Γκρίζα εικόνα στα έσοδα από φόρο εισοδήματος και ΕΦΚ

Yστέρηση φόρων από φυσικά πρόσωπα, πτώση των εισπράξεων από τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης σε καπνικά και αλκοόλ καταγράφεται κατά την εκτέλεση του προϋπολογισμού την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2017.
Βέβαια καταγράφηκε πρωτογενές πλεόνασμα 1,07 δισ. ευρώ το οποίο ήταν μειωμένο έναντι του πρωτογενούς πλεονάσματος 1,86 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2016 και ελαφρώς κάτω του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 992 εκατ. Ευρώ λόγω του ότι  δεν εισπράχθηκε τον Μάρτιο ποσό 1,23 δισ. ευρώ, από την παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων, όπως είχε εκτιμηθεί στον Προϋπολογισμό 2017.
Ωστόσο μείωση παρουσιάζουν και άλλες κατηγορίες άμεσων και έμμεσων φόρων όπως αυτός στον καπνό όπου υπήρξαν σημαντικές αυξήσεις. Η μείωση του ΕΦΚ στον καπνό (και πιθανόν στο αλκοόλ) καθώς και στον ΦΠΑ καπνού (σύνολο υστέρησης 185 εκατ. ευρώ) οφείλεται στους νέους φόρους που οδήγησαν στους εισαγωγείς στην πρακτική της αποθεματοποίησης το 2016.
Απαισιόδοξες, πάντως ήταν, εδώ και καιρό οι εκτιμήσεις ειδικών και παραγόντων της αγοράς για την πορεία των εσόδων από του Εδικούς Φόρους Κατανάλωσης. . «Στα καπνικά καταγράφεται μια μεγάλη αύξηση φορολογικών συντελεστών τα χρόνια απο το 2009. Ωστόσο η αγορά έχει χάσει το 43% των πωλήσεων της την περίοδο 2009- 16. Από το 2013 υπήρχε μια τάση επιβράδυνσης της πτώσης της επίσημης αγοράς.  Έχει αυξηθεί υπέρμετρα η πώληση των παράνομων τσιγάρων» τόνισε ο κ. Μανιάτης ενώ υπογράμμισε ότι η επιλογή για σταδιακή αύξηση των φορολογικών συντελεστών δε θα είχε την ίδια αρνητική επίδραση .
«Ηπιότερα θα είναι σύμφωνα με την εκτίμησή μας τα αποτελέσματα αν η αύξηση γινόταν σταδιακά» τόνισε μιλώντας στο 13ο Athnes Tax Forum που διοργανώθηκε στις 12/4  από το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο ο κ. Γιώργος Μανιάτης από το ΙΟΒΕ.
Η εκτίμηση του Ινστιτούτου  είναι ότι φέτος η απώλεια των εσόδων από ΕΦΚ καπνικών θα φτάσει στα 100 εκατομμύρια ευρώ με την παράνομη αγορά να κυμαίνεται στο 30% της νόμιμης από το 23,7% που είναι σήμερα. Εκτίμησης όμως που η αγορά τη θεωρεί υπεραισιόδοξη. Αντίστοιχα γνώστες της αγοράς θεωρούν ότι οι απώλειες θα φτάσουν τα 200 εκατομμύρια με την παράνομη αγορά λόγω των αυξήσεων φόρων να φτάνουν το 40%.
Συνολικά οι επιβαρύνσεις των φόρων στην τελική τιμή να είναι πλέον στο 85% από 75% που ήταν πριν τις τελευταίες αυξήσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα η αγορά καπνικών κινείται έντονα καθοδικά με τις απώλειες εσόδων ΕΦΚ το πρώτο τρίμηνο να είναι στο 30%. Ειδικά ο Φεβρουάριος είχε πτώση 80%. Από την ΑΑΔΕ εκτιμούν ότι λόγω αποθεματοποίησης έγινε η πτώση αυτή κάτι που όμως που στελέχη της αγοράς επιμένουν ότι έγινε λόγω της πτώση της κατανάλωσης που πλησιάζει το διψήφιο νούμερο.
Επίσης, το κενό στο φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 150 εκατ. ευρώ ή 8,9% καθώς το πρώτο τρίμηνο αλλά και στις επιμέρους κατηγορίες ΦΠΑ καλύπτεται προς το παρόν από ρυθμίσεις και κατασχέσεις παρελθόντων ετών οι οποίες υπερβαίνουν το στόχο κατά 405 εκατ. ευρώ (άμεσοι φόροι ΠΟΕ). Ωστόσο αυτά τα έσοδα δεν έχουν μόνιμο χαρακτήρα. 
 
Μείωση έναντι του στόχου παρατηρήθηκε κυρίως στις εξής κατηγορίες εσόδων:
 
α) Φόρος Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων κατά 150 εκατ. ευρώ ή 8,9%,
β) ΦΠΑ καπνού κατά 41 εκατ. ευρώ ή 28,5%,
γ) ΦΠΑ λοιπών κατά 135 εκατ. ευρώ ή 4,4%,
δ) Λοιποί ΕΦΚ (καπνού, κλπ) κατά 144 εκατ. ευρώ ή 23,6%,
ε) Λοιποί φόροι κατανάλωσης κατά 17 εκατ. ευρώ ή 20,1%,
στ) Απολήψεις από την Ε.Ε. κατά 64 εκατ. ευρώ ή 23,6%,
ζ) Έσοδα αποκρατικοποιήσεων κατά 1.291 εκατ. ευρώ ή 95,4%.
 
Αύξηση έναντι του στόχου παρατηρήθηκε κυρίως στις εξής κατηγορίες εσόδων:
 
α) Φόρος Εισοδήματος Νομικών Προσώπων κατά 27 εκατ. ευρώ ή 165,5%,
β) Φόροι στην περιουσία κατά 138 εκατ. ευρώ ή 39,4%,
γ) Άμεσοι Φόροι ΠΟΕ κατά 235 εκατ. ευρώ ή 46,2%,
δ) Λοιποί άμεσοι φόροι κατά 34 εκατ. ευρώ ή 10,5%,
ε) Λοιποί φόροι συναλλαγών κατά 25 εκατ. ευρώ ή 29,6%,
στ) Τέλη κυκλοφορίας οχημάτων κατά 28 εκατ. ευρώ ή 48,6%,
ζ) Έμμεσοι φόροι ΠΟΕ κατά 170 εκατ. ευρώ ή 69,3%,
η) Λοιπά μη φορολογικά έσοδα κατά 470 εκατ. ευρώ ή 43,7%,
θ) Έσοδα ΝΑΤΟ κατά 35 εκατ. ευρώ.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 1,36 δισ. ευρώ έναντι ελλείμματος 595 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2016 και στόχου του Προϋπολογισμού 2017 (που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού) για έλλειμμα 1,41 δισ. ευρώ.
Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 10,77 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 863 εκατ. ευρώ ή 7,4% έναντι του  στόχου.
Γιώργος Αλεξάκης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ, ΕΙΔΙΚΟΣ ΦΟΡΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ, ΑΛΚΟΟΛ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΕΞΑΚΗΣ, ΚΑΠΝΟΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!