όμιλος-οτε-η-τεχνολογία-σύμμαχος-στη-β-799492
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 13.07.2020 | 14:21

Όμιλος ΟΤΕ: Η τεχνολογία σύμμαχος στη βιώσιμη ανάπτυξη της κοινωνίας, της οικονομίας και του περιβάλλοντος

Με σύμμαχο την τεχνολογία, ο Όμιλος ΟΤΕ βελτιώνει συνεχώς τη θετική του επίδραση στην κοινωνία, την οικονομία και το περιβάλλον, συμβάλλοντας σε έναν κόσμο καλύτερο για όλους, όπως αποτυπώνεται στον Ενιαίο Απολογισμό Βιώσιμης Ανάπτυξης 2019.

Η νέα έκδοση του Απολογισμού Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ομίλου ΟΤΕ αποτυπώνει -για πρώτη φορά- τη συνολική ‘αξία’ που παράγει ο Όμιλος για τη χώρα και τους πολίτες, παρουσιάζοντας σημαντικά χρηματοοικονομικά, αλλά και μη χρηματοοικονομικά στοιχεία από τις δραστηριότητες του.

Έχει ιδιαίτερη σημασία ότι βλέπουμε Ελληνικές εταιρείες που κατέχουν ηγετικό ρόλο στον κλάδο τους να ενισχύουν τη διαφάνεια σε θέματα ESG (Environmental, Social, Governance), αξιοποιώντας διεθνείς βέλτιστες πρακτικές και εργαλεία όπως ο Οδηγός Δημοσιοποίησης Πληροφοριών ESG του Χρηματιστηρίου Αθηνών», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, κ. Σωκράτης Λαζαρίδης, τονίζοντας πως: «Η ενσωμάτωση της βιώσιμης ανάπτυξης στη στρατηγική των εταιρειών ενισχύει την ικανότητα τους να παράγουν μακροπρόθεσμη αξία για τους μετόχους και την κοινωνία, ενδυναμώνοντας την αξιοπιστία και διασφαλίζοντας περαιτέρω την εύρυθμη λειτουργία της ελληνικής κεφαλαιαγοράς και οικονομίας».  

«Για τον Όμιλο ΟΤΕ, η βιώσιμη ανάπτυξη δεν είναι κάτι καινούριο. Αποτελεί μέρος του στρατηγικού σχεδιασμού και της λειτουργίας μας, εδώ και πολλά χρόνια. Η προστασία της ανθρώπινης υγείας και του φυσικού περιβάλλοντος, η στροφή σε ψηφιακές λύσεις όπως η τηλεργασία, η διεθνής αλληλεγγύη, βρίσκονται σε πρώτο πλάνο», επεσήμανε στο μήνυμά του, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ. Και προσέθεσε: «Είναι βέβαιο ότι η βιώσιμη ανάπτυξη θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην μετά-covid εποχή. Κοιτώντας μπροστά, θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι τηλεπικοινωνίες και η τεχνολογία θα παραμείνουν ο μεγάλος σύμμαχος της κοινωνίας, των πολιτών και του περιβάλλοντος».

Στο πλαίσιο της στρατηγικής του για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, ο Όμιλος ΟΤΕ επενδύει στα δίκτυα και τις υπηρεσίες του μέλλοντος και αναπτύσσει προηγμένα ψηφιακά εργαλεία που βοηθούν τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και το κράτος να αναπτυχθούν. Παράλληλα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για τη στήριξη της κοινωνίας και των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, καθώς και για την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των πολιτών, όπως και των ανθρώπων του. Το 2019, η κοινωνική συνεισφορά του Ομίλου, αξίας 3,6 εκατ. ευρώ, είχε πάνω από ένα 1,5 επωφελούμενους. Η προστασία του περιβάλλοντος έχει κεντρική θέση στη στρατηγική Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ομίλου, με την COSMOTE να έχει θέσει νέους φιλόδοξους στόχους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και τη σταδιακή κατάργηση των πλαστικών μίας χρήσης.

Κατά την πρόσφατη πανδημική κρίση, η συνολική συνεισφορά του Ομίλου -για τη διευκόλυνση των συνδρομητών του, την ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας και τη στήριξη του έργου της Πολιτείας-ξεπέρασε τα 12 εκατ. ευρώ.

Μέσα από τις δράσεις του, ο Όμιλος ΟΤΕ διαχρονικά συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών για ένα καλύτερο αύριο.

Ακολουθούν οι σημαντικότερες επιδόσεις του Ομίλου ΟΤΕ το 2019, ανά πυλώνα δράσης:  

Υπεύθυνη Επιχειρηματικότητα

O Όμιλος ΟΤΕ έχει υιοθετήσει τον Κώδικα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Κοινωνικών Αρχών, αναγνωρίζοντας την ευθύνη του σεβασμού σε όλα τα διεθνώς αναγνωρισμένα ανθρώπινα δικαιώματα. Αντίστοιχα, και η Εφοδιαστική Αλυσίδα του Ομίλου δεσμεύεται στην τήρηση αρχών Βιώσιμης Ανάπτυξης μέσα από τον κώδικα δεοντολογίας προμηθευτών. Το 90% των προμηθειών του, προέρχεται από εγχώριους προμηθευτές

Eργαζόµενοι

Ο Όμιλος ΟΤΕ προσφέρει ένα ασφαλές και δημιουργικό περιβάλλον εργασίας για τους ανθρώπους του, όπου ενθαρρύνεται η ομαδικότητα, η καινοτομία, η ευελιξία και η νοοτροπία ανάπτυξης. Το 2019, ο Όμιλος για πρώτη φορά συμμετείχε στον διεθνή δείκτη Bloomberg Gender Equality Index για την ισότητα και την ενσωμάτωση της διαφορετικότητας στο εργασιακό περιβάλλον. Το ποσοστό των γυναικών με θέσεις ευθύνης στον Όμιλο ξεπερνά σήμερα το 30%.

Πελάτες

Με τετραετές επενδυτικό πλάνο ύψους €2 δισ. στην Ελλάδα, ο Όµιλος ΟΤΕ δημιουργεί τη νέα ψηφιακή κοινωνία, αναπτύσσοντας δίκτυα και υπηρεσίες επόμενης γενιάς, που διευκολύνουν την καθημερινότητα των πολιτών και βοηθούν το κράτος και τις επιχειρήσεις να αναπτυχθούν. Ο Όμιλος διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο οπτικών ινών στην Ελλάδα, έχοντας εγκαταστήσει πάνω από το 75% των συνολικών γραμμών FTTH της χώρας, ενώ προετοιμάζεται εντατικά για την υλοποίηση του δικτύου 5G.  Το 2019, ο Όμιλος ΟΤΕ συμμετείχε σε 37 ερευνητικά προγράμματα συγχρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ανάπτυξη νέων καινοτόμων υπηρεσιών και εφαρμογών.

 Κοινωνία

Μέσα από εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες στον τομέα του STEM, καθώς και για την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας, ο Όμιλος ΟΤΕ συμβάλλει ώστε όλο και περισσότεροι άνθρωποι να έχουν πρόσβαση στις δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας. Τα τελευταία 6 χρόνια, πάνω από 18.500 μαθητές έχουν πάρει μέρος σε διαγωνισμούς εκπαιδευτικής ρομποτικής, ενώ περισσότεροι από 12.000 άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας βελτίωσαν τις ψηφιακές τους δεξιότητες.

 Κλίμα και Περιβάλλον  

Αναγνωρίζοντας ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί ένα παγκόσμιο ζήτημα, με σημαντικές επιπτώσεις σε όλες τις οικονομικές δραστηριότητες και την ανθρώπινη ζωή, ο Όμιλος ΟΤΕ έχει θέσει νέους φιλόδοξους στόχους για την αντιμετώπισή της: 100% χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) σε κατανάλωση ηλεκτρισμού, έως το 2021, 90% μείωση των άμεσων και έμμεσων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου CO2  έως το 2030, 25% μείωση των λοιπών έμμεσων εκπομπών CO2 ανά πελάτη έως το 2030.

Μιχάλης Τσαμάζ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου ΟΤΕ: “Το 2020 είναι μία χρονιά που η ανθρωπότητα θα θυμάται για πάντα.”

“Μέσα σε λίγους μήνες, η πανδημία του κορωνοϊού ανέτρεψε τα πάντα στον πλανήτη. Από την οικονομία και όλους τους κλάδους του επιχειρείν, μέχρι την εκπαίδευση και την εργασία.

Τι έχουμε μάθει από τη μέχρι τώρα δύσκολη μάχη απέναντι στον ιό:

– Η τεχνολογία είναι ο μεγάλος μας σύμμαχος. Τα ψηφιακά μέσα βοήθησαν την πολιτεία, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες να μετριάσουν τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης και να συνεχίσουν την καθημερινότητά τους με ασφάλεια. Η πανδημία λειτούργησε ως επιταχυντής της ψηφιακής ανάπτυξης στη χώρα μας. Είναι πλέον πεποίθηση όλων ότι η ανάπτυξη αυτή πρέπει να συνεχιστεί, με ακόμη ταχύτερους ρυθμούς. 

– Η κοινωνία επέδειξε μεγάλη αλληλεγγύη. Η υπεύθυνη στάση των συμπολιτών μας συνέβαλε καθοριστικά στην εθνική προσπάθεια για την αναχαίτηση της πανδημίας. Η κινητοποίηση του ιδιωτικού τομέα ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Η συνεργασία, η αλληλεγγύη και η υπευθυνότητα, αποτελούν τη θετική παρακαταθήκη του covid19. 

– Αναδείχθηκε ο ρόλος της επιστήμης και της έρευνας. Η υγειονομική κρίση ανέδειξε τα οφέλη της επένδυσης στη γνώση, την έρευνα και την καινοτομία. Ταυτόχρονα, διαπιστώσαμε τους κινδύνους από τη διασπορά των fake news.   

Δεν γνωρίζουμε ακόμη ποιες θα είναι οι συνολικές επιπτώσεις του covid19 στην κοινωνία και την οικονομία. Όμως ξέρουμε ήδη ότι η πρωτοφανής αυτή κρίση αποτελεί μία ευκαιρία για αλλαγή

Είναι βέβαιο ότι η βιώσιμη ανάπτυξη θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην μετά-covid εποχή. Η προστασία της ανθρώπινης υγείας και του φυσικού περιβάλλοντος, η στροφή σε ψηφιακές λύσεις όπως η τηλεργασία, η διεθνής αλληλεγγύη, έρχονται σε πρώτο πλάνο, αλλάζοντας δομικά τον τρόπο που λειτουργούμε.

Για τον Όμιλο ΟΤΕ, η βιώσιμη ανάπτυξη δεν είναι κάτι καινούριο. Αποτελεί μέρος του στρατηγικού σχεδιασμού και της λειτουργίας μας, εδώ και πολλά χρόνια. Η πανδημία έφερε ακόμη πιο ψηλά την ατζέντα μας για τη στήριξη της κοινωνίας, της οικονομίας, του περιβάλλοντος.

Από την πρώτη στιγμή, θέσαμε ως προτεραιότητα την ασφάλεια των ανθρώπων μας, αλλά και την απρόσκοπτη λειτουργία των δικτύων και των υπηρεσιών μας. Προχωρήσαμε  άμεσα σε δράσεις για τη διευκόλυνση των συνδρομητών COSMOTE, την ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας, τη στήριξη του έργου της Πολιτείας. Η συνολική συνεισφορά του Ομίλου ΟΤΕ τις ημέρες της κρίσης, ξεπέρασε τα 12 εκατ. ευρώ.

Κοιτώντας μπροστά, θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι τηλεπικοινωνίες και η τεχνολογία θα παραμείνουν ο μεγάλος σύμμαχος της κοινωνίας, των πολιτών και του περιβάλλοντος.

Για τον σκοπό αυτό:

  • συνεχίζουμε αμείωτο το επενδυτικό μας πλάνο για τις υπηρεσίες και τα δίκτυα επόμενης γενιάς, όπως το FTTH και -σύντομα- το 5G,
  • συνεχίζουμε τις δράσεις για τη στήριξη των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων,
  • θέτουμε νέους φιλόδοξους περιβαλλοντικούς στόχους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και τη σταδιακή κατάργηση των πλαστικών μίας χρήσης,
  • επενδύουμε στην ανάπτυξη των ανθρώπων μας, λαμβάνοντας υπόψη τις νέες τάσεις και δυνατότητες στον τομέα της εργασίας,
  • εντείνουμε τις πρωτοβουλίες μας για την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων των πολιτών.

Ώστε, επιστρέφοντας σε μία νέα κανονικότητα, να μπορούμε όλοι να ανέβουμε στο άρμα της ψηφιακής εποχής και να φτιάξουμε έναν κόσμο καλύτερο, για εμάς και τα παιδιά μας.”