αξιολόγηση-τα-παζάρια-για-τα-αντίδωρ-59704
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 17.02.2017 | 13:18

Αξιολόγηση: Τα παζάρια για τα «αντίδωρα» φέρνουν «πυρετό» στην αγορά

Ακούστε το άρθρο
Προσθήκη του aftodioikisi.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Χωρίς να θέσει κόκκινες γραμμές ή να ανοίξει χαρτιά για το θέμα της αξιολόγησης εμφανίστηκε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συζήτηση στη Βουλή. Το μόνο που ανέφερε ήταν ότι πόθος της αντιπολίτευσης είναι να κλείσει με βαριά μέτρα της διαπραγμάτευση.

“Θλιβερή η παρουσία σας σήμερα, παρουσιάζει την εικόνα ενός μεμψίμοιρου που προσπαθεί να αποτύχει η ελληνική κυβέρνηση για να έρθει μετά εκ του ασφαλούς να πει μετά κλείσατε την αξιολόγηση με μεγάλα βάρη”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Εν όψει πάντως του του Eurogroup της Δευτέρας, η κυβέρνηση προσπαθεί να δει αν θα πάρει έστω αντίδωρα δηλαδή ένα πακέτο αντισταθμιστικών μέτρων, που θα της επιτρέψουν να πει στο εσωτερικό ότι «κάτι κατάφερε μετά από μήνες συζήτησης». Ωστόσο οι θεσμοί εμφανίζονται ιδαιτερα σκληροί και αποφασισμένοι.

Υπενθυμίζεται ότι η Αθήνα, μεταξύ άλλων, επιδιώκει:

– μείωση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ 13% κατά μια μονάδα, για τα βασικά τρόφιμα όπως το νωπό κρέας, το γάλα, τα αυγά κ.λπ., καθώς και στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, νερού και διαμονής στα ξενοδοχεία.

– ή μείωση του ΕΝΦΙΑ ή μείωση των συντελεστών στην κλίμακα για τα φυσικά πρόσωπα που σήμερα ξεκινούν από το 22% (για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ) και φτάνουν στο 45% (για εισοδήματα πάνω από 40.000 ευρώ).

Παράλληλα επιδιώκει μια να ξεμπλοκάρει μια σειρά από μέτρα που αφορούν το μικροοικονομικό επίπεδο που όμως συνδέονται με την αξιολόγηση. Πιο συγκεκριμένα η υφυπουργός Οικονομικών αποκάλυψε ότι το υπουργείο επεξεργάζεται σενάρια ενός εξατομικευμένου μοντέλου διευθέτησης των οφειλών 3,3 εκατομμυρίων φορολογουμένων οι οποίοι χρωστούν έως 2.000 ευρώ στην εφορία.

Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο νέας ρύθμισης ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών, απέρριψε κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο επαναφοράς της ρύθμισης των εκατό δόσεων, το οποίο είναι γνωστό ότι προσκρούει στην κάθετη αντίθεση των δανειστών, άφησε όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο κάποιων παρεμβάσεων οι οποίες θα διευκολύνουν τους οφειλέτες να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους, χωρίς να ζουν υπό το φόβο των κατασχέσεων.

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, «περιμένουμε πρώτα να βγει ο εξωδικαστικός συμβιβασμός» και στη συνέχεια «θα δούμε εάν μπορεί να προχωρήσει ένα ανάλογο μοντέλο κατά περίπτωση διευθέτησης των οφειλών των φορολογουμένων ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα του καθενός και τις συνολικές του οφειλές πέραν των φορολογικών». Όλα αυτά όμως, μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Τα μέτρα ανακούφισης θα συνδέονται με την εκπλήρωση του στόχου του 3,5% στα πρωτογενή πλεονάσματα. Δηλαδή αν η κυβέρνηση υπερκαλύψει το 3,5% του ΑΕΠ που προβλέπει για το 2018 το ελληνικό πρόγραμμα, τότε θα μπορεί σε συνεννόηση με τους θεσμούς να μειώσει τον ΦΠΑ εξουδετερώνοντας έτσι τις δημοσιονομικές απώλειες που δημιουργούνται στα κρατικά ταμεία.

Το πακέτο των δανειστών και η αγωνία της αγοράς

Από την άλλη οι δανειστές ζητούν νομοθέτηση μέτρων 3,6 δισ. ευρώ από αφορολόγητο και συντάξεις. Ουσιαστικά θέλουν τη νομοθέτηση μέτρων 2% του ΑΕΠ με ισχύ από το 2018 και -κυρίως- μετά. Το 1% του ΑΕΠ θα προέρχεται από τη μείωση του αφορολόγητου το υπόλοιπο 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ) ζητείται από την περικοπή της προσωπικής διαφοράς

Στο φόντο αυτού του παζαριού η πραγματική οικονομία στενάζει καθώς η πτώση στη λιανική κυμαίνεται στο 7% τις πρώτες εβδομάδες του 2017. Παράλληλα οι ανησυχίες στις τράπεζες εντείνονται καθώς καταθέσεις φεύγουν και πάλι, ενώ κοκκινίζουν σταδιακά δάνεια καθώς πολλοί αναμένουν τις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Πρέπει να σημειωθεί ότι εάν δε γυρίσει η εικόνα της οικονομίας σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΔΝΤ ενδέχεται να χρειαστούν στήριξη ακόμη και με 10 δισ. ευρώ μέσω νέας ανακεφαλαιοποίησης.

Γιώργος Αλεξάκης

Aftodioikisi News

Η aftodioikisi.gr είναι η βασική Διαδικτυακή πύλη για τους ΟΤΑ, το Δημόσιο και την Εργασία στην Ελλάδα, λειτουργώντας από τον Απρίλιο του 2008 ως πηγή έγκυρης και συνεχούς ροής ενημέρωσης με ειδήσεις και θέματα από το χώρο της Αυτοδιοίκησης, της Δημόσιας Διοίκησης, της Εργασίας, της Ασφάλισης αλλά και γενικότερης επικαιρότητας από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Τον Μάιο του 2010, μόλις δύο χρόνια μετά την έναρξη της λειτουργίας της τιμήθηκε με το δημοσιογραφικό Βραβείο Μπότση. Παράλληλα, αποτελεί κόμβο αμφίδρομης επικοινωνίας μεταξύ πολιτικών, αιρετών της Αυτοδιοίκησης αλλά και επιχειρηματιών με τους πολίτες και τους εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενώ λειτουργεί ως δίαυλος διαδραστικής ενημέρωσης και επικοινωνίας μεταξύ της Περιφέρειας και του Κέντρου. Καθημερινά δέχεται εκατοντάδες χιλιάδες επισκέψεις από εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, πολιτικούς, αιρετούς της Αυτοδιοίκησης, επιχειρηματίες και, κυρίως, πολίτες που ενδιαφέρονται για τοπικά, εργασιακά, ασφαλιστικά αλλά και για γενικότερα θέματα της επικαιρότητας.