πλαστικό-χρήμα-ο-κορωνοϊός-φέρνει-νέα-121320
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 11.03.2020 | 12:47

Πλαστικό χρήμα: Ο κορωνοϊός φέρνει νέα όρια για το αφορoλόγητο;

Οι ηλεκτρονικές δαπάνες φαίνεται ότι επηρεάζονται από την επιδημία του κορωνοϊού. Έστω κι αν επεκτείνονται μια και αυξάνεται κατακόρυφα η ζήτηση για εξ αποστάσεως υπηρεσίες και διογκώνεται ο φόβος για τα χρτονομίσματα, η επιβράδυνση που απειλεί την οικονομία φαίνεται ότι φέρνει δεύτερες σκέψεις σε σχέση  σχετίζονται με τα αφορολόγητα όρια στις δαπάνες των νοικοκυριών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η διάταξη που καθορίζει το ύψος των απαιτούμενων αποδείξεων που πρέπει να συλλέγουν από φέτος με ηλεκτρονικά μέσα οι φορολογούμενοι μπαίνει στο μικροσκόπιο.   Εξετάζεται δηλαδή μήπως το όριο της υποχρέωσης για τη συγκέντρωση αποδείξεων ίσων με το 30% του δηλωθέντος εισοδήματος μειωθεί στο 25% ή στο 20% λόγω της αναμενόμενης μείωσης της καταναλωτικής δαπάνης των νοικοκυριών.
Είναι προφανές ότι υπάρχει ο φόβος να μην μπορεί το κάθε νοικοκυριό να μαζέψει τις αναγκαίες αποδείξεις κι έτσι να βρεθεί ενώπιον ενός επιπλέον φόρου 22% που επιβάλλεται στη διαφορά μεταξύ των απαιτούμενων e – αποδείξεων και αυτών που θα δηλώσουν.
Για παράδειγμα, φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ θα είναι υποχρεωμένος το 2020 να διενεργήσει ηλεκτρονικές συναλλαγές 9.000 ευρώ. Αν δεν τα καταφέρει και εμφανίσει e-αποδείξεις ύψους 7.000 ευρώ, στη διαφορά των 2.000 ευρώ (9.000-7.000) θα πληρώσει έξτρα φόρο 440 ευρώ.
Σημειώνεται ότι από την υποχρέωση συγκέντρωσης ηλεκτρονικών δαπανών εξαιρούνται μεταξύ άλλων οι φορολογούμενοι που έχουν συμπληρώσει το 70ο έτος της ηλικίας τους, άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, οι υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία, φορολογούμενοι που κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους καθώς και φορολογούμενοι που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).
Γιώργος Αλεξάκης