ρεγεβιόν-στην-εποχή-της-ακρίβειας-αυ-1115369
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 30.12.2022 | 22:56

Ρεγεβιόν στην εποχή της ακρίβειας – Αυξήσεις έως και 20% στα κρέατα

Ξεκίνησαν τα ψώνια για το τραπέζι του πρωτοχρονιάτικου ρεβεγιόν οι καταναλωτές. Μπροστά στους πάγκους των κρεοπωλείων, όμως, «πάγωσαν» με την τιμή του κατσικιού που έσπασε τα ρεκόρ. Η ακρίβεια είναι μια άσχημη πραγματικότητα για τους καταναλωτές.

Στη Βαρβάκειο Αγορά το κατσίκι πωλείται από 10 μέχρι 14 ευρώ το κιλό και το χοιρινό από 5 εως 7 ευρώ το κιλό. Έτσι, οι οικοδεσπότες του πρωτοχρονιάτικου ρεβεγιόν καταφεύγουν σε φθηνότερες εναλλακτικές λύσεις.

«Πρωταθλήτρια» στην ακρίβεια η Ελλάδα

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τη Eurostat, είναι μια ακριβή χώρα, καθώς οι ανατιμήσεις σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν αυτές των άλλων χωρών της Ευρώπης, με δεδομένο, μάλιστα, ότι οι μισθοί των Ελλήνων εργαζόμενων είναι από τους χαμηλότερους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ενδεικτικά, από τον Νοέμβριο του 2021 το ψωμί στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 24,4% , ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη κατά 20,4%.

Οι πατάτες κατά 23,2% αντί 19,9% στις άλλες χώρες, το μοσχάρι κατά 18,6 % αντί 14,5% στην υπόλοιπη ευρωζώνη, το γιαούρτι κατά 27,5% αντί 24% και το κρασί κατά 9,5%, όταν στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες η αύξηση δεν ξεπέρασε το 7,3%.

Το πρωί του Σαββάτου, οι καταναλωτές θα κάνουν τα τελευταία ψώνια για το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι, το οποίο, σύμφωνα με πρόβλεψη του Ινστιτούτου Καταναλωτών φέτος, για τέσσερα άτομα θα κοστίσει περισσότερο από 119 ευρώ.

Οι οικογένειες, όμως, είναι αποφασισμένες να καθίσουν όσο περισσότεροι μπορούν στο γιορτινό τραπέζι, το οποόο φέτος θα είναι λιτό, με όλα τα εδέσματα αλλά σε… μικρές ποσότητες.