κυβέρνηση-θεσμοί-αναζήτηση-ισορροπ-470129
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 24.01.2019 | 15:46

Κυβέρνηση –Θεσμοί: Αναζήτηση ισορροπίας μεταξύ εξόδου στις αγορές & εσωτερικών πολιτικών «αναγκών»

Σε μια ευαίσθητη ισορροπία επιχειρεί να βρεθεί η κυβέρνηση λίγες ώρες πριν οι θεσμοί αναχωρήσουν από την Αθήνα. Από τη μια προσπαθεί να κρατήσει ενεργά πολιτικά της όπλα, που θα της δώσουν επιχειρήματα ότι η οικονομία γύρισε σελίδα και ότι στηρίζει τις ευάλωτες ομάδες κι από την άλλη να περάσει τις εξετάσεις των θεσμών, να κλείσει μέτωπα όπως αυτά των κόκκινων δανείων, νόμου Κατσέλη, ώστε αφενός να βγει άμεσα στις αγορές κι αφετέρου να λάβει τη δόση των 750 εκ. ευρώ από το πακέτο μέτρων για το χρέος.

Στο φόντο αυτό το υπ. Οικονομικών κρατά προσεκτική στάση για μια σειρά από ζητήματα που είναι αιχμής για τους πιστωτές προσπαθώντας να δει σε ποια μέτωπα θα κινηθεί μονομερώς. Έτσι σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου που μετέχει των διαπραγματεύσεων, το θέμα της ρύθμισης οφειλών σε ΕΦΚΑ, εφορίες των 120 δόσεων όπου υπάρχουν σοβαρές εντάσεις των θεσμών, δεν έχει τεθεί ακόμη στο τραπέζι, αν και στο εσωτερικό της χώρας έχει γίνει εκτεταμένη αναφορά.. «Αν κάνουμε μία τέτοια πρόταση -που δεν λέω ότι θα κάνουμε τέτοια πρόταση- όταν την κάνουμε θα την συζητήσουμε μαζί τους. Αλλά για την ώρα δεν τους έχουμε στείλει τίποτα», είπε ο αξιωματούχος χαρακτηριστικά.

Παράλληλα η ίδια πηγή σημειώνει ότι στο θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας μένουν ακόμη πολλά να γίνουν ωστόσο θα πρέπει να κατατεθεί το σχέδιο ώστε να μπει στην έκθεση των θεσμών. Μάλιστα εν όψει της παράτασης της που λήγει την 28η Φεβρουαρίου, μια νέα παράταση είναι πιθανή λόγω των πολλών εκκρεμοτήτων που μένουν.

«Δεν έχουμε σκεφτεί αν θα υπάρξει παράταση. Θέλουμε πάντως να το τελειώσουμε», είπε σχετικά ο κυβερνητικός αξιωματούχος προσθέτοντας πως «γενικά οι θεσμοί θα μας θέσουν κάποιες ερωτήσεις. Πως απαντούμε σε αυτό το πρόβλημα. Οπότε θα τους στείλουμε ένα κείμενο που θα περιέχει τους βασικούς άξονες της δικής μας πρότασης και θα έχει και απαντήσεις». Μεταξύ άλλων οι θεσμοί ζητούν απαντήσεις για τη διαχείριση των στρατηγικών κακοπληρωτών, το ύψος της αξίας για την προστασία, το πώς θα επιβαρυνθούν οι τράπεζες κτλ.

Στο θέμα πάντως των αυξήσεων του κατώτατου μισθού δεν αποκλείεται κίνηση αλά Πορτογαλίας. Δηλαδή να γίνει ακόμη και μονομερώς. «Και στην Πορτογαλία οι θεσμοί έλεγαν τα ίδια και προχώρησαν οι Πορτογάλοι και είχαν δίκιο οι Πορτογάλοι. Τους λέμε τους λόγους και πιστεύουμε ότι όχι μόνο δεν θα έχει αρνητικές συνέπειες για την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα, αλλά και θετικές» ανέφερε ο αξιωματούχος.

Στο μεταξύ την Παρασκευή θα γίνει μια συνολική επισκόπηση των εκκρεμοτήτων με στόχο να έχουν κλείσει όλα τα «μέτωπα» έως τις 27 Φεβρουαρίου, οπότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιοποιήσει την έκθεσή της για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής παρακολούθησης και την υλοποίηση των 16 δράσεων. Στη συνέχεια το Eurogroup της 11ης Μαρτίου θα αποφανθεί για την εκταμίευση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν η ΕΚΤ και οι εθνικές ευρωπαϊκές τράπεζες (ANFAs και SNPs). «Οι δανειστές θα ενοχληθούν να δεν καλύψουμε και τις 16 δεσμεύσεις» είναι η χαρακτηριστική αναφορά του αξιωματούχου που δίνει τον τόνο.

Συντάκτης: Γιώργος Αλεξάκης