρώ από τον επιβολή ειδικού φόρου 0,20 λεπτών το λίτρο  (περίπου 15 λεπτά ανά φιάλη) στο κρασί.
Επίσης, εκτιμάται πως σήμερα η παράνομη διακίνηση χύμα κρασιού αντιστοιχεί στο 65% της παραγόμενης ποσότητας, όταν πριν την εφαρμογή του μέτρου αντιστοιχούσε στο 50%. Αυτό σημαίνει ότι για κάθε μπουκάλι που πωλείται στη νόμιμη αγορά, άλλα τρία διοχετεύονται χωρίς παραστατικά και τιμολόγια. Σύμφωνα με σχετικές εκτιμήσεις του Συνδέσμου ελληνικού Οίνοι αλλά και του Βουλευτή της Ν.Δ. Γιώργου Κασαπίδη, βουλευτή Κοζάνης της Ν.Δ.  (είχε καταθέσει σχετική ερώτηση στη Βουλή) 549 εκατομμύρια λίτρα δεν δηλώνονται αλλά διακινούνται στην εφοδιαστική αλυσίδα. Εάν πωλούνταν με 1 ευρώ το λίτρο, που είναι μια μέση καθαρή τιμή για το χύμα κρασί, θα έφερναν αντίστοιχο τζίρο σε επιχειρήσεις, (περισσότερες εκ των οποίων ΜμΕ) που θα μπορούσαν να αποδώσουν στη συνέχεια σημαντικά έσοδα στη για το κρατικό ταμείο μόνο από το φόρο εισοδήματος και τον ΦΠΑ.
Επίσης, λόγω των υποστελεχωμένων υπηρεσιών, αλλά και της παντελούς απουσίας μηχανισμού ελέγχων, η διαδικασία με τον ΕΦΚ έφερε δυσβάσταχτο διοικητικό βάρος σε πολλές επιχειρήσεις.
Στο φόντο αυτό στις συζητήσεις με τους θεσμούς το θέμα εξετάστηκε μετά από αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης ώστε να αρθεί το αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί και να καταργηθεί ο φόρος.
Οι δανειστές το εόδαν θετικά καθώς και το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 που διαμορφώθηκε στο 4,2% δίνει ένα ασφαλές μαξιλάρι για τέτοιες αποφάσεις. Ήδη, μάλιστα,  στο υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζουν την σχετική διάταξη και οποία, εκτός απροόπτου, θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.
Αδιέξοδο και στα καπνικά
Αντίστοιχα όμως είναι και τα δεδομένα στην αγορά καπνικών σε σχέση με την απόδοση της τελευταίας αύξησης του ΕΦΚ. Ήδη μάλιστα έχει κατατεθεί η πρόταση για αλλαγή στο μίγμα των φόρων και σταδιακή επιβολή του ΕΦΚ που ακόμη δεν έχει περάσει σε κάποιες περιπτώσεις στην αγορά. Η εκτίμηση του ΙΟΒΕ είναι ότι φέτος η απώλεια των εσόδων από ΕΦΚ καπνικών θα φτάσει στα 100 εκατομμύρια ευρώ με την παράνομη αγορά να κυμαίνεται στο 30% της νόμιμης από το 23,7% που είναι σήμερα. Εκτίμησης όμως που η αγορά τη θεωρεί υπεραισιόδοξη. Αντίστοιχα γνώστες της αγοράς θεωρούν ότι οι απώλειες θα φτάσουν τα 200 εκατομμύρια με την παράνομη αγορά λόγω των αυξήσεων φόρων να φτάνουν το 40%. Συνολικά οι επιβαρύνσεις των φόρων στην τελική τιμή να είναι πλέον στο 85% από 75% που ήταν πριν τις τελευταίες αυξήσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα η αγορά καπνικών κινείται έντονα καθοδικά με τις απώλειες εσόδων ΕΦΚ το πρώτο τρίμηνο να είναι στο 30%. Ειδικά ο Φεβρουάριος είχε πτώση 80%. Από την ΑΑΔΕ εκτιμούν ότι λόγω αποθεματοποίησης έγινε η πτώση αυτή κάτι που όμως που στελέχη της αγοράς επιμένουν ότι έγινε λόγω της πτώση της κατανάλωσης που πλησιάζει το διψήφιο νούμερο.
Γιώργος Αλεξάκης