οι-πέντε-καλύτεροι-προορισμοί-για-χει-1089499
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 06.11.2022 | 15:02

Οι πέντε καλύτεροι προορισμοί για χειμερινές αποδράσεις

Τελείωσαν οι καλοκαιρινές διακοπές και ήδη τις αναπολείς; Αναστέναξες ένα ‘’ωχ πάλι στη ρουτίνα του χειμώνα’’ μόλις μπήκε ο Σεπτέμβριος; Ίσως να σου επουλώνει την πληγή ο ηλιόλουστος καιρός του Νοέμβρη, αλλά κακώς παραμυθιάζεσαι. Ο χειμώνας, όχι μόνο σου χτύπησε την πόρτα, του άνοιξες κιόλας. Επειδή όμως ο έρωτας… με έρωτα περνάει, παρακάτω σου έχουμε τους πέντε καλύτερους προορισμούς για τις φετινές σου χειμερινές αποδράσεις.

Παρακάτω έχουμε τις καλύτερες προτάσεις για να ξεφύγεις από την κακή διάθεση του χειμώνα, και να δεις την όμορφη του πλευρά. Πανέμορφα χωριά, τοπία που με τη βοήθεια της φύσης γίνονται σαν ζωγραφισμένα πορτραίτα, και φιλοξενίες από ανθρώπους, που ίσως λόγω του κρύου του τόπου τους, έχουν μάθει να αγκαλιάζουν λίγο πιο ζεστά.

  1. Πήλιο

Κλασσικό, αλλά… safe. Αποκλείεται να ρώτησες κάποιον, για το που να πας ένα χειμωνιάτικο διήμερο, και ανάμεσα στις επιλογές που σου έδωσε να μην είναι το Πήλιο. Δυόμιση ώρες περίπου μακριά από την Αθήνα για να αντικρίσεις τα χιόνια του, τα πηλιορείτικα σπίτια και ξενοδοχεία, τα τζάκια του, το μικρό χιονοδρομικό του και την παραδοσιακή, χειμωνιάτικη κουζίνα του. Οπότε άμα βιάζεσαι να φύγεις, σίγουρα είναι ένα στοίχημα το οποίο δε σε βγάζει χαμένο.

Αν αποφασίσεις να πας για σκι, στο τέλος της πίστας θα συναντήσεις μια θέα που όμοια της δεν υπάρχει, αφού θα πέσει το μάτι σου κατευθείαν στο απέραντο γαλάζιο της θάλασσας. Είναι πραγματικά απίστευτο.

* Μη τυχόν και δεν περάσεις μια βόλτα από την Πορταριά και την Μακρινίτσα.

    1. Τρίκαλα Κορινθίας   

Τα Τρίκαλα είναι ορεινό χωριό της Κορινθίας. Πάνω – κάτω δύο ώρες μακριά από την Αθήνα, αλλά όταν φτάνεις, νομίζεις ότι ταξίδεψες σε άλλη χώρα. Μόλις πατήσεις το πόδι σου καταλαβαίνεις ότι η ονομασία προέρχεται από τα τρία καλά που προσφέρει: α) Πολύ καλό κλίμα χωρίς υγρασία και καθαρό αέρα, β) Πολλά αμπέλια που βγάζουν πολύ καλό κρασί, και γ) Άφθονα πηγαία νερά.

Τα Τρίκαλα Κορινθίας, για πολλούς είναι ο πιο ‘’hot’’ προορισμός για τον χειμώνα τους, αφού σου παρέχει – πέρα από τα μαγευτικά τοπία – αρκετές δραστηριότητες για να περάσεις ευχάριστα την ώρα σου με την παρέα σου. Εκτός της πεζοπορίας και της μαγευτικής διαδρομής στο μονοπάτι Βαρνεβό – Φλαμπουρίτσα, το Αθλητικό-Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήρειας, που βρίσκεται στο οροπέδιο του ομώνυμου βουνού, λίγα χιλιόμετρα πάνω από το χωριό Άνω Τρίκαλα Κορινθίας, είναι κάτι που πρέπει να επισκεφθείς, ειδικά αν είναι με παρέα. Καθώς πέρα από το σκι, στη Ζήρεια μπορεί κανείς να ασχοληθεί και με τα μηχανοκίνητα σπορ νοικιάζοντας χιονοσκούτερ αλλά και ATV (γουρούνες).

*Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε από το άφθονο και γευστικότατο κρασί που παράγει η περιοχή.

  1. Αράχωβα – Παύλιανη

Γνωστή και ως ‘’χειμωνιάτικη Μύκονος’’, η Αράχωβα παραμένει, ο πιο γνωστός χειμερινός προορισμός για όλους. Ίσως είναι ευρέως γνωστά, αλλά τα δρομάκια, τα μαγαζιά, η θέα, ο κόσμος, όλα, δίνουν το κάτι-τις τους για να κρατάνε την περιοχή τόσα χρόνια στο επίκεντρο των χειμερινών τουριστών. Και εφόσον όλα είναι γνωστά, πρέπει μια νέα πληροφορία να γίνει έξτρα κίνητρο, για να… μυρίσεις λίγο Αράχωβα. Αυτό το κίνητρο είναι ένα χωριό, απόστασης λιγότερο της μίας ώρας από την Αράχωβα, που ακούει στο όνομα Παύλιανη. Λένε πως αν πας μία φορά στην Παύλιανη, τότε θα πηγαίνεις συνέχεια. Ευλογία και κατάρα. Σε αυτό το μαγευτικό χωριό με τα ζωγραφισμένα σκίτσα στους δρόμους, θα συναντήσεις το ‘’παρκάκι της Παύλιανης’’ που άμα το περπατήσεις θα καταλήξεις σε έναν τεράστιο θρόνο για να ξεκουραστείς αλλά και να… φωτογραφηθείς. Στην καταπράσινη διαδρομή που θα κάνεις, θα συναντήσεις διάφορες δραστηριότητες -φτιαγμένες από ντόπιους- για να περάσει πιο ευχάριστα η ώρα σου, αλλά αυτό που θα σου τραβήξει την προσοχή βρίσκεται στην αρχή, μια γέφυρα – πιάνο, που όσο περπατάς παίζει μουσική.

*Όταν έρθει η ώρα του φαγητού, θα απολαύσεις ίσως τα καλύτερα μπιφτέκια της ζωής σου στην ταβέρνα της Νίτσας (κάνε κράτηση μέρες πριν)!

  1. Δημητσάνα

Δυόμιση ώρες μακριά από την κοσμοπολίτικη Αθήνα, οι λάτρεις της ιστορίας, θα ερωτευτούν τη Δημητσάνα ή αλλιώς την ‘’μπαρουταποθήκη του Έθνους’’, αφού θεωρείται από τους καλύτερους προορισμούς για να συνδυάσεις γνώση και καλοπέραση. Γεμάτη αξιοθέατα, και ιστορικά δρομάκια, θα σε αφήσουν με ανοιχτό το στόμα. Το όνομα της είναι Σλάβικο, και έχει ταυτιστεί με την κάθοδο των Σλάβων στην Πελοπόννησο που έγινε μεταξύ 7ου και 9ου αιώνα κατά την περίοδο της Μεσαιωνικής Ιστορίας της Ελλάδας. Αυτό το χωριό των 600 κατοίκων, κατά την επανάσταση του 1821, αποτέλεσε σημαντικό κέντρο ανεφοδιασμού σε μπαρούτι της Πελοποννήσου, που τροφοδοτούσε τους μαχητές της Ρούμελης και του Μοριά. Κάτι ακόμα σίγουρο είναι ότι θα φας καλά, αρκεί να μην παραλείψεις να δοκιμάσεις από τις γραφικές ταβέρνες της περιοχής νόστιμο αρνί σούβλας, στιφάδο, κοκορέτσι, σπληνάντερο και παστό που φτιάχνουν οι ντόπιοι.

*Μην τυχόν και ξεχάσεις φεύγοντας να αγοράσεις μαρμελάδες, οι γεύσεις είναι τόσες πολλές που σίγουρα θα βρεις της αρέσκειας σου.

  1. Τζουμέρκα

Ανεξερεύνητος για πολλούς προορισμός, τα Τζουμέρκα παραμένουν ταξιδιωτικός ‘’θησαυρός’’ για όσους λατρεύουν τις μετακινήσεις και τις εξερευνήσεις. Αρκετά μακριά από την Αθήνα, αλλά σίγουρα είναι μία εκδρομή που δεν πρόκειται να την ξεχάσεις. Εκτός από τα υπέροχα βουνά, τα επιβλητικά φαράγγια και τους εντυπωσιακούς καταρράκτες, στα Τζουμέρκα υπάρχουν πολλά χωριά για να επισκεφθείς. Ένα από αυτά είναι τα Πράμαντα, ένα από τα μεγαλύτερα χωριά στα Τζουμέρκα, 4 χλμ μακριά από το Σπήλαιο της Ανεμότρυπας που σίγουρα πρέπει να επισκεφθείς. Ένα ακόμα πανέμορφο χωριό, είναι το Συρράκο, ένα χωριό γατζωμένο πάνω σε μία πλαγιά. Τα αυτοκίνητα δεν έχουν πρόσβαση, έτσι γίνεται η επίσκεψη λίγο πιο δύσβατη, όμως τη στιγμή που φτάνεις στο χωριό και αντικρίζεις την θέα, καταλαβαίνεις ότι όλα στη ζωή είναι πιθανά!

*Άμα δεν έχει σκοπό να απολαύσεις τους μαγευτικούς καταρράκτες, μην κάνεις τον κόπο να πας.