ηλεκτρονικές-πληρωμές-οδηγός-από-τις-782039
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 03.11.2020 | 09:50

Ηλεκτρονικές πληρωμές: Οδηγός από τις τράπεζες για το «χτίσιμο» του αφορολογήτου

Τα capital controls πριν 5 χρόνια ήταν το πρώτο βήμα για την επέκταση των συστημάτων ηλεκτρονικών πληρωμών στην ελληνική οικονομία. Φέτος ήλθε αφενός η πανδημία και ο lockdown με τιε συστάσεις αποφυγής χρήσης μετρητών αλλά και η πρόβλεψη στη φορολογική νομοθεσία για σύνδεση του αφορολογήτου με τις ηλεκτρονικές πληρωμές που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι, με αναγκαία κάλυψη του 30% του εισοδήματος τους. Βέβαια πολλοί είναι εκείνοι που με φόντο τα νέα lockdown θεωρούν ότι η πρόβλεψη αυτή θα φορτώσει και νέα φορολογικά βάρη με δεδομένο ότι προβλέπεται φόρος 22% επί του εισοδήματος που δεν καλυφθεί από ηλεκτρονικές πληρωμές.

Πάντως, αναπόφευκτα καταγράφεται εκτίναξη των ηλεκτρονικών συναλλαγών σε μια συγκυρία που η πτώση της κατανάλωσης με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών ανέρχεται στο 6%. Μάλιστα από το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι η αύξηση στο ηλεκτρονικό χρήμα φτάνει ακόμα και σε ποσοστά πάνω από 40% σε δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών (εστίαση, συνεργεία, ιατρεία). Σύμφωνα, δε, με έρευνες καταναλωτικής συμπεριφοράς, το 11,4% των καταναλωτών άρχισε να χρησιμοποιεί digital υπηρεσίες ή εφαρμογές για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του lockdown, ενώ ένας στους δύο χρήστες (50%) του Διαδικτύου κάνει τις αγορές του ηλεκτρονικά, όταν η αντίστοιχη αναλογία το 2019 ήταν ένας στους πέντε (21%).

Επίσης εκτινάσσονται οι ανέπαφες συναλλαγές. Μάλιστα η Visa ανακοίνωσε ότι έχει επεξεργαστεί πάνω από μισό δισεκατομμύριο επιπρόσθετες ανέπαφες συναλλαγές, για τις οποίες προηγουμένως οι καταναλωτές θα χρειαζόταν να εισάγουν το PIN τους, μετά την αύξηση του ορίου για τις ανέπαφες πληρωμές σε περισσότερες από 29 χώρες σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ο COVID-19 μετέτρεψε τις ανέπαφες συναλλαγές από χρήσιμες σε αναγκαίες. Η δυνατότητα ψηφιακής πληρωμής στο κατάστημα δεν αποτελεί απλώς διευκόλυνση, αλλά ανάγκη για τους καταναλωτές και τους εμπόρους, βοηθώντας τους να αποφύγουν την επαφή με τα τερματικά πληρωμών (POS). Συγκεκριμένα, μετά την αύξηση του ορίου των ανέπαφων συναλλαγών η Visa έχει επεξεργαστεί σημαντικά περισσότερες συναλλαγές χωρίς τη χρήση PIN σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Η αυξανόμενη ζήτηση για ανέπαφες συναλλαγές είναι εμφανής σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπου πάνω από το 75% των πληρωμών με Visa στα καταστήματα γίνονται πλέον ανέπαφα. Σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, το μερίδιο των ανέπαφων συναλλαγών με Visa υπερδιπλασιάστηκε σε ετήσια βάση . Το προηγούμενο έτος σε πολλά από τα μεγαλύτερα Ευρωπαϊκά κράτη, το μερίδιο των ανέπαφων συναλλαγών με Visa αυξήθηκε κατά τουλάχιστον 20% , ενώ στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά περισσότερο από 25% .

Στο πλαίσιο αυτό η Ελληνική Ένωση Τραπεζών δημοσιοποίησε έναν οδηγό, επισημαίνοντας ότι οι τράπεζες ενημερώνουν on line την ΑΑΔΕ γι’ αυτές τις δαπάνες, οι οποίες και μεταφορτώνονται στους ειδικούς κωδικούς 049-050 της φορολογικής δήλωσης. Επειδή, μάλιστα, αυτά τα στοιχεία αφορούν μόνο σε πληρωμές που γίνονται σε λογαριασμούς, οι οποίοι έχουν δηλωθεί ως επαγγελματικοί, οι επίμαχοι κωδικοί του Ε1 μένουν “ανοικτοί” για διορθώσεις από τους φορολογούμενους, που φέρουν, όμως, το βάρος της απόδειξης αυτών των πληρωμών.

ΕΕΤ οδηγός ηλεκτρονικών πληρωμών

Γιώργος Αλεξάκης