προσοχή-εκβιασμός-μέσω-e-mail-424133
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 23.07.2018 | 13:24

Προσοχή: Εκβιασμός μέσω e-mail

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προειδοποιεί για μία απάτη με το όνομα sextortion scam και έχει διεθνή πλοκάμια. Η απάτη λειτουργεί με μαζική αποστολή αυτών των συγκεκριμένων μειλ και αναφέρει ότι γνωρίζει τους κωδικού πρόσβασης των θυμάτων. Επίσης τους κάνει γνωστό ότι έχει εγκατασταθεί κακόβουλο λογισμικό, μετά από την επίσκεψη τους σε κάποιον ιστότοπο, το οποίο έχει ενεργοποιήσει την κάμερα και τους έχει καταγράψει σε προσωπικές στιγμές. Και τις οποίες εάν δεν κατατεθούν χρήματα ή bitcoins σε κάποιο συγκεκριμένο λογαριασμό θα τις δημοσιοποιήσει.

Πρόκειται για την διεθνώς γνωστή σεξουαλική εκβίαση μέσω ίντερνετ με την επωνυμία sextortion.

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με αφορμή τα παραπάνω περιστατικά, προτρέπει τους παραλήπτες των απατηλών μηνυμάτων, εκβιαστικού περιεχομένου να:

Αγνοούν τα μηνύματα και να μην καταθέτουν χρήματα στους λογαριασμούς, που τους παραθέτει ο δράστης.

Μην ανοίγουν τυχόν συνημμένα αρχεία σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από άγνωστους αποστολείς.

Μην επικοινωνούν ποτέ και για κανένα λόγο με τους εκβιαστές.

Αλλάζουν άμεσα κάθε κωδικό ασφαλείας (password) που νομίζουν ότι διακυβεύεται.

Αξιολογούν τις ρυθμίσεις ασφαλείας του υπολογιστή τους.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

Τηλεφωνικά στον αριθμό 111 88

Στέλνοντας e-mail: [email protected]

Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones), με λειτουργικό σύστημα iOS – Αndroid: FEELSAFE E-COMMERCE

Μέσω Twitter «Γραμμή SOS Cyber Alert»: https://twitter.com/CyberAlertGR

Επίσης, στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας www.hellenicpolice.gr στην ενότητα «Οδηγός του Πολίτη», θα βρείτε αναρτημένες γενικές και ειδικότερες συμβουλές για την αποφυγή της εξαπάτησης σας.