πώς-δρούσε-το-κύκλωμα-διακίνησης-ναρκ-502941
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 30.06.2018 | 14:17

Πώς δρούσε το κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών που εξαρθρώθηκε στην Δυτ. Αττική

Οργανωμένη εγκληματική οργάνωση που διακινούσε συστηματικά ποσότητες ναρκωτικών ουσιών, με έδρα κυρίως καταυλισμούς στην περιοχή Αγία Σωτήρας και Αυλίζα Αχαρνών στην Δυτική Αττική εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Συνελήφθησαν 24 άτομα ηλικίας από 20 έως 71 ετών, εναντίον των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για σύσταση και συμμετοχή σε εκγληματική οργάνωση και παραβάσεις, που αφορούν τους νόμους για τα ναρκωτικά και τα όπλα. Οι συλληφθέντες οδηγούνται στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ η έρευνα συνεχίζεται προκειμένου να διακριβωθεί όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητας της εγκληματικής οργάνωσης.

Οι συλλήψεις έγιναν σε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής και κυρίως στους καταυλισμούς Αγία Σωτήρας και Αυλίζα Αχαρνών, όπου επανειλημμένως πραγματοποιούνται επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση διαφόρων εγκληματικών δραστηριοτήτων. Παράλληλα η επιχείρηση επεκτάθηκε στις περιοχές της Βούλας, του Αμαρουσίου, της Νίκαιας, Κορωπίου και Πάτρας.

Η δικογραφία περιλαμβάνει ακόμα άλλα επτά άτομα, ηλικίας από 19 έως 42 ετών, που κατηγορούνται για διάφορα συναφή αδικήματα.

Ο τρόπος δράσης του κυκλώματος 

Όπως εξήγησε ο Εκπροσώπου Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνομικός Υποδιευθυντής, Θεόδωρος Χρονόπουλος, από τη μέχρι στιγμής έρευνα και προανάκριση, που ήταν εξειδικευμένη, πολυεπίπεδη και χρονοβόρα, αποκαλύφθηκε ο τρόπος δράσης τους στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής. Ειδικότερα, συστήθηκε ειδική ομάδα αστυνομικών στην οποία ανατέθηκε η συλλογή, αξιολόγηση και διασταύρωση στοιχείων και πληροφοριών, καθώς και η πιστοποίηση του ρόλου του κάθε μέλους της εγκληματικής οργάνωσης.

Κατά τη διάρκεια της διερεύνησης της υπόθεσης προέκυψε ότι η εγκληματική οργάνωση αποτελούνταν από δύο υποομάδες με στενή σχέση και κοινά μέλη.

Η πρώτη υποομάδα δραστηριοποιούνταν κυρίως εντός των καταυλισμών της Αυλίζας και της Αγίας Σωτήρας και όπως τονίζει ο κ. Χρονόπουλος διέθετε σφιχτή οργάνωση και ιεραρχία, διακριτούς ρόλους και εφάρμοζε σε μέγιστο βαθμό κανόνες επικοινωνίας, με σκοπό να καθίσταται ιδιαίτερα δυσχερής ο εντοπισμός και η εξάρθρωση της.

Η εν λόγω ομάδα διέθετε σπίτια, ως καβάντζες, στα οποία αποθήκευαν τα ναρκωτικά άτομα, τα οποία είχαν αναλάβει το συγκεκριμένο ρόλο στην οργάνωση. Τα ίδια μέλη ήταν υπεύθυνα για τον τεμαχισμό και το μοίρασμα των ναρκωτικών σε άλλα μέλη της οργάνωσης, τα οποία στην συνέχεια αναλάμβαναν την υποχρέωση της μεταφοράς και παράδοσης.

Η διάθεση των ναρκωτικών ουσιών (ηρωίνη, κοκαΐνη και ακατέργαστη κάνναβη), πραγματοποιούνταν κυρίως από σπίτι, το οποίο έδινε τη δυνατότητα στα μέλη της οργάνωσης να έχουν τον πλήρη οπτικό έλεγχο της ευρύτερης περιοχής, λόγω υψομετρικής διαφοράς, και να ενημερώνουν τα υπόλοιπα μέλη για τυχόν προσέγγιση του σημείου από αστυνομικές δυνάμεις.

Στην ίδια οικία μεταφερόταν οι απαραίτητες ποσότητες ναρκωτικών, πολλές φορές στη διάρκεια της ίδιας ημέρας, ανάλογα με την προσέλευση τοξικοεξαρτημένων ατόμων, ενώ είχε διαμορφωθεί κατάλληλος χώρος δίπλα σε αυτήν, προκειμένου να προβαίνουν στην άμεση χρήση των ναρκωτικών ουσιών που προμηθεύονταν.

Επιπλέον, η δραστηριότητα της οργάνωσης επεκτείνονταν και στον τομέα διάθεσης ναρκωτικών χαπιών, για την προμήθεια των οποίων είχε στρατολογηθεί τοξικοεξαρτημένο άτομο, το οποίο προμηθευόταν παράνομα ποσότητες ναρκωτικών χαπιών έναντι αυξημένου τιμήματος ή μέσω πλαστών συνταγών, τα οποία και παρέδιδε στην εγκληματική οργάνωση παίρνοντας ως αντάλλαγμα ποσότητες ηρωίνης και κοκαΐνης.

Η δεύτερη υποομάδα είχε ως αρχηγό αλλοδαπό και η δράση της επεκτεινόταν και εκτός Δυτικής Αττικής, τόσο στην περιοχή της Νίκαιας, όσο και στην περιοχή του Αμαρουσίου.

Επίσης, διέθετε δύο σπίτια – καβάντζες στα οποία διέμεναν άτομα με διττό ρόλο τόσο του φύλακα όσο και του μεταφορέα – διακινητή, οι οικίες αυτές βρισκόταν σε διαφορετικές περιοχές της Αττικής και με μεγάλη χιλιομετρική απόσταση μεταξύ τους.

Στις κατ’ οίκον έρευνες που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:

  • 847,2 γραμμάρια ηρωίνης,
  • 486,2 γραμμάρια κοκαΐνης,
  • 10.762 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης,
  • 1.113 ναρκωτικά δισκία,
  • τέσσερα πιστολιά και περίστροφο,
  • δύο χειροβομβίδες αμυντικού τύπου,
  • τρεις κυνηγητικές καραμπίνες,
  • δυο αεροβόλα όπλα,
  • εκατόν είκοσι τέσσερα φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων,
  • το χρηματικό ποσό των 93.270 ευρώ,
  • επτά Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα,
  • τέσσερις πλάστες σφραγίδες ιατρών,
  • δεκαοκτώ ζυγαριές ακρίβειας και
  • διάφορα κοσμήματα.