οι-ηλεκτρονικές-συναλλαγές-σωσίβιο-603440
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 02.10.2020 | 09:47

Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές «σωσίβιο» για τα έσοδα του Σεπτέμβρη

Στις ηλεκτρονικές συναλλαγές ποντάρει το οικονομικό επιτελείο για να καλύψει μέρος από το χαμένο έδαφος στα δημόσια έσοδα λόγω της ύφεσης  και την ουσιαστικής απουσίας τουριστικών  ροών. Με βάση τη ροή δεδομένων στην φορολογική διοίκηση οι ψηφιακές συναλλαγές δίνουν και παίρνουν, είτε λόγω της σύστασης ένεκα πανδημίας για αποφυγή μετρητών, είτε λόγω του ότι η καραντίνα έχει φέρει πολλούς πίσω στο χτίσιμο του αφορολόγητου, κι έτσι πλέον σπεύδουν να γράψουν ηλεκτρονικά δαπάνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, βέβαια, τα πράγματα σε λογιστική βάση, το Σεπτέμβριο φαίνονται λόγω και του πρόωρου κλεισίματος του τουρισμού να μην πήγαν και τόσο καλά. Σε αυτό συνετέλεσε και το ότι ο στο μέτωπο του ΕΝΦΙΑ ουσιαστικά δεν υπάρχουν ροές καθώς τα εκκαθαριστικά βγήκαν αργά και οι πληρωμές κατά βάση πάνε για τους επόμενους μήνες. Επίσης ο τουρισμός δεν τράβηξε καθώς υπήρξε πρόωρο κλείσιμο.

Με βάση τα περυσινά στοιχεία περίπου 800 εκατομμύρια θα ήταν η ροή εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ το Σεπτέμβριο. Έτσι, για το Σεπτέμβριο, χωρίς τα τελευταία στοιχεία της της 30ης Σεπτεμβρίου (οπότε και υπάρχει η πιθανότητα για να έχουν φανεί , οι «καλοπληρωτές» του ΕΝΦΙΑ) , η εικόνα παραπέμπει σε υστέρηση σχεδόν  1-1,2 δις ευρώ.

Επίσης, με βάση όσα είπε για τον τουρισμό ο αρμόδιος υπουργός Χάρης Θεοχάρης στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο με βάση τα στοιχεία από τις φόρμες PLF, τη χώρα μας επισκέφθηκαν 3,9 εκατ. τουρίστες ως σήμερα. Ο αριθμός που αντιστοιχεί στο 22% των περσινών αφίξεων της ίδιας περιόδου (Γ’ τρίμηνο έτους). Αιτία το γεγονός ότι σημαντικές για τη χώρα μας αγορές προέλευσης όπως οι ΗΠΑ, Ρωσία, Τουρκία και το Ισραήλ παρέμειναν κλειστές, ενώ ελάχιστες ήταν οι ροές από ανοιχτές αγορές εκτός Ευρώπης, όπως ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Λατινική Αμερική κ.λπ., καθώς τα υπερατλαντικά ταξίδια σημείωσαν κάθετη πτώση.

Σημειώνεται, πάντως, ότι ο Αύγουστος έκλεισε ικανοποιητικά για το οικονομικό επιτελείο. Σύμφωνα με όσα ανέφερε στα μέσα Σεπτεμβρίου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, «τα φορολογικά έσοδα του μηνός Αυγούστου ήταν πολύ καλύτερα του αναμενομένου. Έφτασαν στο ύψος των εσόδων της αρχικής πρόβλεψης του προϋπολογισμού του 2020 και ήταν κατά 400 εκατ. περισσότερα από τις επικαιροποιημένες μηνιαίες εκτιμήσεις που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας. Είναι δηλαδή 400 εκατ. πάνω σε σχέση με τις προβλέψεις μας, που έχουν λάβει υπόψη τις επιπτώσεις της πανδημίας».

Ο υπουργός στις δηλώσεις του, τότε, σημείωσε μάλιστα ότι «ξ επίδοση αυτή έχει προφανώς και κάποια συγκυριακά χαρακτηριστικά, όμως με βεβαιότητα αντανακλά στη διατήρηση της κουλτούρας πληρωμών των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων και στην αυξημένη ρευστότητα που έχει επιτευχθεί στην οικονομία με τα πολλαπλά μέτρα τα οποία έλαβε η κυβέρνηση. Δεν αλλάζει τις προβλέψεις μας για μειωμένα έσοδα στους επόμενους μήνες, είναι όμως μια αχτίδα αισιοδοξίας σε μια δύσκολη εποχή».

Ταυτόχρονα, στο υπουργείο Οικονομικών, λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην αγορά τον Αύγουστο, παρατηρούσαν βελτίωση της εικόνας σχετικά με την εξέλιξη της ύφεσης στην ελληνική οικονομία. Βέβαια τα συμπεράσματα θα βγουν τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο, όταν θα υπάρχει και η ενσωμάτωση του ΕΝΦΙΑ αλλά και εικόνα για την εξέλιξη της πανδημίας. Επίσης τότε θα φανεί εάν υπάρχει νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλών και αδυναμίας πληρωμών.

Επίσης την εικόνα των εσόδων επηρεάζουν το γεγονός ότι ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων έχει διαφορετικό δοσολόγιο σε σχέση με πέρυσι (ο Σεπτέμβριος κανονικά θα είχε διμηναία δόση),  υπάρχει μείωση ή κατάργηση της προκαταβολής φόρου σε χιλιάδες επιχειρήσεις και αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων στους 18 δήμους που επλήγησαν από τον Ιανό.

Γιώργος Αλεξάκης