σημάδια-πτώσης-των-τιμών-στο-ρεύμα-και-1114698
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 24.01.2023 | 23:22

Σημάδια πτώσης των τιμών στο ρεύμα και σε τρόφιμα

Οι µειώσεις αφορούν τόσο επώνυµα όσο και προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, ενώ πρόκειται για προϊόντα των οποίων η πρώτη ύλη είναι κατά βάσιν εισαγόµενη.

Σύµφωνα µε πληροφορίες, τα προϊόντα στα οποία το επόµενο διάστηµα αναµένεται να δούµε µειώσεις τιµών είναι το ηλιέλαιο και το αραβοσιτέλαιο, 18% και 8% αντιστοίχως. Αφορούν δε µειώσεις κυρίως από προµηθευτές προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας. Από προµηθευτές προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας έχουν γίνει ή πρόκειται να γίνουν το προσεχές διάστηµα µειώσεις της τάξης του 8% στα χαρτικά.

Σε ό,τι αφορά τα επώνυµα προϊόντα έχουν σταλεί τιµοκατάλογοι µε µειώσεις σε εισαγόµενα τυροκοµικά, κυρίως κίτρινα τυριά, όπως γκούντα και ένταµ, καθώς και σε λευκά τυριά από εισαγόµενο αγελαδινό γάλα µε τη µείωση τιµής και στις δύο περιπτώσεις να φτάνει το 15%. Μειώσεις τιµών 15% περιλαµβάνουν οι τιµοκατάλογοι και για εισαγόµενα βούτυρα, καθώς και για χοιρινά ολλανδικής προέλευσης µε τη µείωση της τιµής στη δεύτερη περίπτωση να είναι της τάξης του 5%.

Σύµφωνα µε αναλυτές της αγοράς, η µείωση των τιµών στα εισαγόµενα γαλακτοκοµικά και τυροκοµικά προϊόντα οφείλεται κυρίως στην αυξηµένη παραγωγή αγελαδινού γάλακτος στην Κεντρική Ευρώπη, η οποία µε τη σειρά της οδήγησε σε αυξηµένη παραγωγή γαλακτοκοµικών και τυροκοµικών προϊόντων και στη δηµιουργία αποθεµάτων.

Στην ύπαρξη νέων τιµοκαταλόγων µε µειώσεις τιµών αναφέρθηκε χθες και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων µιλώντας στον τηλεοπτικό σταθµό «ΣΚΑΪ».

Η αποστολή τιµοκαταλόγων µε µειώσεις δεν σηµαίνει σε καµία περίπτωση ότι ο πληθωρισµός θα εξαφανισθεί αύριο το πρωί. Πρώτον, διότι τιµοκατάλογοι µε αυξήσεις έχουν ήδη φτάσει στα σούπερ µάρκετ και αναµένεται να εφαρµοσθούν το επόµενο διάστηµα. ∆εύτερον, ο πόλεµος στην Ουκρανία συνεχίζεται, κάτι που σηµαίνει ότι εξακολουθεί να υπάρχει διαταραχή τόσο στην ενέργεια όσο και στην αγορά πρώτων και δεύτερων υλών.